Bewoners vrezen ‘IBB-complex’ voor 110 studenten aan Tolsteegsingel | De Utrechtse Internet Courant Bewoners vrezen ‘IBB-complex’ voor 110 studenten aan Tolsteegsingel | De Utrechtse Internet Courant

Bewoners vrezen ‘IBB-complex’ voor 110 studenten aan Tolsteegsingel

Bewoners vrezen ‘IBB-complex’ voor 110 studenten aan Tolsteegsingel
Het voormalige kantoor van verslavingscentrum Victas langs de Tolsteegsingel kan binnenkort tijdelijk onderdak gaan bieden aan ruim 100 studenten. Dat is de vrees die bewoners rondom het kantoorpand hebben geuit na het zien van een vergunningsaanvraag. “Dit gaat ten kosten van het woon- en leefmilieu.”

Het voormalige kantoor van verslavingscentrum Victas langs de Tolsteegsingel kan binnenkort tijdelijk onderdak gaan bieden aan ruim 100 studenten. Dat is de vrees die bewoners rondom het kantoorpand hebben geuit na het zien van een vergunningsaanvraag. “Dit gaat ten kosten van het woon- en leefmilieu.”

Sinds de verhuizing van Victas naar de A.B.C.-straat staat het kantoorpand aan de Tolsteegsingel grotendeels leeg. Uit een vergunningsaanvraag  blijkt dat er een reële kans bestaat dat dit kantoorpand getransformeerd gaat worden tot een studentencomplex voor 110 studenten.

Bewoners van de Abstederdijk, Looierstraat en het Hieronymuserf hebben zich verenigd in een buurtgroep om er bij de gemeente en huidig huurder van het pand Victas erop aan te dringen dat het pand niet wordt ingericht voor studentenkamers. “We hebben altijd plezierig overleg gevoerd met Victas,” vertelt bewoner Martijn Plantinga. “Maar nu is er ineens een vergunningsaanvraag ingediend die het mogelijk moet maken om het pand op te delen in 110 kleine woningen. De omwonenden streven naar een bestemming als hoogwaardige bewoning voor de ouderzorg met een mooie groene tuin eromheen. Voor de lange termijn is dit een oplossing die de belangen van alle partijen verenigt.”

Woonvergunning toetsen

Victas begrijpt de zorgen van de omwonenden maar geeft bij monde van woordvoerder Esther Lutterman aan dat ze weinig andere keus hebben. “Wij zijn bezig om te kijken of er andere organisaties voor het pand aan de Tolsteegsingel zijn, die ons huurcontract kunnen overnemen. We toetsen hierbij enkel of woonbestemming eventueel mogelijk is. Een antwoord op deze vraag was alleen te krijgen als er bij de gemeente een aanvraag voor bestemmingsplanwijziging zou worden gedaan. Op verzoek van de vastgoedpartijen heeft Victas deze aanvraag bij de gemeente gedaan. Mocht dit worden goedgekeurd zijn studentenwoningen één van de mogelijke opties.”

De zijkant van het gebouw
De zijkant van het gebouw
De achterkant van het pand
De achterkant van het pand

“De boosheid van de buurtbewoners heeft ons volledig overvallen,” vertelt Lutterman. “De buurt wist dat wij op zoek zijn naar een nieuwe huurder. De laatste vergadering heeft plaatsgevonden in februari 2014, maar de vervolgvergaderingen zijn altijd aangekondigd en afgeblazen aangezien de beheergroep geen agendapunten had. Maar vanwege de aanvraag voor bestemmingsplanwijziging is er nu onrust ontstaan bij de buurt.”

Plantinga herkent de verklaring van Victas niet. “Het is een mooi verhaal, maar ik herken het niet. Er moet zo snel mogelijk een andere huurder komen. De 110 kamers verhuren op korte termijn in combinatie met de tekeningen, waar gemeenschappelijk woonkamers en badkamers op te zien zijn, wijst naar onze mening maar één kant op, namelijk die van studenten.”

