Stichting De Noordzee uit Utrecht ruimt Nederlandse stranden op met behulp van honderden vrijwilligers | De Utrechtse Internet Courant Stichting De Noordzee uit Utrecht ruimt Nederlandse stranden op met behulp van honderden vrijwilligers | De Utrechtse Internet Courant

Stichting De Noordzee uit Utrecht ruimt Nederlandse stranden op met behulp van honderden vrijwilligers

Stichting De Noordzee uit Utrecht ruimt Nederlandse stranden op met behulp van honderden vrijwilligers

Met de Boskalis Beach Cleanup Tour 2014 vraagt het in Utrecht gevestigde Stichting De Noordzee aandacht voor het afvalprobleem op de stranden langs de Noordzee. DUIC sprak met campagneleider Marchien de Ruiter. “Het record van vorig jaar is verbroken. We hebben nu al 8170 kilo afval verzamelt.” 

Wat is Stichting De Noordzee voor een organisatie?

Marchien de Ruiter: “Wij zetten ons in voor een duurzaam milieu, een schonere Noordzee en de bescherming van het zeeleven. Door het intensieve gebruik van de zee, komt er veel afval terecht op de Nederlandse stranden. In samenspraak met de gebruikers ervan – de visserij, de scheepvaart en toeristen – proberen wij ervoor te zorgen dat de generaties na ons ook nog van de Noordzee kunnen genieten?”

Eén van de acties waarmee jullie je bezighouden, is de Boskalis Beach Cleanup Tour 2014, dat dit jaar voor de tweede keer wordt georganiseerd.

“Het doel van deze opruimactie is om aandacht te vragen voor al het afval op de Nederlandse stranden. Met behulp van honderden vrijwilligers ruimen we in een maand tijd de héle Noordzeekust op, van Cadzand in Zeeland tot Schiermonnikoog. Tijdens de 31 opruimdagen – van 1 tot en met 31 augustus – verzamelen we ook informatie: het aantal kilo afval, de hoeveelheid en wat voor soort afval het is. Met die gegevens stappen we op de vervuilers af.”

Waar komt al dat afval vandaan?

“Veel afval is afkomstig van de visserij en de scheepvaart, maar ook toeristen en andere gebruikers van de stranden laten troep achter. Glas, bekertjes, tassen, sigarettenpeuken en ga zo maar door. Net als vorig jaar vinden we ook nu weer veel touwen en netten op het strand. Het gaat vaak om blauwe en oranje stukjes plastics, afkomstig van de sleeptouwen die er in de visserij worden gebruikt. Samen proberen we tot een duurzaam alternatief te komen, zodat er in de toekomst minder afval terecht komt op de stranden langs de Noordzeekust.”

Er hebben al zo’n 800 vrijwilligers meegeholpen de Noordzeekust schoon te maken. Zijn er nog mensen nodig?

“Ja, absoluut. Op 9 augustus hielpen meer dan 130 mensen mee en in het weekend zitten we vaak boven de honderd vrijwilligers. Maar voor de opruimdagen op de Waddeneilanden, kunnen we zeker nog hulp gebruiken. Vanaf donderdag zitten we op Texel. Hoe meer mensen helpen, hoe beter we de stranden weer schoon kunnen maken.”

Voor meer informatie over Stichting De Noordzee en de Boskalis Beach Cleunup Tour 2014 kijkt u op de website.

08_18 Opruimactie Noordzee 3
Windsurfer Dorian Rijsselberghe (in het blauw), goudenmedaillewinnaar op de Olympische Zomerspelen in 2012, is één van de ambassadeurs van Stichting De Noordzee.
08_18 Opruimactie Noordzee 2
Van 1 tot en met 31 augustus gaan de vrijwilligers langs de Noordzeekust. Na zeventien dagen staat de teller op 8170 kilo afval dat is opgeruimd.

geen Reacties

Reageren

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).