Blauwe zone moet parkeerprobleem woonboulevard verhelpen | De Utrechtse Internet Courant Blauwe zone moet parkeerprobleem woonboulevard verhelpen | De Utrechtse Internet Courant

Blauwe zone moet parkeerprobleem woonboulevard verhelpen

Blauwe zone moet parkeerprobleem woonboulevard verhelpen
Een door zeven partijen gesteunde motie (GroenLinks en PvdD stemden tegen) zorgt voor een proef met een zogeheten blauwe zone op de woonboulevard in Utrecht. De proef komt er op verzoek van de lokale ondernemers en moet inzichtelijk maken of een blauwe zone een oplossing kan bieden voor de parkeerproblemen.

Een door zeven partijen gesteunde motie (GroenLinks en PvdD stemden tegen) zorgt voor een proef met een zogeheten blauwe zone op de woonboulevard in Utrecht. De proef komt er op verzoek van de lokale ondernemers en moet inzichtelijk maken of een blauwe zone een oplossing kan bieden voor de parkeerproblemen.

In eerste instantie had het stadsbestuur het verzoek van de ondernemers naast zich neergelegd. Een overgrote meerderheid van de gemeenteraad stemde vanavond echter in met een motie om werk te maken van de proef. Een blauwe zone is een parkeerschijfzone waar maximaal voor twee uur in geparkeerd mag worden.

CDA-fractievoorzitter Sander van Waveren is blij met de proef: “Wij pleiten al langer voor meer flexibiliteit bij het oplossen van parkeerproblemen. Dat een raadsmeerderheid het voorstel voor een blauwe zone nu steunt is een signaal richting het college dat betaald parkeren niet meer de enige oplossing is.”

Ondernemers van de Woonboulevard hadden de gemeente benaderd om samen te zoeken naar een oplossing voor de parkeerproblemen. Een grote groep mensen parkeert de auto overdag op de Woonboulevard om vervolgens met het openbaar verder te reizen. Hierdoor is er minder plek voor bezoekers van de Woonboulevard.

“De Woonboulevard is een economische trekpleister die van heinde en verre bezoekers aantrekt”, geeft VVD-fractievoorzitter Dimitri Gilissen aan. “De VVD is blij dat de gemeente nu aan de slag gaat met deze proef om de bereikbaarheid en vitaliteit van de woonboulevard te behouden.”

4 Reacties

Reageren
  1. sander

    is natuurlijk alleen nuttig als er ook om de twee uur mensen langs komen om te handhaven…

    en handhaven is niet utrechts sterkste punt. een paar handhavers zouden zichzelf kunnen terugverdienen door gewoon boetes te schrijven voor alle overtredingen die ze zien.

  2. Frank

    Mooi is dat. De blauwe zone is jarenlang bepleit als goedkoop en effectief alternatief in al die wijken die slachtoffer werden van de smerige salami-tactiek van de gemeente bij de uitbreiding van het betaald parkeren gebied.
    Dat is door opeenvolgende wethouders altijd tegengehouden met het non-argument dat het een middel was waarop handhaving niet mogelijk was (maar de werkelijke reden laat zich raden) en nu stelt de raad opeens zelf voor om in een groot gebied een blauwe zone in te voeren. En zo’n stadsbestuur moet je dan serieus nemen?

  3. Jozé van Kooten Niekerk

    Die blauwe zone zouden we dus ook heel graag bij Winkelcentrum de Gaard hebben. Het voorkomt lang-parkeerders, levert minder geld vanuit de bekeuringen op, maar de bewoners kunnen dan wel gewoon hun boodschappen voor 11 uur ‘s morgens doen!

  4. Frank

    @Jozé: Het probleem is dat de gemeente de financiën laat prevaleren boven het belang van de burger. Een blauwe zone is een RVV maatregel, terwijl betaald parkeren een gemeentelijke belastingmaatregel is.

    De kosten voor handhaving drukken in beide gevallen op de begroting van de gemeente terwijl de boetes bij een blauwe zone in de rijkskas vloeien en boetes voor betaald parkeren (pardon: verhoging van de parkeerheffing wegens niet betalen van de oorspronkelijke heffing) in de gemeentekas vloeien.
    Tel uit je winst.

    De gemeente verkoopt dit als “slecht te handhaven” maar dat is uiteraard kul. Het is beiden even goed te handhaven. De handhaving kost ook exact evenveel. Het levert alleen in beide gevallen andere inkomsten op. Het gevolg is dat de gemeente bij een blauwe zone minder prioriteit aan handhaving zal (moeten) geven..

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).