Ambities op een bierviltje | De Utrechtse Internet Courant Ambities op een bierviltje | De Utrechtse Internet Courant

Ambities op een bierviltje

Ambities op een bierviltje
“Utrecht maken we samen”. Zo’n slogan is gauw opgeschreven, maar hem waar maken is de kunst natuurlijk. Het is zoals met alle innovatie: tien procent inspiratie en daarna negentig procent ploeteren.

“Utrecht maken we samen”. Zo’n slogan is gauw opgeschreven, maar hem waar maken is de kunst natuurlijk. Het is zoals met alle innovatie: tien procent inspiratie en daarna negentig procent ploeteren.

De Tourstart in 2015 was zo’n voorbeeld. De mythe wil dat iemand ‘iets op een bierviltje zette’. Nu de Tour bijna een jaar achter ons ligt hebben we steeds beter in kaart wat dat briljante idee allemaal in de stad teweeg heeft gebracht.

Unieke bijdrage bedrijfsleven

Zo is er vrij weinig geschreven over het gegeven dat de kosten nu eens niet voornamelijk door een gemeente werden gedragen, maar dat andere partijen ook flink bijdroegen. In de geschiedenis van de Tour-organisatie kwam dat nog niet zo heel veel voor, heb ik begrepen. Iets waarop we dus best trots mogen zijn.

Zoals we überhaupt hebben geleerd trots te zijn. Want wat liep het allemaal gesmeerd, en hoe super snel was de stad weer opgeruimd en ‘gewoon’. Opschalen en terug naar normaal kunnen we dus ook goed.

Doe maar gewoon

We zijn niet gewend met al die kwaliteiten te koop te lopen, stel je voor dat iemand je arrogant vindt immers. Je betrapt Utrecht zelden op een grote broek aantrekken. ‘Doe maar gewoon’ zou onder het stadswapen kunnen staan. Terechte bescheidenheid of angsthazerij? Met je licht onder de korenmaat steken ontneem je anderen inspiratie en leermomenten.

Nieuwbouw van de Dom

Waarom dragen we niet een beetje meer uit waar we goed in zijn? Toen de Dom hier gebouwd werd mocht die ook flink opvallen immers? Waar of wanneer is die ambitie sindsdien verdwenen? Hoe verkeerden we van een trotse stad die de nek uitstak, in een saaie provinciestad die uitblonk door ‘ja-nee-geen-mening’?

Nog even en het Centraal Museum wijdt een grote tentoonstelling aan de Dom. Hopelijk gaan ze ons ook uitleggen hoe die ambitie destijds verdampte.

Stil in de stad

Na het carnaval dat de Vrede van Utrecht in de stad teweeg bracht, werd het ook heel snel weer stil in de stad.

Jammer.

Maar ook: dat moeten we ons niet nu ook weer laten gebeuren. Door de Tour kwamen partijen bij elkaar die nog niet zo heel vaak hadden moeten samenwerken, zo blijkt ook uit de officiële evaluatie. Politie, gemeente, sport, kennis, kunst en cultuur. Dat hebben we hier allemaal in overvloed, en dat liep vaak langs elkaar heen. Nu dus even niet.

Bierviltje met ambitie voor 2020

Het zou de kracht van Utrecht ten goede komen als we die sfeer weten te behouden.
Sinds dat bierviltje weten we ook dat een groot project als een magneet werkt. Partijen groeperen zich er om heen. Leren elkaar kennen. Inspireren elkaar tot ongekende prestaties.

Wat zou een volgend Groot Project kunnen zijn? Het jaar van de Stijl? De World Expo? Of weer iets met sport? Wat we nodig hebben is een ambitieuze gek met een bierviltje, een ambitie voor 2020, en vooral: eerst veel weerstand vanuit het ‘doe maar gewoon’ en ‘dat lukt ons toch nooit’ kamp.

Wie biedt?

