Bezoek aan Wolvenplein: de gevangenis in zonder veroordeling, kan dat? | De Utrechtse Internet Courant Bezoek aan Wolvenplein: de gevangenis in zonder veroordeling, kan dat? | De Utrechtse Internet Courant

Bezoek aan Wolvenplein: de gevangenis in zonder veroordeling, kan dat?

Bezoek aan Wolvenplein: de gevangenis in zonder veroordeling, kan dat?
Ja dat kan, want vanaf vandaag is de gevangenis aan het Wolvenplein de hele meimaand geopend voor publiek. Met dank aan het Utrechtse Genootschap Kunstliefde die op deze bijzondere locatie de tentoonstelling met de titel ‘Onder Controle’ heeft georganiseerd. Liefhebbers van kunst- en architectuur krijgen een unieke kans om dit, tot rijksmonument benoemde gebouw, te bewonderen en gelijktijdig te genieten van hedendaagse kunst.

Ja dat kan, want vanaf vandaag is de gevangenis aan het Wolvenplein de hele meimaand geopend voor publiek. Met dank aan het Utrechtse Genootschap Kunstliefde die op deze bijzondere locatie de tentoonstelling met de titel ‘Onder Controle’ heeft georganiseerd. Liefhebbers van kunst- en architectuur krijgen een unieke kans om dit, tot rijksmonument benoemde gebouw, te bewonderen en gelijktijdig te genieten van hedendaagse kunst.

De gevangenis Wolvenplein werd in 1853 naar Amerikaans voorbeeld gebouwd. Lange gangen met naast elkaar gelegen cellen van ca. 3 x 5 meter, getraliede ramen en zware ijzeren deuren. Die staan nu wijd open, de gedetineerden zijn overgeplaatst naar Nieuwegein. Utrechtse kunstenaars, eenenveertig om precies te zijn, hebben de cellen voor een maand ingepikt, om maar eens in dieventaal te spreken.

Genootschap Kunstliefde organiseerde in 2013 in een aantal Utrechtse werfkelders een tentoonstelling met de titel ‘Utrecht Down Under’. De combinatie om werfkelders te kunnen bewonderen die normaliter voor publiek gesloten bleven, in combinatie met hedendaagse kunst, bleek een enorm succes. Daarom werd besloten om onder de naam ‘Utrecht Down Under’ iedere twee jaar op een bijzondere locatie een expositie te organiseren. Toen de gevangenis aan het Wolvenplein werd ontmanteld was Kunstliefde er als de kippen bij om in dit unieke gebouw ‘Down Under’ een vervolg te geven. Een oproep aan kunstenaars om zich aan te melden leverde meer dan tweehonderdvijftig reacties op waarvan er uiteindelijk zesendertig werden geselecteerd. Daarnaast krijgen ook de vijf winnaars van de Boellaardprijs, Robbie Cornelissen, Couzijn van leeuwen, Ienke Kastelein, Frank Halmans en Tanja Smeets een podium.

DSC01064Op de officiële opening, donderdag 30 april, werd burgemeester Jan van Zanen vertegenwoordigd door Nico Jansen, hoofd culturele zaken van de gemeente Utrecht. De burgemeester bleek verhinderd omdat hij een debat moest voeren over het ‘bed, bad en brood’ standpunt van de gemeente Utrecht. Was dat in een jong verleden niet hetzelfde wat in de gevangenis actueel was? Hoe dan ook Kunstliefde voorzitter Jaap Hillmann bedankte de gemeente voor een financiële bijdrage, maar ook voor de medewerking om een paar vergunningen, waaronder horeca, versneld af te geven.

Voor veel Utrechters is de gevangenis Wolvenplein een iconisch gebouw, voor sommigen een nare herinnering. Bekende en onbekende veroordeelden krasten streepjes in de muur, een streepje voor ieder jaar dat voorbij was. Als bezoeker sta je daar waarschijnlijk niet bij stil want het interieur is adembenemend mooi. U ziet een bijna grafisch lijnenspel van ijzeren balustraden, maar ook uit uitgesleten traptreden gemaakt uit Belgische hardsteen. Vergeet bij een bezoek vooral niet dat er ook veel kunst te zien is want door het prachtige interieur zou je dat zomaar kunnen vergeten. Andersom kan natuurlijk ook!

De openingstijden zijn: woensdag t/m zondag 13.00 tot 18.00 uur                                                                                      

Entree: 6 euro {alleen pinnen} Kinderen tot 12 jaar gratis. Beperkte toegang voor minder validen. Contact: www.utrechtdownunder.nl Geopend tot 31 mei.

Foto’s: Marcel Gieling

DSC01060 (2) DSC01062 DSC01079 DSC01069 DSC01083 (2)

Marcel Gieling

Marcel Gieling

Marcel Gieling heeft jarenlang een kunsthandel gehad in Utrecht. Tegenwoordig heeft hij een online galerie. Schreef tevens de boeken Pinky Messchaert beeldopbouwer, '50 Utrechtse kunstenaars in beeld' en monografiën over Gerard Hordijk en de Utrechtse schilder Jan Rodrigo.

Profiel

6 Reacties

Reageren
  1. Coen

    Domela Nieuwenhuis heft hier nog gevangen gezeten! Zakjes plakken ivm majesteitsschennis.

  2. Mark

    6 euro ? Vroeger was het gratis!

  3. Wim

    6 euro. Kunstliefde had altijd gratis thematentoonstellingen en nu moet er betaald worden. Weer een commerciële uitbater van erfgoed in Utrecht. Dit begint wel heel vervelend te worden.

  4. Jeroen Meijer

    Voor b.v. een concert vindt men het normaal, dat een vergoeding op zijn plaats is, maar bij beeldende kunstuitingen (voor zover ze niet in het museum plaatsvinden) moet het allemaal maar gratis, terwijl het overduidelijk is dat mensen hun talent en tijd en geld investeren om die evenementen tot een succes te maken: het is niet hun hobby, het is hun vak en een vak-man/vrouw mag een redelijke tegemoetkoming of een deel van de baten eisen.

  5. Marcel Gieling

    Simon Vinkenoog, in 1965 zes weken wegens marihuanabezit, schreef tijdens zijn verblijf het dagboek Tegen De Wet

    Herman Brood, zat er ook kortstondig, hij was weer eens ‘stout’ geweest!

  6. Elaine Vis

    Beste Marcel, wat heb je een fijn stuk geschreven.
    Alsof het weer zo uit jouw pen vloeide.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).