Tijdelijk

“Het gaat ook om een tijdelijke omgevingsvergunning,” zegt Plantinga tot slot. “Niet om een formele wijziging van het bestemmingsplan maar een tijdelijke afwijking. Juridisch gezien is tijdelijk erg betrekkelijk, dat kan zomaar 15 jaar worden.”

29 Reacties

Reageren
  1. Berend

    Misschien een mix tussen studio’s voor starters en studentenwoningen? Dan houden die mensen het samen wel netjes. Telkens dat gejank om niks.

  2. Hans

    Ik begrijp die omwonenden best wel. 110 studenten dat zijn er nogal wat. Maal 2 keer zoveel fietsen. En feestjes… En dat allemaal in je achtertuin (Van de Looierstraat). Maar ja, al die lieve jongens en meisjes hebben ook een dak boven hun hoofd nodig. De mix die Berend voorstelt vind ik zo gek nog niet. Maar dat het hier om ‘gejank om niks’ gaat ben ik niet met hem eens. Overigens vraag ik mij af wat er met de leegstaande KPN gebouwen gebeuren gaat aan de Fockema Andrealaan. En met het foeilelijke versteende plein er achter. Die locatie schreeuwt om her-inrichting; het droefgeestige plein kan een park voor de buurt worden, de leegstaande kantoorpanden kunnen na verbouwing onderdak bieden aan studenten, senioren, starters, asielzoekers en kleine bedrijfjes. Het plein als park en binnenterrein kan de centrale ontmoetingsruimte worden voor bewoners en buurtgenoten.

  3. Kurt Westerman

    “hoogwaardige bewoning voor de ouderenzorg”

    Overal staan er tig van deze panden halfleeg maar de bewoners willen er nog wel eentje bij. Kan het me wel voorstellen; lekker rustig die bejaarden. Maar goed, totaal geen vraag naar dus.

  4. Berend

    @Hans: Misschien is het geen gezeik om niets, maar ik zie als het een goede ontwikkeling dat Utrecht niet meer voor de babyboomers is. Mensen die hartje Utrecht een landelijke rust verwachten en bang zijn voor alles wat ook maar een beetje leven met zich meebrengt.

    Onder de rook van Utrecht liggen genoeg pittoreske dorpjes waar deze mensen hun lol op kunnen, en het is nog veel goedkoper wonen ook!

  5. harry

    Ik vind dit echt zulk gezeur om niks. Je woont in de studentenstad dan is er dus we kans dat leegstaande panden door studenten bewoont gaan worden. Als je in complete rust wilt wonen moet je lekker naar maartensdijk of groenekan gaan ofzo.

  6. Geenstijl@Utrecht.

    Kan het niet een mix worden van starters en studenten, en dan duidelijke afspraken maken met de huurders op papier, zo kan het ook lijkt mij, maar studenten horen nu eenmaal bij de stad Utrecht, en moeten ergens wonen.

  7. Wijk C bewoner

    Gejank om niets!

  8. Hans

    @ Berend
    Ja helemaal eens Berend, landelijke rust is elders te vinden voor de beter gesitueerden. De boven modaal verdienende medemens hoeft de stad niet te claimen. Een leuke mix van alle lagen der bevolking heeft m’n voorkeur.

  9. Bram

    Het is ook een goede plek voor een Stayokay-hostal! Dan kunnen die studenten naar de Neude.

  10. Frederik

    Nou ja, ‘gejank om niks’ zou ik het niet durven noemen. Evenals het argument dat Utrecht ‘nou eenmaal’ een studentenstad is. Dat laatste is natuurlijk waar, maar menigeen vergeet dat het aantal studenten in Utrecht in 10 jaar tijd zo’n beetje verdubbeld is. Dus twee keer zoveel. Het gevolg hiervan is dat met grote regelmaat her en der studenten in grote getale in bestaande gebouwen worden gedumpt. Of in nieuwbouw die niet bepaald past in de wijk, zoals in Tolsteeg waar aan de Opaalweg, naast de Waterlinieweg maar liefst 200 studenten in een flat komen.
    Een ander minder leuk gevolg is dat de studenten, eenmaal afgestudeerd + met een leuk baantje overal gesplitste woningen betrekken.

