Arne Zuidhoek, kijken, kijken, kijken | De Utrechtse Internet Courant Arne Zuidhoek, kijken, kijken, kijken | De Utrechtse Internet Courant

Arne Zuidhoek, kijken, kijken, kijken

Arne Zuidhoek, kijken, kijken, kijken

‘Kijken, kijken, kijken, dat moet je doen als je goed wilt leren tekenen’. Het zijn de woorden van Arne Zuidhoek, een markante Utrechtse kunstenaar die in 1941 in Amsterdam is geboren. Door een gecompliceerde thuissituatie gaat hij kort na zijn geboorte met zijn oudere broer bij zijn grootouders in Utrecht wonen. Hij heeft een gelukkige jeugd, gaat naar de Mulo die hij in 1958 met een diploma op zak verlaat. Hij werkt daarna een jaar bij boekhandel Broese die dan nog op de Nachtegaalstraat is gevestigd. In 1959, monstert Arne als lichtmatroos op een koopvaardijschip. Niets wijst er dan op dat hij later een bekende kunstenaar wordt.

Blijkbaar heeft Arne goed gekeken want zijn tekeningen en aquarellen zijn vastgelegd in een groot aantal boeken waarvan hijzelf ook vaak de auteur is. Hij is er bekend mee geworden, maar daar ging wel het een en ander aan vooraf.

Van 1961 tot 1963 vervult hij zijn dienstplicht in Den Helder bij de Koninklijke Marine. Als zijn dienstplicht erop zit, gaat hij terug naar Utrecht. Hij wil kunstschilder worden. ‘Dan moet je zorgen dat je goedkoop woont’, zegt hij.  Arne huurt voor twee gulden(!) per week een huisje in de Andreasstraat en neemt teken- en grafische lessen bij William Kuik (1929-2008) en schilderlessen bij Hubert Sluijs (1931-2007).

De graficus William Kuik tekent in die tijd politieke (spot)prenten voor Vrij Nederland en hij introduceert Arne als illustrator/tekenaar bij dit tijdschrift.  Arne is een talentvol tekenaar, maar wil ook graag nog doorleren. In 1964 doet hij met succes toelatingsexamen aan de prestigieuze Rijksacademie in Amsterdam. In zijn derde studiejaar krijgt hij bij hoge uitzondering toestemming om een studiereis van drie maanden naar Marokko te maken. Het is de bedoeling dat hij een getekend reisverslag maakt. Hij doet veel op die reis behalve tekeningen maken. Bij terugkomst zijn zijn docenten ‘not amused’ en hij wordt vriendelijk verzocht de academie direct te verlaten.

Arne Zuidhoek kan meer dan alleen tekenen, ook op journalistiek gebied heeft hij talenten. In 1967 begint hij voor het Vrije Volk jazz- en rock&roll- concerten te recenseren en schrijf hij over muziek. Daarna tekent hij twee jaar illustraties voor verschillende Utrechtse kranten. In die periode maakt Arne kennis met de schrijver en historicus Dick Dreux (1913-1978). Dreux schrijft al jaren historische romans, onder andere over zeerovers en piraten en hij vraagt Arne als illustrator voor zijn volgende boeken.

In 1972 koopt Arne met drie vrienden een zeilschip (De Hoop) waarmee zij op de Middellandse Zee vakantiegangers zeilreizen aan bieden. Af en toe komt Arne terug naar Utrecht en heeft dan tal van opdrachten en activiteiten. Zo maakt hij in opdracht van Huib Bals (1937-1988), de latere directeur van het Rotterdams filmfestival, maar toen  nog in dienst van de Utrechtse bioscoopeigenaar Wolff, 20 getekende portretten van bekende filmsterren en regisseurs. In 1974 het brengt Arne zijn eerste boek uit met de titel  ‘Verzinsels van Vader Wapper’. Dit is tot op de dag van vandaag de enige echte ‘graphic novel’ van Nederlandse bodem. Nu 40 jaar later wordt dit boek nog steeds (antiquarisch) aangeboden en is een ‘must have’ voor stripfanaten!

