Deelnemers Stadsgesprek Energie in Utrecht krijgen honderden euro’s vergoeding | De Utrechtse Internet Courant Deelnemers Stadsgesprek Energie in Utrecht krijgen honderden euro’s vergoeding | De Utrechtse Internet Courant

Deelnemers Stadsgesprek Energie in Utrecht krijgen honderden euro’s vergoeding

Deelnemers Stadsgesprek Energie in Utrecht krijgen honderden euro’s vergoeding
Honderden willekeurige Utrechters zijn uitgenodigd om deel te nemen aan het Stadsgesprek Energie. De inwoners van de stad die door loting geselecteerd zijn en vaak geen verstand hebben van energie mogen mee gaan denken over de invulling van een nieuw energieplan voor Utrecht. De deelnemers krijgen hier een fikse vergoeding voor.

Honderden willekeurige Utrechters zijn uitgenodigd om deel te nemen aan het Stadsgesprek Energie. De inwoners van de stad die door loting geselecteerd zijn en vaak geen verstand hebben van energie mogen mee gaan denken over de invulling van een nieuw energieplan voor Utrecht. De deelnemers krijgen hier een fikse vergoeding voor.

Bij enkele duizenden Utrechters viel vorige week een uitnodiging op de mat voor deelname aan het gesprek. De uitkomst van deze driedaagse bijeenkomst gaat gebruikt worden in het nieuwe energieplan van de gemeente. Burgers kunnen op deze manier participeren en meedenken over de invulling van duurzaamheid in Utrecht.

“We zijn verrast door het enorme succes”, vertelt wethouder Duurzaamheid Lot van Hooijdonk. De gemeente wilde met ongeveer 150 bewoners het gesprek aangaan. Logischerwijs komen niet alle genodigden opdagen, daarom zijn er naar enkele duizenden Utrechters uitnodigingen verstuurd. “Al meer dan 500 mensen hebben zich aangemeld.”

De genodigden hoeven geen verstand van het onderwerp, energie, te hebben. Ze zijn volledig willekeurig gekozen. “Zij bepalen welke oplossingen hun voorkeur hebben. Denk aan isoleren van huizen, aanleggen van stadsverwarming of plaatsen van zonnepanelen of windmolens”, zei wethouder Van Hooijkdonk eerder in persverklaring.

“De gemeente heeft hele grote ambities. Als stad willen wij zoveel mogelijk in onze eigen energiebehoefte voorzien. We moeten dus gaan besparen en zelf duurzaam energie opwekken. Dit zal gevolgen hebben voor de stad. Het kan zijn dat er dan meer zonnepanelen in de stad te zien zijn, huizen er anders uit gaan zien door isolatietechnieken of dat er stadsverwarming komt”, vertelt Van Hooijdonk. Het nieuwe energieplan moet veranderingen teweeg brengen voor alle inwoners. “Er moet een beweging ontstaan want als gemeente kunnen we niet alles verordenen”

Cadeaubon 600 euro

Het is nog niet zeker of alle mensen die zich hebben aangemeld ook daadwerkelijk kunnen komen. Er was namelijk gerekend op z’n 150 aanmeldingen maar het zijn er al honderden meer. “We moeten kijken hoeveel mensen we kunnen accommoderen.” De willekeurig gekozen Utrechters komen ook niet voor niks, ze krijgen een vergoeding voor hun deelname aan het stadsgesprek. Het stadsgesprek zal drie keer op zaterdag een dagdeel duren, in totaal zijn de mensen er zo’n 18 uur aan kwijt. Hier staat een vergoeding tegenover van 300 euro aan VVV Cadeaubonnen of een cadeaubon van 600 euro die aan energiebesparende middelen uitgegeven moet worden.

Een genodigde laat weten: “Ik heb geen flauw idee wat ik bij het gesprek zou moeten zeggen of wat ik zou moeten toevoegen maar ik verdien daar meer dan op mijn normale werk, bij het stadsgesprek verdien ik meer dan 16 euro per uur. Ik zou gaan voor de VVV Cadeaubon, die kan ik onder andere bij bol.com besteden. Zonnepanelen mag mijn huisbaas zelf regelen.”