  11. Brenda van Tuijl

    Als die studenten niet in een oud kantoorpand gaan wonen, denk je dan dat ze later niet overal gesplitste woningen gaan betrekken? Dat verband zie ik niet. Maar als daar wonen later leuke baantjes oplevert ben ik erbij!

  12. David

    De bewoners gaan natuurlijk niet over de invulling van het complex. Daarnaast gebruiken ze een slechte vergelijking. Het lijkt hier namelijk te gaan hier om een complex met zelfstandige kleine woningen. Daar wonen altijd oudere studenten in de latere fases van hun studie/ eerste baan. Dit project moet je dan ook vergelijken met een studentencomplex als dat op de Korte Jufferstraat, Kariboestraat of de Keizerstraat. Die leveren echt behoorlijk veel minder overlast op voor de omgeving dan een IBB. Kortom, de bouw van het complex kan dus gewoon doorgang vinden. Dat is mijn oordeel en daar moet u het mee doen 😉

  13. Joep

    @David: beter lezen! Er wordt hier gesproken over tekeningen waarop gemeenschappelijke woon- en badkamers zijn opgenomen. Dat zijn geen ‘zelfstandige kleine woningen’ maar gewoon kamers.

  14. Jacco

    A. Langdurig leegstaand gebouw;
    B. Woningnood onder studenten.

    Omwonenden kunnen dan hun NIMBY-dansje doen, dit lijkt me een uitgemaakte zaak.

  15. David

    @Joep. Ik kan niet beter lezen dan dit. Let op: dit staat er toch ook allemaal:

    “Maar nu is er ineens een vergunningsaanvraag ingediend die het mogelijk moet maken om het pand op te delen in 110 kleine woningen.”

    En later:

    “Mocht dit worden goedgekeurd zijn studentenwoningen één van de mogelijke opties.”

    De stelligheid van de panikerende NIMBY-ers lijkt me wat voorbarig, zacht gezegd.

  16. Leo

    Wat een gezeik om niks. alsof deze is weggelegd voor IBB studenten. We hebben het hier wel over een tiple A locatie aan de Singel dus het zullen geen bodemprijzen worden wat betreft huur.

  17. Willem

    Kunnen studenten niet sowieso beter op Uithof wonen? Heeft niemand last van ze!

  18. Olaf

    Er zijn volgens mij de laatste tijd genoeg plekken voor studenten gerealiseerd in Utrecht.Maar er zijn nog een hoop asielzoekers die ook woonruimte nodig.Dan blijft het gebouw toch een maatschappelijke functie houden

  19. Peppichuli

    Verslaafden…
    Studenten…

    Whats the diffrence?

  20. De harde waarheid

    Als de bewoners studenten niet zien zitten zetten we er maar asielzoekers in, probleem opgelost.

  21. Louise

    Ik ben ook een groot voorstander van een grote campus voor alle studenten op de Uithof, dat lijkt me voor iedereen het beste. Bij dit pand gaat het om een wijziging in het bestemmingsplan waarin kantoorbestemming wordt gewijzigd naar woonbestemming. Dat lijkt me zeker iets voor omwonenden om zich zorgen over te maken. Ik snap niet wat daar vreemd aan is, van kantoor naar een flinke berg studenten is zo’n beetje de grootst denkbare verandering. Ik snap niet waarom de mensen met een baan die of ze nu willen of niet op tijd naar bed moeten omdat ze vroeg op moeten staan en op hun werk moeten presteren, verwezen worden naar het (overigens niet-bestaande) rustige hutje op de hei. Van hun belastingcenten wordt het onderwijs gefinancierd, niet door de studenten zelf (ze zullen toch niet denken dat het collegegeld kostendekkend is?????), dus gun die mensen asjeblieft hun nachtrust. En ja, ik heb ook gestudeerd, ook in Utrecht.

  22. Jacco

    Niet alle studenten moeten op de Uithof zijn, in het centrum zit ook een groot deel van de UU en HU.