In de jaren die volgen toont Arne Zuidhoek zich een specialist in het maken van maritieme tekeningen en aquarellen, hij wordt een veelgevraagd tekenaar voor uitgaven met deze onderwerpen. Door zelfstudie wordt hij een historisch specialist op het gebied van zeerovers en piraten. Uitgevers staan in die tijd in de rij om (geïllustreerde) boeken van zijn hand uit te geven. Meer dan 50 boeken met zijn illustraties, al dan niet met eigen teksten, zijn er uitgegeven waaronder enkele bestsellers en sommige unieke uitgaven. Daar kom ik later op terug. In 1979 stopt Arne met varen op het zeilschip De Hoop en maakt  een reis naar vrienden die in Santa Cruz in Californië wonen. Het wordt een reis met gevolgen, want als Arne kennismaakt met het kustplaatsje Carmel-by-the-Sea  is hij betoverd door de schoonheid van de natuur en de charme van het stadje. Hij besluit daar te blijven. In het toeristische Carmel zijn tal van galeries gevestigd en Arne vindt al snel een kunsthandel die zijn realistische aquarellen met maritieme onderwerpen met succes verkoopt. Tussentijds keert Arne, om problemen met zijn visum te ontlopen, een paar keer terug naar Utrecht, in 1984 definitief.

Over bestsellers en unieke uitgaven: in 1985 verschijnt een kostbaar in het Engels uitgegeven ‘The Maritime Netherlands’ (1500 gld.) en tussen 1991 en 1997 schrijft hij een zevendelige serie over de geschiedenis van Nederlandse koopvaardij, voorzien van prachtig beeldmateriaal van zijn hand.

In 1985 maakt hij in opdracht van  Sail Amsterdam het boek ‘Alle hens’. In 2006 ontstaat bij de publicatie van zijn ‘Piraten Encyclopedie’ flinke ophef. Hierin schrijft de auteur dat Willem van Oranje in de ogen van Spanje een terrorist was. In deze encyclopedie van ruim 200 pagina’s noemt Zuidhoek 1000 piraten bij naam en voornaam. Hij vond deze namen door het raadplegen van archieven in Azië, Noord Amerika en Europa.

Is zijn werk ook ergens te zien vraagt u zich misschien af. Ja, maar de laatste jaren sporadisch. In 1988 exposeerde hij met anderen in het Singer Museum in Laren. In 2001 in het Marine Museum in Den Helder en in 2002 was er een oeuvre tentoonstelling in het Slot Zeist. Een geplande solotentoonstelling in 1974 in het Centraal Museum werd op het laatste moment door het CM afgeblazen omdat er een discussie ontstond of je een striptekenaar/illustrator wel een kunstenaar mag noemen. Wat een onzin. Arne zuidhoek geen kunstenaar? Alle bommen en granaten, gekker moet het niet worden. Als geen ander heeft hij de maritieme geschiedenis van ons land opgetekend en verlucht met prachtige aquarellen.

Arne Zuidhoek is een Utrechter in hart en nieren. Hij tekent zoals niemand anders kan en verdient wat mij betreft alsnog een solotentoonstelling in het Centraal Museum. Snel naar zijn website en oordeel zelf.

www.zuidhoek.nu

Marcel Gieling
50 Utrechtse kunstenaars

Marcel Gieling

Marcel Gieling

Marcel Gieling heeft jarenlang een kunsthandel gehad in Utrecht. Tegenwoordig heeft hij een online galerie. Schreef tevens de boeken Pinky Messchaert beeldopbouwer, '50 Utrechtse kunstenaars in beeld' en monografiën over Gerard Hordijk en de Utrechtse schilder Jan Rodrigo.

Profiel

5 Reacties

Reageren
  1. Arien van t'Hof

    Mooi artikel, Arne is een KUNSTENAAR, alle bommen en granaten!

  2. Andre de Vries

    Arne het is lang geleden dt wij een elkaar kende
    ik denk onge
    Amsterdamveer 10 jaar ? ik stuurde soms wat boeken en c.d,s naar je toe ik woonde toen in
    Amsterdam nu in Almere jij hebt voor mij toen de
    HWAL geschilderd ik heb hem nog
    Bij mijn verschijnen wordt het weer aan jou terug
    gezonden dat heb ik vast laten leggen,ik neem
    later nog kotakt met je op.Groeten uit Almere.Andre

  3. Andre de Vries

    Ik ben blij dat ik Arne Zuidhoek een reaktie heb
    kunnen gevenwant Arne in mijn optiek is een groot
    auteur en illustrator ik geniet nog altijd van zijn
    werk en blijft dat doen haleluja.Andre de Vries

  4. Jan Bautrigram

    Wat een leuk verhaal
    En ook leuk om weer eens over Arne te lezen. Inderdaad een top kunstenaar

  5. Karel Kniesmeijer

    Niemand in Nederland die een schip beter schildert dan Arne Zuidhoek

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).