De kracht van Utrecht en ommelanden | De Utrechtse Internet Courant De kracht van Utrecht en ommelanden | De Utrechtse Internet Courant

De kracht van Utrecht en ommelanden

De kracht van Utrecht en ommelanden
Het is de tijd van het jaar: beetje achterom kijken en vooral vooruit.

Het is de tijd van het jaar: beetje achterom kijken en vooral vooruit.

We worden erbij geholpen door een illustere plaatsgenoot, Gerard Marlet. Inmiddels tien jaar geleden nam hij het initiatief tot de “Atlas voor gemeenten”. Bij de tiende verjaardag van zijn succesvolle start-up lanceerde hij een prachtige nieuwe kaart voor Nederland. Hij vergelijkt de 50 grootste gemeenten op 50 punten. Daaruit ontstaan lijstjes met hoge en lage scores per gemeente.

Via de behoeften van de inwoners wijst de kaart verzorgingsgebieden aan. Zo blijkt ineens dat we in Nederland toe kunnen met 57 gemeenten in plaats van de huidige 393. Hoeveel dat u en mij zou besparen hebben Marlet en zijn mensen niet uitgerekend. Maar dat zijn naar ik aanneem behoorlijke bedragen. Misschien een goed voornemen voor de provincie om eens voor deze spiegel te staan? Dan krijgen we “Utrecht en ommelanden” als logische bestuurlijke eenheid.

Houden van feiten

Wie houdt van feiten en cijfers zal smullen van de Atlas 2014 die dit jaar als thema draagt Economie en Arbeidsmarkt. Misschien al een apart goed voornemen: meer kijken naar de feiten. Wat zien we over Utrecht? Wij komen voor in veel positieve lijstjes. Utrecht staat meestal bij de bovenste vier of vijf onderzochte gemeenten.

Laagste werkloosheid hier

In de negatieve lijstjes scoren we niet erg hoog. Veel reden tot tevredenheid tot zover dus. Niet tot zelfgenoegzaamheid. Meteen blijkt dat het motto van het huidige college van B&W: “In 2018 de laagste werkloosheid van Nederland” nuancering behoeft. Want dat punt hebben we nu al bereikt. Knap voor een college dat er nog pas een paar maanden zit!

Laaggeschoolden onderaan

Als je echter kijkt naar het aanbod van banen voor laaggeschoolden, ziet het beeld er ineens veel slechter uit. Dan blijken we ergens onderaan te bungelen. Terwijl heel wat mensen hier heus hun opleiding niet op het Sciencepark hebben genoten. En deze inwoners van de stad hopen toch ook op een passende baan. Oeps, zou het college dus niet bedoelen: laagste werkloosheid voor juist die groep? Dat zou meer richting geven dan het huidige motto. Deze aanscherping lijkt me een mooi goed voornemen voor de gemeenteraad, die immers het college namens ons allemaal moet controleren.

Te weinig cafés

Om nog even terug te komen op dat smullen van feiten: voor de mensen die de horeca dichtheid van de stad lastig vinden heeft de Atlas minder goed nieuws. We zitten vergeleken met de andere 49 grote gemeenten vrij laag wat betreft de hoeveelheid cafés in onze stad.

Marlet is de zoon van een slager. Dat verklaart denk ik zijn aandacht voor de kwaliteit van de horeca. De plek die we daar in de ranking innemen is hilarisch laag. Leuke paradox. Een zeer well-to-do en succesvolle stad, maar niemand is kennelijk bereid in de buidel te tasten voor een kwalitatief hoogstaand maal.

Bourgondisch na de Tour

Bij culinaire kwaliteit bungelen we tussen Arnhem en Nijmegen. Gedrieën liggen we ver onder het landelijk gemiddelde. Op dat lijstje staat Maastricht bovenaan als trotse koploper.

Daar moet iets aan te doen zijn. Goed voornemen: Utrecht gaat een beetje meer bourgondisch leven. Misschien helpt de Tour? Meer Fransen over de vloer dan ooit, die geven het goede voorbeeld wel.

Een eigen kaart voor Utrecht

Overigens: het zou leuk zijn om de door Gerard Marlet voorgestelde gemeente “Utrecht en ommelanden” eens helemaal te laten scoren op alle indicatoren die we hier belangrijk vinden. Dan zien we met welke gemeenten we op bepaalde gebieden zouden moeten samenwerken. Leuke klus voor Marlet en de zijnen? Want zolang we voor Utrecht een eigen kaart nog niet hebben, moeten we het gewoon nog even zelf bedenken. Ook een manier om interessante verbindingen tot stand te brengen.

UDB’s goede voornemen

Dat is in ieder geval het goede voornemen van de Utrecht Development Board voor 2015: opnieuw, net als in vorige jaren interessante en voor de stad succesvolle verbindingen tot stand brengen. Misschien moeten wij, veertien vrijwilligers met hart voor de stad, ook meer kijken naar de Ommelanden?

geen Reacties

Reageren

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).