Charlie Hebdo demonstratie op het Domplein door Franse ogen: ‘Ik ben niet bang, eigenlijk heb ik hoop’ | De Utrechtse Internet Courant Charlie Hebdo demonstratie op het Domplein door Franse ogen: ‘Ik ben niet bang, eigenlijk heb ik hoop’ | De Utrechtse Internet Courant

Charlie Hebdo demonstratie op het Domplein door Franse ogen: ‘Ik ben niet bang, eigenlijk heb ik hoop’

Charlie Hebdo demonstratie op het Domplein door Franse ogen: ‘Ik ben niet bang, eigenlijk heb ik hoop’
Het Domplein stond gisteravond vol om een tegenreactie te geven op de aanslag op de redactie van het Franse satirische weekblad Charlie Hebdo. De Utrechtse Française Morgann Brun (26) stond in de massa. Ze kent Charlie Hebdo van huis uit. “De aanslag voelt als een op onze identiteit. Op die van iedereen die heeft geleerd om te mogen zeggen wat hij vindt.”

Het Domplein stond gisteravond vol om een tegenreactie te geven op de aanslag op de redactie van het Franse satirische weekblad Charlie Hebdo. De Utrechtse Française Morgann Brun (26) stond in de massa. Ze kent Charlie Hebdo van huis uit. “De aanslag voelt als een op onze identiteit. Op die van iedereen die heeft geleerd om te mogen zeggen wat hij vindt.”

“Ow, ow, ja het gebeurt nu. Er staat 10.23 uur en het is nu 10.29. Ze zitten in een bedrijfspand en houden mensen gegijzeld, net als laatst in Australië, weet je wel?”. Morgann trekt wit weg terwijl ze vanmorgen de live blog voorleest van de Franse krant Le Monde op haar smartphone. Ze heeft het over de twee verdachten waar de Franse politie een klopjacht naar heeft geopend. De twee zijn gevonden, maar het lijkt alleen maar erger te worden. Het is twee dagen na de aanslag op Charlie Hebdo en ik zit met Morgann in Brasserie Domplein. We ontmoetten elkaar gisteravond tijdens de demonstratie op het Domplein.

Ze is ziek, de dag ervoor had ze nog koorts, maar ze moest bij de demonstratie zijn. En ook bij die in Utrecht, want behalve Frans voelt zich ook Utrechter. Ze woont hier nu al ruim vier jaar anti-kraak en heeft door haar vele verhuizingen binnen de stad al de meeste wijken leren kennen. Bevlogen zegt ze: “We moeten elkaar nu ontmoeten en zeggen: ‘Nee, dit kan niet’. Je kan niet mensen vermoorden die niets fout doen. De cartoonisten hebben het niet slecht bedoeld. Ik moest de straat op en laten zien dat ik vind dat dit niet kan.”

Altijd blijven lachen
Morgann groeit op met de satirische tekeningen van Charlie Hebdo. Haar vader is een comic book fan en zij lachte vroeger al over zijn schouder mee. “Tja soms denk ik ook wel ‘Och, dit gaat toch wel een beetje ver!’, maar wat dan nog? Als cartoonist, kunstenaar en journalist moet je dingen kunnen zeggen, ook als je weet dat anderen het er niet mee eens zijn. Misschien juist daarom. Een oppositie helpt je om beter over dingen na te denken. Daarom lach ik ook op de foto die gisteravond van mij en mijn vriendinnen op het Domplein is genomen. We moeten kunnen blijven lachen, ook nu Charlie Hebdo er niet meer is. Er moet iets voor in de plaats komen. De humoristische noot mag hiermee niet verdwijnen.”

