Café Le Carafon wordt cocktailbar: “What the fuck heb ik gedaan” | De Utrechtse Internet Courant Café Le Carafon wordt cocktailbar: “What the fuck heb ik gedaan” | De Utrechtse Internet Courant

Café Le Carafon wordt cocktailbar: “What the fuck heb ik gedaan”

Café Le Carafon wordt cocktailbar: “What the fuck heb ik gedaan”
Het legendarische café Le Carafon in de Hamburgerstraat gaat een cocktailbar worden. Twee Utrechtse vrienden en ondernemers, Marcel van der Ben en Daniel Lansbergen, hebben de stoute schoenen aangetrokken en willen binnen 3 jaar tot de top 3 van beste cocktailbars van Nederland behoren. Een naam hebben ze ook al: Behind Bars.

Het legendarische café Le Carafon in de Hamburgerstraat gaat een cocktailbar worden. Twee Utrechtse vrienden en ondernemers, Marcel van der Ben en Daniel Lansbergen, hebben de stoute schoenen aangetrokken en willen binnen 3 jaar tot de top 3 van beste cocktailbars van Nederland behoren. Een naam hebben ze ook al: Behind Bars.

Het werd het afvoerputje van Utrecht genoemd. En als je vertelde dat je er ’s nachts was terecht gekomen, dan was een ding duidelijk: je had absoluut niet de behoefte om naar huis te gaan. Café Le Carafon was jarenlang een bepalende factor in het Utrechtse uitgaansleven. Maar in april vorig jaar sloot het café. De barman en eigenaar moest de zaak van de hand doen vanwege gezondheidsredenen. Zijn kinderen namen het café over en gaven het een make-over. Dit alles zonder succes, de zaak sloot na enkele maanden weer.

Marcel van der Ben en Daniel Lansbergen doen allebei mee aan internationale cocktailwedstrijden en werken daarnaast ook al met hun cateringbedrijven nauw samen. Allebei hebben ze een ruime ervaring in de Utrechtse horeca. Ze waren al langer op zoek naar een geschikt pand in de stad voor hun eerste zaak. “We hebben op verschillende plekken naar ruimtes gekeken. Ik kreeg te horen dat dit pand als casco leeg stond”, vertelt Van der Ben.

“Heel lang geleden kwam ik wel eens in Le Carafon.” Lachend zegt Lansbergen: “Alleen als alle andere cafés dicht waren.” Van der Ben vervolgt: “Toen ik de sleutel had gekregen dacht ik ‘Ik heb gewoon de sleutel van Le Carafon’ en toen ik de deur voor het eerst open deed dacht ik ‘what the fuck heb ik gedaan’.”

Kilo’s aan sigaretten

Nu enkele maanden later zijn de twee vrienden flink aan het slopen en opruimen. “De zaak was volledig doorgerookt, onder de vloer hebben we kilo’s aan sigaretten gevonden en een heleboel kleingeld.” Binnenkort hopen de twee te beginnen met de inrichting om aan de horeca-wetgeving en aan hun eigen eisen voor een goede cocktailbar te voldoen.

Om voor een vliegende start te zorgen zijn ze een crowdfundingscampagne gestart. “We hebben in feite genoeg eigen middelen maar om van alles het beste te krijgen is crowdfunding een goede oplossing.” De gelden die worden opgehaald worden gebruikt als eenmalige investering in het pand en de inrichting, de mensen die financieel steunen krijgen hun ingelegde geld over 5 jaar terug.

Het doel is om binnen 3 jaar te behoren tot de top 3 van de beste cocktailbars van Nederland. “Dit willen we bereiken met Utrechtse prijzen, dus een cocktail voor 7,50 euro, en niet zoals in Amsterdam voor 15 euro”, vertelt Langsbergen. Van der Ben sluit af: “We hoeven er niet rijk van te worden. Het is gewoon onze gedeelde passie.”

18 Reacties

Reageren
  1. swek

    Kleingeld, sigaretten, maar niet eens zakkies coke?

  2. jan

    Coctail bar? Ik had van een van de barmannen van Belgie toch wel iets als cafe deutschland verwacht.

  3. Appie

    @swek Had mijn secret stash gelukkig al op tijd weggehaald…..

  4. Karenlee

    Ik kom uit de VS en ben gek op lekkere cocktails, en kan ze HEEL moeilijk tegen een tedelijk prijs vinden in NL. ERG leuk dat zoiets komt in Utrecht. Als je maar onthoudt dat het niet alleen gaat om de PRIJS maar om of je ook een beetje redelijk cocktail hebt gekregen. Als je “maar” 7,50 betaal en je drank wordt in een royaal vingerhoed geserveerd is dat echt geen “goede deal”. Ik snap best dat je moet winst maken op eten en drinken die je serveert, maar het lijkt alsof de basis marge bij cocktails geen 50% of zelfs 100% maar 500% is.

  5. Coby

    Klinkt Super! Leuke locatie! ,,,,,,,,Heel veel Plezier én succes !

