Drone-demonstratie SETUP: “Huidig drone-beleid laat te weinig ruimte voor creatief experiment” | De Utrechtse Internet Courant Drone-demonstratie SETUP: “Huidig drone-beleid laat te weinig ruimte voor creatief experiment” | De Utrechtse Internet Courant

Drone-demonstratie SETUP: “Huidig drone-beleid laat te weinig ruimte voor creatief experiment”

Drone-demonstratie SETUP: “Huidig drone-beleid laat te weinig ruimte voor creatief experiment”

Afgelopen zaterdag was er in Park Lepelenburg een Drone-demonstratie. Creatieve broedplaats SETUP organiseerde het evenement, dat als doelstelling had om de regelgeving rond drones te versoepelen. “Hoogste tijd voor drone-beleid.”

Met aangelijnde drones, je mag ze immers niet los laten vliegen, riepen de liefhebbers van kleine helikopters voor een soepeler beleid rond drones. De organisatie spreekt van een geslaagde demonstratie. “Hoewel de wind erg hard was om lang te kunnen vliegen, hebben we ons verhaal goed kunnen vertellen en kwamen er veel nieuwsgierigen op af om een kijkje te nemen.”

SETUP vat de huidige regels rond drones als volgt samen: er één laten vliegen mag alleen buiten de bebouwde kom en buiten een absurd grote straal rond vliegvelden. “Dat kan bijna nergens in de randstad.” Ook moet je een pilotencursus hebben gevolgd en voor een overtreding van deze regels moet je 8000 euro betalen. Een ontheffing aanvragen is verwikkeld raken in ‘bureaucratische rompslomp’.

“Wij snappen als geen ander dat het belangrijk is om regels te maken. Drones met camera’s die privéruimtes filmen, dat willen we ook niet. En het is ergens ook heel goed dat de overheid zo snel op potentiële privacy inbreuk insprong, echt super. Maar een nuance is absoluut op zijn plaats,” is de organisatie zich bewust van de gevoeligheden rond drones.

“Juist bij opkomende velden als de wereld van de drones, en juist in een stad die zich voordraagt stad van Kennis en Cultuur te zijn, siert het om flexibiliteit en gradaties in de regels in te bouwen, zodat de expressieve en creatieve mogelijkheden kunnen worden onderzocht. Want drones worden niet alleen door amateurs en grote commerciële partijen gebruikt. Niet alle drones hebben camera’s. En niet alle drones zijn even gevaarlijk, je hebt ze al ter grote van een walnoot.”

“Daarom willen we de beleidsmakers op alle niveaus van de overheid vragen om in Nederland ruimte te scheppen voor creatief experiment en innovatie rondom drones. We willen graag in gesprek kijken hoe er passend beleid kan komen dat recht doet aan de verschillende partijen, de verschillende drones, en de verschillende doelen.”

Sousvivalism

Deze demonstratie was een onderdeel van de SETUP-eventreeks Sousvivalism. In het slotakkoord op 2 oktober gaat SETUP in gesprek met de gemeente Utrecht, over drones, maar vooral ook over het overkoepelende verhaal van privacy- en surveillancevraagstukken in Utrecht. De organisatie hoopt zo de gemeente te helpen in de manier waarop zij in aanraking komt met nieuwe technologie en daar beleid voor maakt, en nodigen hen uit om dit vooral samen met de actieve burgers en kunstenaars en te doen.

IMG_9827

3 Reacties

Reageren
  1. Jeroen Kaakdorst

    Vorige week is er weer eentje gepakt in Scheveningen tijdens het vuurwerk. Gaaf hoor, opnames van het vuurwerk. Die van GoPro waren ook heel cool. Maar wat doet zo’n mortier als ‘ie je drone raakt? Er zit 60.000 man op het strand, waarom breng je die in gevaar? Wat snappen de dronepiloten niet aan het gevaar?

  2. Frank

    Drone piloten moeten natuurlijk veilig werken, maar het bizarre is dat op dit moment particulieren in een aantal gevallen vrolijk hun gang kunnen gaan en commerciële vliegers aan extreme eisen moeten voldoen (opleiding volgens Engelse normen, vliegen met 2 man en een waarnemer, gecertificeerde drone; ontheffing, vergunning, melding) die hen feitelijk het werken tegen acceptabele kosten en korte termijn zowat onmogelijk maakt. Van die commerciële vliegers voldoen er on Nederland misschien een stuk of 6, 7 aan die eisen. De rest vliegt in feite illegaal.

  3. Tijmen Schep

    De gehele speech is online terug te lezen:
    http://setup.nl/content/speech-hoogste-tijd-voor-beter-dronebeleid

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).