DUIC in data: Blotebenendag valt op 25 april | De Utrechtse Internet Courant DUIC in data: Blotebenendag valt op 25 april | De Utrechtse Internet Courant

DUIC in data: Blotebenendag valt op 25 april

DUIC in data: Blotebenendag valt op 25 april

Zoekend in de open data van Utrecht kwamen we erachter dat gemiddeld genomen de blotebenendag in Utrecht op 25 april valt. Dit jaar doet 25 april echter zijn best om er een dikketruiendag van te maken. Reden te meer om juist vandaag Utrecht eens van de zonnige zijde te bekijken. Wat kunnen we allemaal met open data over de zon?

Wij vonden drie cases waar jij als Utrechter wat aan hebt. Ten eerste kunnen we met open data berekenen wanneer in Utrecht de grootste kans is op de eerste blotebenendag. Ook bekijken we wanneer in Utrecht de meeste terrasdagen zijn en wanneer jij statistisch gezien het beste op vakantie kan gaan. Tot slot hebben we inzichtelijk gemaakt welke wijken in Utrecht zijn het meest geschikt voor zonnepanelen. Het antwoord zal je verbazen.

#BLOTEBENENDAG

Sinds de term rokjesdag in 1996 door Martin Bril in Nederland geïntroduceerd werd, zijn er verschillende media die op basis van de weersvoorspelling een datum aankondigen. Zo houden de Belgen aan dat het warmer moet zijn dan 20 graden (1, 2, 3, 4). Overigens hanteren wij net als onze zuiderburen de term blotebenendag. We willen tenslotte alle betrokkenen in ‘een gelijke informatiepositie’ brengen. Een van de principes van open data.

Dat vonden wij nog niet ver genoeg gaan. Het besluit of je je lange broek in de kast laat liggen baseer je tenslotte op meer factoren dan de voorspelde maximum temperatuur van die dag. Bijvoorbeeld: blijft het droog? Hoe koud is het ‘s ochtends? Daarom hebben we daar ook naar gekeken: op basis van historische data van het KNMI van de afgelopen 15 jaar hebben we een model gemaakt om zo nauwkeurig mogelijk de beste dag te voorspellen.

Wat maakt een blotebenendag?
De factoren die meegenomen zijn in het model, zijn:

  • De maximumtemperatuur was boven de 18 graden Celsius.
  • De windsterkte was minder dan windkracht 4, hoe minder hoe beter.
  • De minimumtemperatuur in de nacht ervoor was boven de 10 graden Celsius.
  • Het verwachtte aantal uren zon is minimaal 4 uur.
  • De neerslag is minder dan 2mm.
  • Het is een doordeweekse dag.

De formule die gebruikt is, is ingewikkelder dan een invuloefening met de variabelen die hierboven staan. Voor nu is dit echter voldoende om de opzet te begrijpen.

Koningsdag is goed getimed

Alle genoemde variabelen zijn te vinden in de datasets die gebruikt zijn. Van de afgelopen 15 jaar is bekeken welke dagen de grootste kans hebben om een blotebenendag te worden in Utrecht. Oftewel: hoe groot de kans is dat op die dag aan alle factoren voldaan wordt? In onderstaande grafiek is dit per dag te zien in de periode maart tot en met mei.

Blotebenendag

Wat opvalt in de grafiek is dat er eind april, zo rond Koningsdag, een opvallende piek is waar aan alle factoren voldaan wordt. Volgens deze data is dan 25 april de kans op een blotebenendag het grootst.

Terrasdagen

Op basis van deze data kunnen we ook kijken naar andere zaken die sterk afhankelijk zijn van het weer. Bijvoorbeeld: wanneer kan je het beste op het terras zitten in Utrecht? En wanneer niet en kun jij het beste op een leuke vakantiebestemming vertoeven? Dan blijkt uit de data dat je in juni het beste naar het terras kunt gaan in Utrecht.