Volgens de wethouder is het een gangbare vergoeding: “We vragen ook veel van de deelnemers, ze moeten drie zaterdagen komen naar een bijeenkomst over energie. Tussen de genodigden zitten ook mensen die normaal niet naar een stadsgesprek zouden komen.”

Ambtenaren

Een andere discussiepunt is ook of deskundigen en ambtenaren zelf niet voldoende verstand hebben over energie. “Die zullen zeker meer verstand hebben. Maar het is belangrijk om niet alleen maar met stakeholders te praten. We kunnen het als gemeente wel allemaal zelf verzinnen maar het is belangrijk om burgers daarin mee te nemen.” De wethouder benadrukt dat de ambities beter realiseerbaar zijn als de Utrechters meegenomen worden in het proces. Ook inwoners van de stad die niet zijn uitgenodigd moeten hun ideeën kwijt kunnen over het nieuwe energieplan: “We zijn nog aan het bekijken hoe dat het beste kan, misschien komt er nog een digitaal proces.”

Wethouder van Hooijdonk zegt over deze nieuwe manier van werken: “Heel veel mensen kijken met ons mee. Het is een spannende exercitie en de belangstelling is enorm. We hebben dan ook al een grote slag gewonnen met het gegeven dat er veel Utrechters zijn die mee willen werken.”

15 Reacties

Reageren
  1. Bart van den Eijnden

    Ik wil de gemeente oproepen onmiddellijk te stoppen met deze bizarre geldverspilling. Hier betaal ik geen gemeentebelasting voor. Gaat eens iets nuttigs doen van onze centen.

  2. Dirk

    Bart, held! Mede namens mijn vrienden , nog bedankt voor de nieuwe Playstation!

  3. bart

    Heel goed. Kost een stuk minder dan een duur adviesbureau inhuren om uit te laten zoeken wat de Utrechtse bevolking wil. Bovendien kun je t zien als een subsidie van isolerende middelen. Heel goed dat de gemeente haar burgers serieus neemt.

  4. Daan

    Gemeente toont lef en neemt deelnemers serieus door vergoeding te geven. Had ook wel mee willen doen. Ben benieuwd wat hier uitkomt.

  5. Jeroen

    Mensen die serieus over het onderwerp willen meepraten kwamen ook wel zonder die paar honderd euro vergoeding. Nu krijg je straks allerlei mensen die daar gaan zitten voor de centen en geen enkele mening over het onderwerp hebben. Ik voorspel dat het aantal werklozen en minimumverdieners binnen de groep zeer sterk oververtegenwoordigd zal zijn.

  6. Jeroen

    Bart denkt dat dit minder kost dan een adviesbureau. Denk je dat dit idee van inspraak niet van een duur bureau komt of dat er geen duur bureau is ingehuurd om de procedure te begeleiden en de rapportage op te stellen? Dit is een gevalletje en-en en niet en-of..

  7. kees van oosten

    Wethouder Van Hooijdonk heeft een grote voorkeur voor deelnemers die geen verstand van het onderwerp hebben en die ze door haar ambtenaren alles kan laten wijs maken.

    Personen en actiegroepen die zich al jaren druk maken over luchtverontreiniging en energie, daar durft Van Hooijdonk niet mee te debatteren. Die worden met dit inspraakcircus bewust door de wethouder buiten spel gezet.

    Van Hooijdonk begrijpt kennelijk heel goed dat als mensen daar geen 600 euro voor krijgen er niet voldoende deelname zou zijn. Het “enorme succes” waar Van Hooijdonk het over heeft, laat zich gewoon verklaren door het feit dat mensen natuurlijk graag wat willen verdienen.

  8. Ronald van Voorthuizen

    Voelt dat lekker Mw. van Hooijdonk?
    Andermans geld rondstrooien?

