De Universiteit Utrecht blijft beste onderzoeksuniversiteit van Nederland | De Utrechtse Internet Courant De Universiteit Utrecht blijft beste onderzoeksuniversiteit van Nederland | De Utrechtse Internet Courant

De Universiteit Utrecht blijft beste onderzoeksuniversiteit van Nederland

De Universiteit Utrecht blijft beste onderzoeksuniversiteit van Nederland

De Universiteit Utrecht is weer uitgeroepen tot de beste onderzoeksuniversiteit van Nederland. Dat blijkt uit de jaarlijkse prestigieuze Academic Ranking of World Universities van de Universiteit van Shanghai die vandaag (15 augustus) is gepubliceerd. Wel zakte de universiteit op de internationale lijst van plek 52 naar 57.

Sinds de eerste ARWU-ranking in 2003 heeft de Universiteit Utrecht ieder jaar de hoogste Nederlandse notering. De Universiteit Utrecht staat dit jaar in Europa op de 16e plaats (vorig jaar 13e), en wereldwijd op een 57e plaats.

Belangrijkste criteria

Tot de belangrijkste criteria behoren het aantal keren dat medewerkers van een universiteit in wetenschappelijke tijdschriften zoals Nature en Science publiceerden of zijn geciteerd, en het aantal onderscheidingen zoals Nobelprijzen en Field Medals die medewerkers en afgestudeerden van een universiteit ontvingen.

De ARWU-ranking, ook wel de Shanghai-ranking genoemd, is wereldwijd de meest vooraanstaande ranking om de kwaliteit van onderzoeksuniversiteiten te beoordelen.

Lijstaanvoerders

Harvard in de Verenigde Staten voert nog steeds de ARWU-ranking aan. Ook de plaatsen twee, drie en vier zijn voor Amerikaanse instellingen: Stanford, MIT en Berkely. De eerste Europese universiteit staat op de vijfde plaats: Cambridge in Groot-Brittannië.

geen Reacties

Reageren

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).