Bedenkers plan badhuis “Verrassend dat de gemeente herbestemmingsplan Tivoli Oudegracht niet oppakt” | De Utrechtse Internet Courant Bedenkers plan badhuis “Verrassend dat de gemeente herbestemmingsplan Tivoli Oudegracht niet oppakt” | De Utrechtse Internet Courant

Bedenkers plan badhuis “Verrassend dat de gemeente herbestemmingsplan Tivoli Oudegracht niet oppakt”

Bedenkers plan badhuis “Verrassend dat de gemeente herbestemmingsplan Tivoli Oudegracht niet oppakt”
Team NOHNIK, dat de ideeënprijsvraag voor de herbestemming van Tivoli Oudegracht won, laat weten verrast te zijn dat hun plan niet door de gemeente wordt opgepakt. De gemeente Utrecht zou Tivoli Oudegracht via een aanbestedingsprocedure van de hand willen doen.

Team NOHNIK, dat de ideeënprijsvraag voor de herbestemming van Tivoli Oudegracht won, laat weten verrast te zijn dat hun plan niet door de gemeente wordt opgepakt. De gemeente Utrecht zou Tivoli Oudegracht via een aanbestedingsprocedure van de hand willen doen.

Na de laatste concerten in mei heeft de organisatie van Tivoli na 35 jaar het historische rijksmonument aan de Oudegracht verruild voor het hypermoderne muziekgebouw aan het Vredenburg. Momenteel huurt Kytopia tijdelijk een deel van het complex voor een periode van twee jaar. Vereniging Oud-Utrecht schreef begin dit jaar een ideeënprijsvraag uit voor het complex. Op 13 september heeft team NOHNIK de eerste prijs in ontvangst genomen voor het plan ‘Ons Tivoli’ waarna het plan is overhandigd aan wethouder Paulus Jansen.

Het duo Jorrit Noordhuizen en Wieteke Nijkrake maakte onder de noemer NOHNIK het winnende plan voor de herbestemming van Tivoli. In het plan ‘Ons Tivoli’ worden diverse functies rond het thema lifestyle voorgesteld. Centraal daarin staat een badhuis met een welnessfunctie, als moderne vertaling van de vroegere Utrechtse badhuizen die een functie als ontmoetingsplek in de stad vervulden. Daarnaast zijn onder andere een koffiebranderij, foodlab, vintage-shop en enkele woningen ingepast. De jury had veel lof voor de inzending van NOHNIK.

Eigendom van de gemeente

Het gebouw is eigendom van de gemeente en die heeft aangeven het pand te willen verkopen via een aanbestedingsprocedure. In een dergelijke procedure kunnen geïnteresseerde projectontwikkelaars een herbestemmingsvoorstel indienen en een bod doen op het complex. Zo heeft iedereen kans om het gebouw te kopen. Volgens team NOHNIK is er echter een groeiende nationale scepsis ten opzichte van dergelijke procedures omdat er meer gekeken zou worden naar het hoogste bod in plaats van de kwaliteit van het plan. Noordhuizen en Nijkrake zien liever dat de gemeente aan de slag gaat met de plannen die zijn ingediend tijdens de ideeënprijsvraag.

“Het is verrassend dat een goed ontvangen plan als de winnende inzending van de ideeënprijsvraag, met een sluitend financieel model, reële potenties en met toegevoegde waarde voor de stad Utrecht, niet door de gemeente wordt opgepakt.”

Het duo benadrukt dat het belangrijk is dat de herbestemming zo snel mogelijk in gang wordt gezet: “Daarom is het essentieel om de discussie over deze herbestemming gaande te houden.”

NOHNIK
NOHNIK
NOHNIK
NOHNIK

17 Reacties

Reageren
  1. Jasper Hesseling

    Het is over het algemeen bekend dat de gemeente Utrecht nooit luistert naar hun inwoners. Dus dit past geheel binnen hoe het er aan toe gaat.

  2. Van Pimpelen

    … “heeft verruild…” (tweede alinea) lijkt mij grammaticaal juister, al had ik begrepen dat de tekstredactie van DUIC wegbezuinigd is. Dat één en ander weerslag heeft op de kwaliteit van berichtgeving valt buiten het bestek van deze bijdrage. Immers, correct schriftelijk taalgebruik, het beheersen van stijlspasmen daarin, en het adequaat (en relevant) gebruik van aforismen is een complete different piece of cake. Mogelijk tijd -13:25- voor een Autoriteit Geschreven Berichtgeving?

  3. marc

    een badhuis? daar zit niemand op te wachten en vind het dan ook zeer arrogant van de bedenker om te zeggen dat de gemeente het bewuste plan niet oppikt ! laat kytopia lekker in het gebouw zitten , een grotere creatieve invulling kun je je niet wensen deze gasten maken nieuwe creatieve vormen van muziek en zulke talenten moet je koesteren en zeker in de stad houden , laten ze samenwerken met het conservatorium utrecht d.m.v kleine concerten te geven of workshops organiseren etc etc ! er is zoveel meer te bedenken dan weer een duur prestige project wat alleen maar geld gaat kosten !

  4. Ot

    Lekker verkopen via hoogste bod. Geld komt toe aan de gemeente, lees: ons allen. Beter dan dat plan voor een badhuis waar niemand op zit te wachten.

  5. Gerda

    Een badhuis is een uitstekend plan. Immers, ouderen moeten langer thuis blijven wonen en ieder huis daarvoor helemaal aanpassen zal niet gaan. In de binnenstad gaat beslist behoefte ontstaan aan een badhuis voor de buurt waar je met rolstoel en rollator terecht kunt. Mooi kans voor gemeente utrecht!