  6. jannes

    Ze noemden het een afvoerputje. In mijn ervaring was het een summum van integratie. Er kwamen lager geschoolden, professoren, glazenwassers en corpsballen. Eenmaal binnen werd er niet moeilijk gedaan over achtergronden of wat dan ook. Een jonge jenever, biertje of een potje poker. Zolang je maar niet moeilijk deed. Een biertje halen om 0630, waar kan dat nog tegenwoordig? Een afzakkertje, een afsluitertje. Ik, en denk nog velen met me, zullen Le Carafon missen. Een houvast, een instituut, wat we waarschijnlijk nooit meer in deze soort terug zullen zien. Een van zanen of een wolfsen, het zal niet veel uitmaken. Zolang het gemeentelijk bestuur nooit gevormd zal worden door mensen met een hart voor de stad, zullen wij (de inwoners,duh) blijven lijden. In 020 is er een en beweging de afgelopen jaren dat er locaties een 24/7 vergunning krijgen. Ik vraag niet hierom, maar er is imho ook nooit over gepraat. Utrecht probeert zich als een progressieve stad neer te zetten, als ik het goed begrepen heb. Wanneer gaan we dit ervaren? Een zeer privé concert van Kensington(40 plaatsen) in de dom is leuk, maar een degelijke jazzclub heb ik nog niet gevonden. De poging van de gemeente om zich zelf neer te zetten als creatief, is een goed doel. Wanneer gaat het lukken? Cu2030 is één ding. Nu nog niet weten welke (creatieve) indeling toebehoort aan Tivoli oude gracht is een tweede. Ik zou graag willen zeggen, luister naar de inwoners. Maar als jullie dat uberhaupt eerder ooit hadden gedaan, was die vervelende flat op de neude als jaren weg. U, als gemeente, begrijpt dan ook dat iedere Utrechter diens hart vast houdt voor het bestemmingsplan van het oude postkantoor? ‘Wij’ zijn al jaren onderhevig aan een verneukeratief proces. HC is al jaren geleden van ons afgenomen. En in mijn optiek LA! Carefon ook. Mijn uiteindelijke vraag dan ook, waar kunnen we ongestoord Utrechts blijven?

  7. j.h. karis

    Zei meneer van Rossum inderdaad niet laatst dat Utrecht vroeg een bruisend kruispunt was van ambachten etc.

  8. SpeesKees

    Jannes, schrijf aub een boek, wordt burgemeester en red deze stad van de vertrutting! Jannes for major!

  9. Gas

    Juist Jannes

  10. Marcel

    De Neude Flat hoort bij Utrecht ! Diversiteit maakt een bruisende stad, deze stad leeft, vertrutting is oordelen over waar je geen verstand van heb Jannes…

  11. Wout

    Ja! Een goede cocktailbar! Die missen we nog. Wanneer gaan jullie open?

  12. W.H.de Groen

    Leuk initiatief maar bij voorbaat al kansloos wanneer er geen extra’s geboden kunnen worden in de vorm van live muziek,theater oid. en daar is de ruimte weer te klein voor lijkt me !
    Ben trouwens van mening dat de horeca in Utrecht over te weinig fantasie en creativiteit beschikt om iets toe te voegen. (uitzonderingen daargelaten). Het gemiddelde ondergrondse Anarchistische feestje is beter geregisseerd voor zijn bezoekers dan wat ik in de mainstream horeca kan vinden.

  13. Van Pimpelen

    … ehhh…

  14. Jan Scherjon

    Een kleine Jazzclub waar alleen maar platen worden gedraaid
    op een buizenversterker en goeie Whisky schenken.

  15. Mimi

    Een goede cocktailbar: PRECIES wat Utrecht nog miste. Ben zeer verheugd en benieuwd, hoop alleen wel dat het een gezellige, toegankelijke bar wordt en geen bral-tent zoals die vreselijke cocktailbar die toen een tijdje in hotel Dom huisde (waar overigens de bardame het recept (!???!??) moest gaan opzoeken toen ik 4 mojito’s bestelde). Maar afgaande op de plannen van deze heren heb ik er vertrouwen in dat dat goed komt.

  16. Hendrik

    Ik lach net zo hard als die meneer links op de foto, maar dan om het idiote idee. Rany en zijn nog legendarischer voorganger Koos (die het liefst de muziek draaide van de eveneens legendarische band Family) voorzagen in een echte behoefte, een nachtcafé. Dan moet je wel een eigengereide persoonlijkheid zijn zoals zij waren (zoals Cor bij ‘t Pandje). Dus dat is levensvatbaar (misschien niet voor de frequente bezoekers).

    Een cocktailbar. Neen, dat wordt het niet.

  17. Robin

    Zeker weten dat dit een succes gaat worden. Een cocktailbar waar je voor een eerlijke prijs een goede cocktail kunt bestellen is iets wat we missen in Utrecht.

    Succes mannen!

  18. tinus

    rani la carafon was een top vent een bar-man en gastheer is hart en nieren en 1 van de weinige die zolang een bar in utrecht heeft gehad ga die zaak en man niet afkraken het was een zaak waar iedereen kwam wie of wat je ook bent of was, waar iedereen in zijn eigen waarde werd gelaten dus denk nou niet dat jullie het helemaal zijn snotneuzen

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).