Stad Utrecht grootste stijger aantal adressen met geregistreerde zonnepanelen | De Utrechtse Internet Courant Stad Utrecht grootste stijger aantal adressen met geregistreerde zonnepanelen | De Utrechtse Internet Courant

Stad Utrecht grootste stijger aantal adressen met geregistreerde zonnepanelen

Stad Utrecht grootste stijger aantal adressen met geregistreerde zonnepanelen

Netbeheerder Stedin ziet een enorme stijging van het aantal geregistreerde zonnepanelen ten opzichte van een jaar geleden. Anderhalf keer zoveel klanten beschikken ten opzichte van juli 2013 over zonnepanelen. De koploper in Nederland en daarmee ook de grootste stijger is de stad Utrecht. In één jaar tijd is het aantal adressen met geregistreerde zonnepanelen ruim verdubbeld van 1342 naar 3151. 

Jaarlijks wordt er alleen al in het netgebied van Stedin, onder andere de provincies Zuid Holland en Utrecht, zo’n 100 megaWatt elektriciteit uit zon opgewekt. Dat staat gelijk aan het energieverbruik van ongeveer 30.000 huishoudens. Consumenten en bedrijven gebruiken de elektriciteit die uit zon wordt opgewekt voornamelijk voor eigen gebruik. Overtollige duurzame energie wordt teruggeleverd aan de elektriciteitsnetten van Stedin.

Energiebewust

Behalve het aantal geregistreerde adressen met zonnepanelen neemt ook het vermogen per adres volgens Stedin toe. Mensen kiezen ervoor om meer panelen aan te schaffen en ook de opwekcapaciteit van de panelen is in de loop van de jaren verbeterd. Door zelf energie te produceren besparen consumenten of bedrijven op de energierekening en wordt bijgedragen aan een beter milieu.

Mensen kiezen volgens Henk Blom, directielid van Stedin, steeds bewuster voor duurzame energie: “Met zonnepanelen op het huis, een elektrische auto en hulp van de slimme meter zijn klanten intensiever dan ooit tevoren met energie bezig. Nederlandse consumenten en bedrijven worden daardoor energiebewuster en naast afnemer ook producent. Voor dit tweerichtingsverkeer is een goed functionerend energienet van groot belang. Stedin stemt als netbeheerder de vraag naar én het aanbod van energie optimaal op elkaar af om zo onze klanten altijd te voorzien van een veilige en betrouwbare energievoorziening,’’

5 Reacties

Reageren
  1. Jansen

    Stedin vindt het dus uitstekend als klanten zelf energie opwekken.

  2. Joost

    Ik vind het mooi als we meer zonne-energie gebruiken, maar 3.000 huizen op 300.000 inwoners is een heel klein druppeltje op de gloeiende plaat.

    Doordat zonnepanelen niet geïntegreerd zijn in het ontwerp van huizen doet het mij denken aan de schotelantennes, die eerst heel hip waren en nu… niet meer.

    Het wachten is op “zonne-pannen”, waarmee je het gehele dak kan voorzien van geïntegreerde zonnecollectoren.

    Het zou ook mooi zijn als VVE’s meer initiatief zouden nemen om gezamenlijk het dak van appartementen en flatgebouwen te voorzien van zonnepanelen.

  3. Wyno Peeters

    En dan niet vergeten om de BTW op de aankoop en installatie van de zonnepanelen terug te vragen, dat kan nog steeds in 2014.
    Meer informatie: ww.BTWterugvragenzonnepanelen.nl

  4. Wyno Peeters

    Sorry, moet zijn http://www.BTWterugvragenzonnepanelen.nl

  5. Joeri

    Bij netbeheerder Enexis gaat het helemaal hard, die zaten onlangs al aan 100.000 zonnepanelen aansluitingen. Het gaat daar om 500 megawatt, genoeg voor circa 200.000 huishoudens te voorzien van stroom.

    Wij juichen dat ook alleen maar toe. De goedkoopste energie is energie die je helemaal niet verbruikt. Het maakt huishoudens en bedrijven bovendien ook minder afhankelijk van prijsschommelingen. Voor de gasvoorziening zijn we voorlopig nog wel afhankelijk. Aangezien dat gedeelte ook voor een groot deel de rekening bepaald nog steeds de moeite waard om te vergelijkn.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).