Film en fotografie studeert ze in Leiden, maar ze is verliefd op Utrecht en is van plan om hier te blijven. Ze voelt zich hier het meest zichzelf, meer dan in Frankrijk. Haar leven is hier. Na de eenjarige master die ze met een Erasmusbeurs volgde, wilde ze blijven en besloot ze een jaar lang te werken in de Franse brasserie Bresson aan de Oude Gracht om te sparen voor een tweede masteropleiding in Nederland. Ons land vindt ze vriendelijk en Utrecht is volgens haar een stad die lééft. Gisteravond ging ze met twee Nederlandse vriendinnen naar de demonstratie op het Domplein. Haar vriendin Celine drukte een stapel posters af met de tekst Je suis Charlie en deelde deze uit aan de bezoekers. Vanuit de straten rondom het Domplein komen op dat moment steeds meer stadsbewoners in dikke winterjassen het donkere plein op lopen.

Ben jij bang?
De domtoren is verlicht en de straatlantaarns aan. Ouderen lopen ingedoken in hun sjaal, jongeren met handen in hun zakken en jonge kinderen komen mee op de nek van hun vader. Er zijn een aantal mensen uit de moslimgemeenschap en veel andere Nederlanders. Zodra de Dom haar klokken luidt, hoor je niets anders meer dan zachte voetstappen en het klakken van de paardenhoeven van de bereden politie. Wie iets wil zeggen, doet dat fluisterend.

Het is tien voor zes. Over een paar minuten begint de manifestatie. “Ben je eigenlijk bang?”, vraag ik fluisterend aan Morgann. Gedurende de dag verschenen op nieuwssites en social media berichten over een mogelijke tweedeling van de samenleving; moslims en niet-moslims. En mogelijke acties tegen moslimgemeenschappen bij wijze van vergelding voor deze terroristische aanslag die de daders menen uit de naam van Allah te hebben gepleegd. Morgann verscherpt haar blik en balt haar vuist. “Ik ben niet bang”, zegt ze zacht terug. Haar ogen zijn vochtig. “Ik wíl niet bang zijn. Weetje, eigenlijk heb ik hoop”, glimlacht ze. “De hele wereld is vandaag Charlie. Mijn zus in New York, mijn ouders in Nimes (Frankrijk), wij hier in Utrecht, overal gaan mensen de straat op met bordjes Je suis Charlie. Dat is echt veel solidariteit.” Morganns vriendinnen aan haar weerszijden houden vellen papier omhoog met ook precies die woorden: Je suis Charlie.

Moslims keuren dit af
Burgemeester Van Zanen spreekt zijn stadsbewoners toe over rouw en vrijheid. Rouw om het verlies van onschuldige mensen en om het schenden van vrijheid. Zijn woorden galmen het plein over. “Laten we koesteren dat in onze samenleving iedereen mag geloven wat hij wil, schrijven wat hij denkt en zijn wie hij is. Nous sommes tous Charlie”, besluit hij.

Na de sprekers die op het programma staan, zoals Laurine Koster, voorzitter van het College voor de Rechten van de Mens, en een aantal lokale journalisten, is het woord aan de bezoekers. “Ik kan u verzekeren dat elk lid van onze moslimgemeenschap deze vreselijke gebeurtenis afkeurt”, benadrukt de voorzitter van de Ulu moskee uit de Kanaalstraat in Lombok. Hij is emotioneel, maar vastberaden. Er wordt luid geklapt voor de voorzitter die het podium spontaan heeft betreden. “Wij willen een samenleving waarin wij allemaal accepteren hoe wij zijn. Wij willen hier leven en wij willen elkaar ontmoeten!”

Tijd voor een omslag
Meerdere bezoekers die het podium beklimmen na het officiële programma doen een oproep om ontmoetingen aan te gaan met mensen uit de moslimgemeenschap. Maak eens een praatje met elkaar en wees niet bang. Negen van de tien keer komt er een leuk gesprek uit voort, is de boodschap.

De ogen van Morgann lichten op: “Dit is zo mooi. Dit is wat ik bedoel met hoop. Het lijkt er op dat behalve de vermoorde mensen moslims ook het slachtoffer zijn van de aanslag. Zij worden er op aangekeken omdat in de video de schutter riep dat Allah is gewroken. Maar het is een aanval van terrorisme, niet van religie. Deze oproepen voor verbinding zijn heel goed.”