Trude Maas
Voorzitter Utrecht Development Board

7 Reacties

Reageren
  1. Freek

    Utrecht, de ambitieloze stad, met het nieuwste en grootste treinstation van Nederland (of Europa?), met water terug in de singel, met een enorm nieuw gebouw voor pop en klassiek, met een flinke upgrade van het grootste winkelcentrum van Nederland, met hoofdfietsroutes in de maak, met nieuwe bioscopen en filmzalen, met steeds meer leuke nieuwe horeca, met het streven naar een energieneutrale gemeentelijke overheid, met tienduizend nieuwe universitaire diploma’s per jaar. Wat een saaie stad met gebrek aan ambitie, tijd om naar de Efteling te verhuizen voor wat meer spanning en sensatie!

  2. Gijs van Wiechen

    Grote evenementen zijn waardevol voor een stad en haar ontwikkeling, maar ik zie de gemeente zich liever structureel en daadkrachtig inzetten voor de ambities die veel jonge Utrechtse creatieven en ondernemers hebben om van Utrecht een bruisende, ambitieuze stad te maken.

    Op dit moment laat de gemeente te veel haar oor hangen naar een kleine minderheid die het ingeslapen karakter van de stad kosten wat kost wil beschermen.

  3. Bas

    Trude stelt de vraag waarop ik al jaren een antwoord probeer te krijgen. Waar is die trots gebleven? Sinds het moment dat de waterwegen / levensaderen door Holland werden afgeknepen? Gelukkig begint de stad we weer ambitie te krijgen, want om groots te zijn hoef je geen hoofdstad te zijn of een wereldhaven te hebben.

  4. Utrecht Centraal

    Het is een sprookje dat we een Ambitie loze stad zouden zijn… sterker nog… we zijn nooit een gewone provincie stad geweest… een echte misvatting is deze gedachte… We hebben het oudste en grootste beurscomplex van Nederland, De 1e paus, de bijna oudste en grootse Universiteit, 1e gemeente Museum van NL, grootste ziekenhuis van Nederland, grootste science park van Nederland, 1e ijssalon, warenhuis van Nederland… de woonplaats van Napoleon Koning van NL, en zo kan ik nog wel even doorgaan …Lees de historie en ontdek dat is een feit is. We zijn nooit een Arnhem of zo geweest.
    Echter… de Utrechter durft niet openlijk zeer trots te zijn op zijn stad, maar wel in zijn hart. De marketing van Utrecht is tot nu toe altijd belabberd geweest… en dit creëert een onjuist beeld. Het zijn de buitenlanders en andere nederlanders die ons moeten overtuigen dat we in een zeer mooie rijke bruisende stad leven met toekomst gerichte ambities..

  5. Viltjesavond

    Trude, we delen het geloof dat elk groots idee op een klein viltje past. Daarom hosten we een maandelijks avond waarop talent van de creatieve opleiding op deze wijze kan pitchen bij een van de Utrechtse bureaus. Morgen bijvoorbeeld, bij Kaliber, of daarna bij True en Born05. Kom je een keer langs met de board?

  6. herman

    Trude gaat vooruit! Niet een ronkende Engelse kreet gebruikt. Verder blijven het voortkabbelende stukjes met weinig opbouw. Volgende stap?

  7. Claudia

    Het volgende grote project voor de stad? Nu eens zorgen dat al die mensen die leven op de armoedegrens ook mee mogen doen in de samenleving. Met al die kunst en cultuur die de stad al rijk is. Ook eens betaald naar een filmavondje, theater of café. Want de stad Utrecht, als stad is volop de moeite waard. LHC, festivals, bloemenmarkt, kunst, popup stores, geweldige horecazaakjes, museums, unieke winkels (pepernoten), singels, Nijntje etc. Helaas is de werkelijkheid dat er steeds meer mensen in de problemen komen. Door verlies van werk, bureaucratie, falende participatie, zorgellende, en niet kunnen verhuizen naar een betaalbare woning. Ook mensen met werk, zzp-ers en alleenstaanden hebben moeite de eindjes aan elkaar te knopen. Voor iedereen met een uitkering, ging niemand erop vooruit. Misschien iets omhoog inflatiecorrectie, die er aan de andere kant weer net zo hoog vanaf gehaald werd. Door wegvallen van toeslagen. We hebben behoorlijk wat voedselbanken in de stad. Die bestaan niet voor niets. Helaas.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).