  9. Alette Jurgens

    Als 1 van de ontvangers van een uitnodiging, ben ik stomverbaasd dat mw. Van Hooijdonk verrast is door het succes. Wie wil er nu niet € 300 of € 600 verdienen met 3 dagen praten over energie.
    Dat is gewoon heel veel geld.

    dat ze verbaasd is, zegt misschien iets over dat ze niet goed beseft hoeveel een euro waard is voor mensen.
    Daar wil ik dan als beneden modaal best eens iets over komen vertellen …

  10. Michel Post

    Ik schrik ervan hoeveel geld de gemeente er voor over heeft om werkelijk betrokken burgers buiten spel te zetten. Dit is een schandvlek op de democratie. Ik kende dit tot nu toe alleen uit dictatoriale landen. Als de overheid zelf insprekers gaat aanwijzen is de poppenkast compleet.

  11. Jolanda

    Twee collega’s zijn ingeloot om mee te doen met de gesprekken, ik snapte al niet waarom ze er zo’n zin in hadden, nu wel… Vraag me af of deelnemers echt gemotiveerd zijn als ze er geld voor krijgen. Het lijkt me dan meer zoiets als een marktonderzoek, je geeft sociaal gewenste antwoorden want je wordt betaald. Ik vind dit een communicatieve misser van de gemeente en vooral naïef van wethouder van Hooijdonk!

  12. Medeklinker

    Honderdduizend euro gaat de gemeente Utrecht uittrekken om een energieplan te kunnen verkopen aan haar bewoners. De 150 participanten kunnen we meteen uit de droom helpen: ga er niet van uit dat de gemeente de voorstellen in uitvoering gaat nemen, deze vorm van schijnparticipatie is inmiddels bij een stevig aantal Utrechtenaren bekend. Wat er tijdens de drie dagen tijdens de bruine papier sessies en geeltjesplakkerij wordt geklodderd en gekleuterd valt later niet meer te controleren. Het schijndemocratische ‘ 70 jaren gedrag van de gemeente Utrecht bereikt hiermee een nieuw hoogtepunt.

  13. Peter C.

    Dit initiatief van GL irriteert mij behoorlijk.
    Deze wethouder en raadsleden zijn gekozen omdat ze op die plaats gaan nadenken en beleid maken.
    Ze worden volop gefaciliteerd om deskundigen te kunnen raadplegen. Ze vertegenwoordigen hun kiezers.Nu moet je niet terug komen met “we weten het eigenlijk niet goed”- een mini-referendum voor alle agendapunten??. Nee ik denk inderdaad aan een andere verborgen bedoeling achter deze flauwekul.Zie andere reacties hierboven. Politici zijn per definitie daar mee bezig en mw Hooijdonk zal zeker niet beter zijn.

  14. Jos van Dijk

    Wat een zure reacties hierboven. Ik vind het juist een goed idee om burgers zonder specifieke deskundigheid op het gebied van energie in te schakelen. Iedereen gebruikt energie. Energiebesparing is alleen te bereiken als je een plan maakt dat de massa van de gebruikers aanspreekt. Ik neem aan dat er naast het “stadsgesprek” ook deskundigen worden ingeschakeld.Maar deskundigen kunnen ook hele mooie plannen maken die niet werken als ze niet zijn afgestemd op de mensen die het uiteindelijk moeten waarmaken. En wie deskundigen beloont mag gewone burgers geen vergoeding onthouden.

  15. Medeklinker

    Energie gaat ook over geld, energie besparen gaat dus ook over euro’s over houden. Voor 100.000 euro kan je veel energie betalen, daarnaast geld van de gemeenschap. Gemeente belastingen gaan per jaar omhoog, de betalers verwachten hiervoor professionele diensten. Gekwalificeerde ambtenaren en Bestuur, geen ongekwalificeerde mede burgers. Als de wethouder kiest haar medewerkers hier in te omzeilen verwacht de gemeenschap gekwalificeerd personeel voor terug en niet raadpleging om Utrecht het gevoel te geven dat ze mee mogen praten zodenr medezeggenschap.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).