    Sowieso snap ik niet helemaal waarom er nu gedaan wordt alsof studenten het meest losgeslagen volk ooit is. In mijn leven heb ik meer last gehad van asociale tokkies met grote stereo, en die vind je overal (ook in de dure wijken).

  23. Ronald

    “Dit gaat ten kosten” ?

    Maar studenten zijn idd enorm onaangepast. Had ik ook nog niet door toen ik zelf student was, maar ‘t is echt zo.

  24. RobH

    @Louise:

    Ook een groot hek erom heen, zodat ze niet van de campus afkunnen?

  25. Hans

    Overigens, wat betreft de studenten, die kamers etc. Binnen een jaar of wat staan al die kamers onverhuurbaar leeg. T.g.v. de invoering van het zogenoemde ‘sociale leenstelsel’ en de afschaffing van de basisbeurs in combinatie met het handhaven van de OV-kaart wordt op kamers wonen tijdens de studie voor enorm veel studenten onbetaalbaar. Ze blijven thuiswonen en zullen dagelijks op en neer reuzen van ouderlijk huis naar studie. Rest de vraag wat we met het leegstasnde pand aan de Tolsteegsingel aan moeten. Gezien de vluchtelingenproblematiek van tegenwoordig lijkt het mij een goede zaak hier deze mensen van huisvesting te gaan voorzien.

  26. Hans Oudwijk

    Hans 04 SEPTEMBER 2015 OM 14:46
    Hallo. Vergeet je niet een niet onbelangrijke groep mensen? De groep die al jaren telkens weer een pas opzij en op de plaats heeft moeten maken voor nieuwkomers, gevlucht of niet. Utrechtse jongeren willen onderhand ook wel eens aan de beurt komen voor zelfstandige woonruimte en een eigen leven beginnen, na jaren wachten en telkens weer inschikken.

  27. Hans

    @ Hans Oudwijk

    Gelijk heb je Hans Oudwijk. Daarom moet het huisvestingsbeleid in Nederland op de schop. Er moeten veel meer sociale huurwoningen worden bijgebouwd. Er moet een halt toegeroepen worden aan het onzalige beleid van woningcorporaties die continu sociale huurwoningen verkopen en het daarbij verdommen om betaalbare woningen bij te bouwen. En we moeten af van de inkomensgrens die nu maakt dat hele volksstammen buiten de boot vallen: te weinig verdienend om een huis te kunnen kopen, teveel verdienend om aan een sociale huurwoning te komen. En ja, de asielzoekers die deze kant opkomen omdat zij vluchten voor het rauwe oorlogsgeweld waar wij ons geen voorstelling van kunnen maken moeten wel ergens gehuisvest worden. Niet of of maar en en.

  28. joep

    Vreemd dat al die gestudeerde mensen eenmaal gevestigd in een gezinswoning lopen te vloeken op de studenten in de stad.

    Dat terwijl de universiteit en de hogescholen de kern van de Utrecht economie vormen, en de studenten zorgen voor een levendige stad. De mensen in de Looierstraat hebben er veel geld voor over gehad om zo dicht bij het Ledig Erf en de rest van het centrum te wonen: aantrekkelijk juist met dank aan de studenten en afgestudeerden. Vervelende houding, zo van ‘not in my backyard’. (Ik woon al jaren naast een psychiatrische opvang van het leger des heils, recht van spreken lijkt me )

    Deze honderd studenten komen bovendien in een losstaand pand. Toch zal er overlast zijn, zeker. Maar volgens de klassieke situatie zouden deze jongens en meisjes verspreid over de stad van pandjesbazen huren en in een rijtjeshuis wonen. Zeg 20 panden direct grenzend aan gezinswoningen, per saldo meer overlast..

  29. Utrecht CULTUURSTAD

    Slopen dit pand is te lelijk voor woorden, en dan een wooncomplex bouwen voor een leuke mix; Studenten, Vluchtelingen, Kunstenaars, en ouderen.
    In de stad wonen is juist genieten van diversiteit i.p.v monogame groepen..

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).