Terrasdagen in Utrecht

Zoals hierboven te zien is is de kans op terrasdagen in juni en augustus het grootste. In juli is een duidelijk dipje zichtbaar. Op basis van de data van de afgelopen 15 jaar is statistisch gezien de kans op terrasweer kleiner. Handige informatie voor als je nog moet bepalen wanneer je deze zomer op vakantie wil gaan!

Het beste terras met zon
Wat het beste terras is om dan naartoe te gaan, dat hebben we niet op basis van data kunnen aantonen. De 3D-modellen voor gebouwen zijn daarvoor nog te weinig nauwkeurig. Op Zonnegrens.nl kan je wel een grove indruk krijgen van de zon en schaduwen op de terrassen.
Animatie van de zon op terassen in Utrecht

Gelukkig zijn er nog genoeg andere dagen dat je van de zon kan genieten. In de afgelopen jaren kon je in Utrecht gemiddeld 130 dagen per jaar in de zon zitten. Niet eens zo slecht voor een ‘koud kikkerlandje’!
Terrasdagen per jaar in Utrecht

Zonne-energie

Op die zonnige dagen wek je ook de meeste zonne-energie op. Dat is goed voor de stad, want de stad Utrecht heeft een grote ambitie om meer duurzame energie op te wekken en te gaan gebruiken. Nu verschilt de opbrengst per locatie. De onderstaande kaart geeft per postcodegebied weer waar zonne-energie het meest efficiënt verzameld kan worden.

In de open data van Utrecht zit een bestand waarin per postcodegebied is vastgelegd welk deel van gebouwen meer of minder geschikt is voor het plaatsen van zonnepanelen. Voor een deel heeft dit te maken met het soort daken (plat/schuin) en voor een deel met de positionering ten opzichte van de zon en obstakels die de zon blokkeren zoals flatgebouwen of bomen. Onderstaande interactieve kaart laat de geschiktheid voor zonnedaken zien per postcodegebied. Hoe groener, hoe groter het aandeel gebouwen in dat gebied dat zeer geschikt is voor zonnepanelen.

Leidsche Rijn minder geschikt voor zonnepanelen

Wat opvalt is dat de nieuwe wijken van Leidsche Rijn niet bijzonder groen uitvallen. Een oude buurt, zoals rond de Croeselaan, doet het veel beter. En zelfs de Binnenstad doet het iets beter dan Leidsche Rijn. Dus je zou je nu kunnen afvragen of zonnepanelen geschiktheid bij nieuwbouw een criterium is. Voor het antwoord op die vraag verwijzen we je graag door naar de Open Raadsinformatie.

Verantwoording

De DataDUICers

De DataDUICers

Als je echt alles wilt weten over Utrecht, dan zal je de data in moeten duiken. De DataDUICers doen dit voor DUIC! Verhalen maken met Utrechtse data. De DataDUICers zijn Sebastiaan ter Burg, Tom Kunzler, Stephan Okhuijsen, Jurriaan van de Reep en Frank Verschoor.

Profiel

2 Reacties

Reageren
  1. Van Pimpelen

    … eindelijk harde cijfers waarmee menigeen iets kan, al legde ik eerder al een verband tussen korte rokjes en het hoogte van de AEX. Statistisch is namelijk aangetoond dat met het stijgen van de beursbarometer de frequentie korte rokjes evenredig toeneemt.
    Zo heeft regen ook z’n voordelen: het meeste valt er naast, tussen de druppels is het droog, wat morgen valt kan overmorgen niet meer vallen en -last butt not least- je haar gaat er van krullen!
    Herhaaldelijk inzoomend op Google-maps krijg ik als eindresultaat Utrecht te zien, en is daarmee verworden tot middelpunt der wereld; er lijkt een taak weggelegd…
    Persoonlijk zie ik [pleonasme] uit naar de site van de dataduicers; graag meer informatie hieraangaande.
    Als ik deze tekst als niet geschreven beschouw kunt u deze als niet gelezen beschouwen…

  2. Ronald

    Rokjesdag is toch veel leuker, dan een dag dat in het teken staat van allemaal harige voetballersbenen?

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).