Met een minuut stilte wordt de demonstratie afgesloten. Sommigen steken pennen in de lucht om de slachtoffers te gedenken en een aantal mensen houdt posters omhoog met leuzen zoals Je suis Charlie of platen van cartoonisten van Charlie Hebdo. Het gros van de mensen staart voor zich uit. De stilte is voelbaar tot in mijn botten. Na zestig seconden volgt luid geklap, gejoel en gefluit. Daara gaan de bezoekers naar huis en valt de menigte uiteen.

Wanneer ik met Morgann het plein af loop vraag ik wat zij denkt dat er nu gaat gebeuren. Ze zegt: “Ik hoop op een omslag in Utrecht, en in de wereld, die er voor zorgt dat mensen elkaars cultuur leren kennen. Dat gebeurt nu bijna niet. We moeten elkaar ontmoeten. En als je het niet met elkaar eens bent, kun je dat zeggen. Als het maar is op basis van respect. Alleen dan kunnen we samen iets opbouwen.”

Tekst Anoek Hofkens. Foto’s Joost Gijzel.

_MG_3957 _MG_3982 _MG_3993 _MG_4029 Morgann

6 Reacties

Reageren
  1. WimH

    Geweldig mooi compleet en inlevend verslag. De kern van de bedoeling van deze bijeenkomst wordt op een ludieke wijze duidelijk gemaakt. Komt uit de harten van de mensen! En dat Morgann haar mening zo vrijuit geeft :compliment!

  2. HansvR.

    Hoe naïef en politiek correct wil je het hebben. Drieduizend mensen die geroerd en luid in hun handen klappen voor de woorden van een religieus vertegenwoordiger van Diyanet, de Turkse staatsinstelling voor religieuze zaken. Deze imam is een handlanger van het islamo-fascistische regime van Recep Tayyip Erdogan en derhalve dienen zijn woorden met een stevige korrel zout genomen te worden. ‘Taqqiya’. Kent u dat begrip?

  3. Van Pimpelen

    … ach, HansvR. vrijheid van drukpers, journalistieke vrijheid, vrijheid van meningsuiting is een luxe die ‘wij’ ons kunnen veroorloven; een bevriend staatshoofd beledigen is daarentegen uit den boze. Iets met economische belangen en Assad (spelfouten voorbehouden).
    Ik wil het niet hebben over de (wetenschappelijke) bibliotheken die er tussen de 6e-9e eeuw verbrand zijn; geschiedvervalsing dunkt me.
    Ik wil het ook niet hebben over de Inquisitie; lang geleden.
    Ik wil het zeker niet hebben over het concordaat dat het Vaticaan sloot met het nazi-regiem. Was ook vroeger…
    Kijk alsjeblieft naar ‘morgen’: daar was je immers gisteren al klaar voor!

  4. Joost

    Ik heb al veel verhalen en meningen gelezen over dit gebeuren in Frankrijk, maar zelden zo treffend en boeiend. De kern is geraakt en met Morgan gepersonificeerd. Lyrisch hoogstandje!

  5. HansvR.

    Van Pimpelen 10 JANUARI 2015 OM 16:46
    Niet alleen het vaticaan maar ook de mohammedaanse groot moefti van Jerusalem, Amin al Hoesseini kon het prima vinden met de Nazi’s. Hij was (politiek-ideologisch) goed bevriend met Himmler en mocht ook meermaals bij Hitler op bezoek komen. Al Hoesseini is de oprichter van een Bosnisch-mohammedaanse SS divisie. De mohammedaanse ‘SS Handschardivisie’. Deze mohammedaanse SSers hebben de Joden op de Balkan zo goed als uitgeroeid en ook honderdduizenden Serven over de kling gejaagd. Google en verbijster u.

  6. Savrion

    Wel leuk, in principe was Charlie H. bijna failliet en nu is er nieuw leven in geblazen. Men zat al onder de 35.000 verkochte exemplaren en dat gaat as woensdag naar 1 miljoen………. god bestaat en zijn wegen ondoorgrondelijk

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).