Boris Dzaneck: De ruige kant van RTV Utrecht-presentator Riks Ozinga | De Utrechtse Internet Courant Boris Dzaneck: De ruige kant van RTV Utrecht-presentator Riks Ozinga | De Utrechtse Internet Courant

Boris Dzaneck: De ruige kant van RTV Utrecht-presentator Riks Ozinga

Boris Dzaneck: De ruige kant  van RTV Utrecht-presentator Riks Ozinga
Overdag een doodnormale RTV Utrecht-presentator, maar ’s avonds is hij een echte rockmuzikant: Riks Ozinga. Na ruim twintig jaar is zijn band, Boris Dzaneck, weer bij elkaar. De Utrechtse band, die vooral in de jaren tachtig erg populair was, speelde afgelopen vrijdag in cultureel dagcafé Kopi Susu.

Overdag een doodnormale RTV Utrecht-presentator, maar ‘s avonds is hij een echte rockmuzikant: Riks Ozinga. Na ruim twintig jaar is zijn band, Boris Dzaneck, weer bij elkaar. De Utrechtse band, die vooral in de jaren tachtig erg populair was, speelde afgelopen vrijdag in cultureel dagcafé Kopi Susu.

“Het ging ontzettend goed afgelopen vrijdag, we klonken zoals we nog nooit geklonken hadden!” vertelt zanger en gitarist Riks Ozinga enthousiast. “Er waren afgelopen vrijdag verschillende feestjes, waaronder een afscheidsfeestje voor een collega. We waren bang dat er niet zoveel mensen zouden komen, ook hadden verschillende vrienden en kennissen afgezegd vanwege ziekte. Maar het stond helemaal vol! Niet alleen met oude bekenden, maar er waren ook veel jongeren.”

In de jaren tachtig kreeg Boris Dzaneck, bestaande uit Riks Ozinga, Marcel Knijff, John Andringa, Willem Proos, Jelle Kuijper en Boudine van Slobbe, steeds meer bekendheid in Nederland. De band kreeg een goed boekingsbureau, was te zien bij het VPRO tv-programma Jonge Helden als één van de meeste interessante nieuwe bands en ze waren de band van de week in het VARA programma De Popkrant. “Door het programma De Popkrant kregen we de mogelijkheid om in een professionele studio onze songs op te nemen,” vertelt Ozinga. “Het waren goede professionele opnames die door de VARA radio op 3FM regelmatig zijn uitgezonden.”

Toen kort daarna het boekingskantoor van de band stopte, werd het lastig om op te treden. Hierdoor bloedde Boris Dzaneck langzaam dood, maar nu is de band weer helemaal terug: “Willem (gitarist), Marcel (bassist), John (percussie) en ik gingen een paar maanden geleden uit eten. Tijdens die avond ontstond het idee om weer met de band te beginnen. Marcel had zijn bas een tijd geleden verkocht, maar speciaal voor de eerste repetitie heeft hij een nieuwe gekocht,” vertelt Ozinga.

“Toen we nog jonge muzikanten waren, wilden we allemaal ons beroep maken van muziek. Uiteindelijk ben ik wel door middel van de muziek bij mijn huidige beroep terecht gekomen,” vertelt Ozinga. “Samen met wat vrienden konden we radio gaan maken bij het programma Blikschade van U-Pop dat werd uitgezonden bij stadsomroep Utrecht. Het werd een muziekprogramma met een journalistieke inslag. Dat ging zo goed dat ze me op een gegeven moment voor andere programma’s vroegen en zo ben ik de journalistiek ingerold.” Ozinga heeft onder meer bij RTL Nieuws en Ontbijtradio van de VARA op Radio 2 gewerkt. Nu maakt hij al ruim 10 jaar verschillende radio en tv-programma’s bij RTV Utrecht. “Naast mijn werk blijft muziek een geweldige uitlaatklep om stoom af te blazen,” laat Ozinga weten.

Boris Dzaneck heeft nu al verschillende optredens staan en als het aan de band ligt gaan ze nog een hele tijd door. “We zijn nu ouder en wijzer geworden. De druk is minder hoog waardoor we nog beter zijn!”

6 Reacties

Reageren
  1. Frank

    De ‘ruige kant van Riks Ozinga’? Dat is volgens mij net zoiets als ‘de pittige kant van champignonsoep’.

  2. Frans van Overeem

    Leg eens uit Frank?

  3. Frank

    @Frans: Riks is als RTV-U presentator naar mijn mening de braafheid zelve. En dat geldt naar mijn mening voor dit bandje ook. Voor mij is er dus geen ruige kant aan Riks te ontdekken, zomin als er een pittige kant aan champignonsoep is te vinden.

  4. Joost

    wat een onzin. heb ze gezien in Kopi Susu en was gewoon een goede en overtuigende show. braaf of ruig zijn stempeltjes waar een muziekliefhebber of muzikant verder niks mee kan.

  5. Frank

    @Joost: Het feit dat een muzikant en/of een muziekliefhebber ergens iets niet mee kan is niet relevant. Ruig komt hier ter sprake als ‘de andere kant van een persoon’. In een bandje spelen zoals dat hier op het filmpje te zien is, kun je gewoon met de beste wil van de wereld niet ‘ruig’ noemen.

  6. Jacks

    Boudine van Slobbe, succesvol professioneel percussionist/slagwerker en al zo’n 20 jaar een van de 4 slagwerkers van Slagerij van Kampen, is in deze opname even zichtbaar achter Riks. En wordt helaas ook overstemd. Volgende keer beter op letten tijdens optredens Boris D., zij. De absolute parel in dit gezelschap.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).