Begroting gemeente 2016: Werkloosheid moet omlaag | De Utrechtse Internet Courant Begroting gemeente 2016: Werkloosheid moet omlaag | De Utrechtse Internet Courant

Begroting gemeente 2016: Werkloosheid moet omlaag

Begroting gemeente 2016: Werkloosheid moet omlaag
De gemeentelijke begroting voor 2016 is gepresenteerd. In deze begroting meldt het college van B&W dat de gemeente voornamelijk gaat streven naar de laagste werkloosheid van Nederland. Een korte samenvatting en reacties vanuit de politiek.

De gemeentelijke begroting voor 2016 is gepresenteerd. In deze begroting meldt het college van B&W dat de gemeente voornamelijk gaat streven naar de laagste werkloosheid van Nederland. Een korte samenvatting en reacties vanuit de politiek.

Die werkloosheid moet bestreden gaan worden door werkgelegenheid te creëren in de de duurzaamheidssector. Zo kunnen er veel banen bijkomen door het energieneutraal maken van 50.000 woningen en zit er werk in het verder transformeren van leegstaande panden en bedrijfsterreinen. Ook moet internationale handel van de stad voor banen gaan zorgen.

Woningen

In 2016 is de bouw van 3.300 nieuwe woningen gepland in de stad. “Wij kiezen daarbij voor groei door toevoegen van betaalbare woningen en duurzaamheid,” zo valt te lezen in de begroting. “We verwerven in principe geen terreinen behalve als daar zwaarwegende argumenten voor zijn. Ontwikkelende partijen blijven geïnteresseerd in projecten voor studentenhuisvesting en middeldure huur. We verwachten dat in 2016 de bouw start van studentenhuisvesting aan de Fockema Andrealaan, in de Cartesiusdriehoek, en aan de Vliegend Hertlaan.”

Bereikbaarheid

Utrecht staat voor een zogenoemde verdichtingsopgave en dat vraagt wat van de mobiliteit, zo stelt het college. “We kiezen voor fiets en voetganger als de belangrijkste vormen van vervoer in de stad. Op basis van een inventarisatie van voetgangersvoorzieningen, die wij samen met bewoners maken, starten we met de verbetering ervan. Op de Nachtegaalstraat en Burgemeester Reigerstraat bereiden we een herinrichting voor gericht op meer ruimte voor voetganger en fiets.” Ook moet de mobiliteit duurzamer worden. “Voorbeelden zijn het stimuleren van elektrisch vervoer, autodelen en schone bevoorrading, maar ook het stimuleren van verkeersveilig gedrag.”

Groen

In 2016 is één van de doelstellingen om leefgebieden van wilde bijensoorten te verbeteren. “Onze binnenstadsingel wordt bloemrijker. We plaatsen nestpalen voor ooievaars langs de Kromme Rijn. In Leidsche Rijn versterken we de populatie rugstreeppadden door de aanleg van een poel. Om de kolonies gierzwaluwen in de stad te versterken hangen we samen met gebouweigenaren extra nestkasten op.”

Economie

Op economisch gebied wil de gemeente het komende jaar zich richten op start-ups om zo mede een innovatief en internationaal vestigingsklimaat te creëren. Ook wordt de ontwikkeling van creatieve broedplaatsen meer gestimuleerd.

Sport

Utrecht kijk binnen de sport waar het mogelijk is om extra banen te creëren. Ook komt er een nieuwe ‘visie op zwembaden’ en  wordt er aan gewerkt om het tarievensysteem voor sportaccommodaties transparanter en eenduidiger vorm te geven.

Reacties

De politiek heeft deze ochtend al uitgebreid gereageerd. Zo wil GroenLinks zoveel mogelijk mensen aan werk helpen en op die manier de werkloosheid terug dringen. GroenLinks gelooft in Utrecht als koploper in duurzame werkgelegenheid.Wat GroenLinks betreft wordt kennis en vakmanschap op het gebied van duurzaam bouwen een exportproduct van Utrecht.

Het college trekt vanaf 2016 extra middelen uit om de binnenstad schoon te houden. Ook zet ze extra middelen in om zware criminaliteit- en radicalisering tegen te gaan. Punten waar de VVD wat mee kan. Zij zetten zich in voor een krachtige, kleine gemeente die zoveel mogelijk ruimte aan de bewoners laat voor de invulling van hun straat, buurt en leven.

Volgens de CDA kan het college niet samenwerken met de burgers en deugt de begroting voor geen meter. Zo wil het college de laagste werkloosheid van Nederland bereiken, terwijl Utrecht nu op plek 343 van de 403 gemeenten staat. Volgens het CDA krijgt het college dit niet zomaar goed getrokken.

Student & Starter zet zich in voor meer betaalbare huurwoningen, zodat jong talent zich in Utrecht kan vestigen. Ook moet de communicatie tussen gemeente en burger beter, er wordt nu zo slecht gecommuniceerd dat sommige potjes van de gemeente niet worden opgemaakt. Puur omdat mensen niet weten dat het er is.

Het financiële plaatje voor het komende jaar klopt in de ogen van D66. De partij is het ook eens met de doelstelling om de werkloosheid terug te dringen. Ook de verdere vergroening van wijken, de optimale werking van de buurtteams in het sociale domein en het cultuuraanbod hebben de aandacht van D66. Tot slot waakt de fractie ervoor dat ondanks het groeiende inwonersaantal de scholing voor iedereen en met name in Leidsche Rijn goed beschikbaar en bereikbaar blijft.

Bekijk de hele begroting hier.

5 Reacties

Reageren
  1. Mia Amram

    Als middenstanders in het centrum merken we wel wat van die mobiliteitsmaatregelen van het College, nl. onnodige omzetdaling. Het is een en al autoverkeer afknijpen, hoge parkeertarieven en autobereikbaarheid afremmen ten gunste van de heilige fiets. Deze maatregelen gaan niet meteen gepaard met een echt aantrekkelijke snelle OV verbinding zodat bijv. Leidsche Rijninwoners wat meer naar het centrum komen.
    Bedankt College maar de middenstand in Utrecht centrum gaat niet echt meer banen opleveren met dit verkeersbeleid.

  2. Hans

    Ach, wat maakt dat uit

  3. OVLR

    De politiek heeft de mond vol van meer banen echter voor het faciliteren van ondernemers om die banen mogelijk te maken geeft de wethouder EZ niet thuis.
    In een sterk in ontwikkeling zijnde wijk als Leidsche Rijn en Vleuten de Meern zou je toch verwachten dat hier extra inzet en aandacht voor is. Helaas de wethouder EZ wil zelfs geen tijd in ruimen in zijn agenda voor een gesprek van een uur met het bestuur van de Ondernemers Vereniging Leidsche Rijn. Zo belangrijk is het halen van de doelstelling “laagste werkeloosheid in Utrecht”.

  4. Geenstijl@Utrecht

    Ik ben benieuwd weer hier nu echt beter van worden, de inwoners van Utrecht, of de re-integratie bureautjes.

  5. Binnenstad bewoner

    De meeste overlast is in de binnenstad is de fiets, zij denken dat de wet van de verkeersregels voor iedereen geldt, behalve de fiets.
    Kom je een keer een fiets tegen met licht. Dan is dat een uitzondering.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).