  6. Jeroen

    Laten ze het eerst proberen met het te koop staande badhuis op de Kop van Lombok. Wat kleiner van opzet maar daarmee gemakkelijker te realiseren en open te houden.

  7. merel

    @Gerda er wonen in de binnenstad amper ouderen en als ze er al wonen zijn ze zo vermogend dat ze echt niet naar een publiek badhuis zullen gaan. Gewoon verkopen die handel.

  8. Jeroen

    Het is een prima poppodium en feestlocatie, gewoon daarvoor blijven gebruiken.

  9. jos stelling

    Ben voor een “stadsfeestzaal”

  10. Sanne

    Ik weet het fijne er niet van maar via aanbestedingsprocedure regel je meestal niet verkoop, maar inkoop. Waarschijnlijk gaat het dan ook om een concessieovereenkomst waarbij de gemeente eigenaar blijft en bedrijven een bod kunnen doen op het uitbaten van de faciliteiten. Als gemeente mag je dan volgens Europees recht niet zomaar een prijsvraag gebruiken die je niet zelf (volgens Europees recht) hebt uitgezet.

    Klinkt dus leuk dit idee, maar dit is niet hoe het is geregeld in Nederland en de rest van Europa.

  11. Joris Louwes

    Ik krijg de kriebels van het woord “wellness”. Heeft u daar een zalfje voor?

  12. Utrecht Wellness Centrum .

    Wellness sector groeit nog steeds, en is heel iets anders dan een ” badhuis” Er zijn steeds meer senioren die juist graag in de binnenstad wonen, deze maar uiteraard zijn ook andere bewoners zeer welkom. Bovendien is CS & straks Station Vaartse Rijn op loop afstand… Een combinatie met Hotel zou natuurlijk perfect zijn.
    Veel grote Wellness locaties zijn in Nederland zelden in een bruisende binnenstad gevestigd, maar afgelegen middels auto vooral te bereiken. Kortom, het kan een uniek project worden.
    De gemeente moet geen ondernemers rol vervullen, maar zou b.v. wel gericht andere ondernemers kunnen laten benaderen die een dergelijk concept zouden kunnen realiseren.

  13. Gerda

    Ik begrijp best dat u bij een wellness centre niet meteen aan de mensen met rollator als badgast dacht. Maar als u toch bezig bent met zo’n mooi plan, kunt u het net zo goed even meenemen in de tekeningen en de plannen. Geweldige doelgroep in de ochtenduren. Ook voor fysio (nu ze er toch zijn).

  14. Ronald

    Voor degenen met een kort geheugen: de gemeente hééft al jaren het badhuis in lombok overeind moeten houden met subsidies. Dus als het commercieel haalbaar is (wat Wellness Utrecht dus schijnt te denken) prima.

    Maar dan is er dus ook niets op tegen om dat pand gewoon te verkopen toch? Degene die het koopt kan er dan gewoon een Wellness centrum in maken. Geen enkele reden om via een omweg (via de goedkope verhuur) toch nog subsidie te verstrekken aan een commerciële partij dunkt me.

    En ja Joris helemaal met je eens overigens. Maar als die mensen het durven prima.

  15. Sjeng

    Ik snap de sceptische reacties best maar het is toch alleen maar te prijzen dat mensen hun nek willen uitsteken? Participatiemaatschappij! Als een plan als deze aangeboden wordt, compleet met een sluitende financiële onderbouwing en zelfs met ondernemers en een projectontwikkelaar die het gewoon kunnen en willen doen – dan neem je zo’n mogelijkheid toch met beide handen aan? Zonde van het geld en de tijd om zo’n tender te gaan doen! Die prijsvraag heeft in ieder geval vijf bruikbare opties opgeleverd die de gemeente op z’n minst kan overwegen.

  16. Ronald

    Sjeng, toch nog maar even een paar dingen uitleggen:

    1: De vereniging Oud Utrecht is niet de gemeente, en de gemeente is dus ook niet gehouden aan wat dan ook. (Anders gezegd: het was niet een prijsvraag/tender door de gemeente uitgeschreven)
    2: De criteria die die vereniging heeft gehanteerd kunnen bovendien ook compleet andere zijn dat wat de gemeente op dit moment kan en/of wil
    3: Áls het plan haalbaar is, kunnen die 5 winnaars gewoon meebieden: er is geen belemmering
    4: Sterker het zou zelfs zo kunnen zijn dat de ene boven de andere verkiezen weer instrijd zou zijn met allerlei regels met betrekking tot openbaar aanbieden…

    Dus: het is helemaal niet zo interessant dat die mensen “verrast” zijn, die mensen kunnen gewoon meebieden en hun plan dan uitvoeren. Het zou eerder verrassend zijn als het anders was.

  17. Atilla Vigh

    De belangrijkste reden dat Tivoli daar weg is gegaan, was de logistiek. Enig idee wat het betekent voor een oud centrum als daar drommen mensen over in en uit gaan. Al die spullenboel van de gasten. Dat was de voornaamste reden.

    Het lijkt me in dat kader niet slim om welke bestemming ook te geven die dezelfde aanvoer van mensen en spullen teweegbrengt. Dan moet je toch eerder denken aan woningen of kantoor. De plek is gewoon niet geschikt voor grootschalige publieksontvangst, hoe nostalgisch mensen het ook vinden.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).