Drie protestacties bij opening academisch jaar op Domplein | De Utrechtse Internet Courant Drie protestacties bij opening academisch jaar op Domplein | De Utrechtse Internet Courant

Drie protestacties bij opening academisch jaar op Domplein

Drie protestacties bij opening academisch jaar op Domplein
Er zijn drie protestacties gevoerd vanmiddag op het Domplein tijdens de Opening van het Academisch Jaar. Eén tegen de bezuinigingen op de studentensport, één tegen het hoge aantal tijdelijke contracten in de wetenschap en één tegen de verspilling van onderwijsgeld.

Er zijn drie protestacties gevoerd vanmiddag op het Domplein tijdens de Opening van het Academisch Jaar. Eén tegen de bezuinigingen op de studentensport, één tegen het hoge aantal tijdelijke contracten in de wetenschap en één tegen de verspilling van onderwijsgeld.

De drie acties zijn los van elkaar gepland en waren met name gericht op de genodigden minister van OCW Jet Bussemaker en CvB-voorzitter Marjan Oudeman, die vorige week in het nieuws kwam vanwege het terugstorten van 16.000,- euro aan teveel gedeclareerde ritjes voor privégebruik.

Rood, de jongerenafdeling van de SP, protesteerde dan ook tegen handelingen zoals die door Oudeman zijn gedaan. Volgens ROOD wordt op de universiteit onderwijsgeld verspild. Drie bestuursleden van de Universiteit Utrecht bekleden samen 30 nevenfuncties. In totaal kost het gebruik van de auto’s de universiteit 450.000 euro voor twee jaar. “Wij willen dat het universiteitsbestuur vijf goede docenten aanneemt van dit geld in plaats van het te verspillen aan ritjes met een privéchauffeur”, laat Rood-voorzitter Merel Stoop weten.

Studentensport

Het protest tegen de bezuinigingen in de studentensport wordt georganiseerd door alle Utrechtse studentensportverenigingen. Zij verloren afgelopen jaar een groot deel van hun subsidie. Volgens de sportverenigingen is er minstens twee ton van de onderwijsinstellingen nodig om het gat te dichten. Vidius studentenunie heeft als belangenorganisatie van Utrechtse studenten al veel verontruste sportverenigingen gesproken, zo legt Vidius-voorzitter Pijke Dorrestein uit: “De verenigingen zijn bang voor teruglopende ledenaantallen, omdat ze nu hun contributies moeten verhogen. Sommige kleine verenigingen vrezen zelfs voor hun voortbestaan.” Door de komst van het leenstelsel is er een extra drempel om te betalen voor sport. Terwijl er volgens Vidius juist geen drempel zou mogen bestaan.

Vaste contracten

De vakbond voor wetenschappers VAWO voerde vanmiddag actie vanwege het hoge aantal tijdelijke contracten in de wetenschap. Volgens de bond geeft het gebrek aan vaste aanstellingen veel onzekerheid en heeft dat een slechte invloed op de kwaliteit van onderwijs en onderzoek op universiteiten. “Zo’n 60 procent van het wetenschappelijk personeel werkt op tijdelijke basis”, zegt VAWO-voorzitter Marijtje Jongsma in het NOS Radio 1 Journaal. “Universitair docenten moeten daardoor om de twee of drie jaar een nieuwe baan zoeken en ze moeten steeds opnieuw het wiel uitvinden.”

thumb_SAM_2193_1024

Gekoppelde berichten

geen Reacties

Reageren

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).