Een gelukkige stad heeft de toekomst | De Utrechtse Internet Courant Een gelukkige stad heeft de toekomst | De Utrechtse Internet Courant

Een gelukkige stad heeft de toekomst

Een gelukkige stad heeft de toekomst
Ik wil het in deze column over principes hebben. En hoe die de weg kunnen wijzen naar de stad van morgen. Richting geven, koers zetten, een kompas zijn.

Ik wil het in deze column over principes hebben. En hoe die de weg kunnen wijzen naar de stad van morgen. Richting geven, koers zetten, een kompas zijn.

Afgelopen week was ik bij een bijeenkomst van U10, een netwerk van tien Utrechtse gemeenten. Onderwerp was de ruimtelijk-economische koers voor de regio. En bij het duiden van actuele trends door de Utrechtse gemeentesecretaris Maarten Schurink, noemde hij Utrecht een van de gelukkigste regio’s van Nederland en van de wereld. Hij keek daarbij de zaal in en zag een paar mensen bedenkelijk kijken: ‘Of zijn we niet gelukkig?’ Wat een lachsalvo in de zaal losmaakte.

We zijn inderdaad gelukkig volgens diverse onderzoeken. We hebben alles wat ons hartje begeert. En toch lijkt er iets niet te kloppen. Economische groei is de leidraad. Die kunnen we meten met het Bruto Regionaal Product. Maar er is steeds meer twijfel of dat wel de juiste meting is. Bij de U10-bijeenkomst kwam dan ook al snel een vraag uit de zaal: ‘Hoe zit het eigenlijk met welzijn in dit verhaal?’

Er is iets aan het veranderen. Er is al lang een discussie gaande over het klimaat natuurlijk. Over kanteling, over samen de stad maken, over hoe nu verder na de crisis, over een andere landbouw, enzovoorts. Het opnieuw bedenken van onze toekomst, het gesprek over idealen en principes mag of moet weer. Deze discussie gaat bijvoorbeeld ook over ‘de gezonde stad’, the next economy, en nu ook steeds meer over welzijn en geluk.

Gezonde stad

Het is tijd om bij het maken van de stad meer uit te gaan van dat soort leidende principes of uitgangspunten. En dat gebeurt ook steeds meer. Vereniging Nieuw Utrecht (NU) doet dat al sinds 2000, het jaar waarin de vereniging werd opgericht. NU-principes zijn: welvaart, welzijn, houden van de stad, vernieuwingsgezindheid, een gezonde stad, een compacte stad, samenwerken, levendigheid, uitgaan van wat er is, nieuwe stedelijkheid, diversiteit, duurzaamheid, vrijheid, tolerantie, openheid, burgerschap, zelfredzaamheid, initiatief nemen, een positieve houding, voor de stad zijn, verbinding, veerkracht, hergebruik, ondernemerschap, nieuwsgierigheid, optimisme, kansen voor iedereen. En dat komt allemaal al heel dichtbij het uitgangspunt ‘geluk’.

Als we daarop inzoomen is er veel (internationale) aansluiting mogelijk. De Verenigde Naties organiseren al en paar jaar de Internationale Dag van het Geluk. Charles Montgommery schreef het boek ‘The Happy City, Transforming our lives through urban design’ (2014). Richard Layard van de London School of Economics geeft leiding aan een welzijnsprogramma (Wellbeing Programme). De OESO maakte ‘Guidelines on Measuring Subjective Well-Being’, de organisatie Happy City in Bristol streeft naar twintig steden wereldwijd die zich ‘Happy City’ mogen noemen. Voor het BMW Guggenheim Lab ‘100 Urban Trends: A Glossary of Ideas’ is ‘The Happy City’ een van de belangrijke trends. Net als voor Stadslab Leiden in het project 71×071. Het Legatum Institute in Londen ontwikkelde een Prosperity Index voor landen en de VN Habitat organisatie heeft een ‘City Prosperity Index’.

Een aantal leden van Nieuw Utrecht voelde zich geroepen om met dit thema aan de slag te gaan en richtte begin dit jaar het lustrumproject NU De Toekomst* op. Want de missie van Nieuw Utrecht is sinds 2000: ‘Kansrijke initiatieven van (groepen) individuen op alle mogelijke terreinen (sociaal-cultureel, economisch, wetenschappelijk of politiek) signaleren, stimuleren, initiëren en helpen realiseren. Deze initiatieven dienen welvaart en welzijn in Utrecht en omgeving te bevorderen.’

Dat is nog steeds onze missie en de hamvraag is natuurlijk: Wat is dan welvaart en welzijn volgens NU? En daarop voortbordurend: Wat is een florerende stad? Wat zijn onze principes, onze idealen? Wat is ons kompas? De initiatiefnemers van NU De Toekomst willen met leden van Nieuw Utrecht én de stad verkennen wat het betekent als we als antwoord op die vragen kiezen: ‘De Gelukkige Stad!’

Henri van der Vegt – Vereniging Nieuw Utrecht

In deze reeks columns over de stad nemen leden van de vereniging Nieuw Utrecht bij toerbeurt de pen ter hand.

Meer weten over Nieuw Utrecht? Ga naar de website volg ons op Facebook.

4 Reacties

Reageren
  1. JK

    De schrijver Crone sprak al in de jaren dertig van Utrecht als ‘stad van zachte idioten’. Ik heb het altijd prettig gevonden dat je in Utrecht kunt verdwijnen en toch ontmoeten, zonder iemand te moeten zijn. Die kwaliteit, die onder druk staat door omvangrijke bevolkingsgroei en bijbehorende bestuurlijke ambities, moeten we koesteren.

  2. paul

    de onderzoeken geven aan dat we gelukkig zijn en niemand wil het geloven. is dat niet vaak omdat we een overdreven schuldgevoel hebben over dat we het goed hebben maar de buren zullen wel problemen hebben en daarom mogen we niet gelukkig zijn? Lijkt dit niet het overmatig problematiseren van het begrip geluk?

  3. Jiri

    @Paul
    Daar sluit ik mij bij aan. In Nederland is een hele miljarden omzettende economische sector gewijd aan de zielige-mensen-industrie, die vooral rond feestdagen van zich laat horen. Dat in combinatie met onze (verwerpelijke) calvinistische roots, zorgt ervoor dat Nederlanders enkel blij en gelukkig mogen zijn als de gordijnen thuis zijn dichtgetrokken.

  4. @Henri

    Wordt wonen in Utrecht niet een beetje een religieuze aangelegenheid op deze manier? Inwoners moeten zich overgeven aan hun liefde voor de stad en liefst hun geloofsbrieven overhandigen. Ja hoor Happy City. Modieuze kletspraat van gesjeesde architecten, planners en designers.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).