Experiment met welstandsvrije gebieden in Utrecht | De Utrechtse Internet Courant Experiment met welstandsvrije gebieden in Utrecht | De Utrechtse Internet Courant

Experiment met welstandsvrije gebieden in Utrecht

Experiment met welstandsvrije gebieden in Utrecht

De gemeente Utrecht wil gaan experimenteren met welstandsvrije gebieden. Een woonwijk of bedrijventerrein waar de welstandscommissie het dus niet altijd voor het zeggen heeft. Het experiment moet gaan plaatsvinden in woonwijk Tuindorp en bedrijventerrein Oudenrijn. Doel is om bureaucratie tegen te gaan en meer maatwerk te leveren.

De welstandscommissie beoordeelt of de plaatsing van een nieuw bouwwerk, waarvoor een vergunning is aangevraagd, overeenkomt met de ‘redelijke eisen van welstand’. Naast het afschaffen van de welstandscommissie voor bepaalde specifieke bouwlocaties, bijvoorbeeld een deel van de achterkant van een woning, wil het college van burgemeester en wethouders ook welstandsvrije gebieden. Niet elke wijk komt hier meteen voor in aanmerking laat de gemeente weten: “De wijk moet ‘fysiek sterk’ zijn: een wijk met diversiteit aan architectuur die veranderingen verdraagt, maar ook een solide basis heeft die een grotere diversiteit aan bouwwerken aan kan.” Ook dient er natuurlijk wel in de wijk gebouwd te worden om daadwerkelijk van een experiment te spreken.

De gemeente denkt dat zowel Tuindorp als Oudenrijn geschikt zijn voor het experiment maar wil wel eerst het draagvlak meten. In de wijk Tuindorp zal een buurtgesprek worden georganiseerd om het onderwerp te bespreken. In Oudenrijn zal dit gebeuren tijdens een ledenvergadering.

2 Reacties

Reageren
  1. Geenstijl@Utrecht

    Mijn God een draagvlak meting, dat hebben ze toch ook niet gedaan met het nieuwe stadhuis.

  2. Luukupuuk

    Tip voor een toekomstig programma op RTV-Utrecht:
    De rijdende (Ut)Rechter.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).