Eline Peek, gefascineerd door het imperfecte | De Utrechtse Internet Courant Eline Peek, gefascineerd door het imperfecte | De Utrechtse Internet Courant

Eline Peek, gefascineerd door het imperfecte

Eline Peek, gefascineerd door het imperfecte

Eline Peek schildert imperfecte mensen. Geen mensen zoals de meerderheid van ons ze graag ziet. Verwacht van haar geen slanke vrouwen verleidelijk liggend op een gedrapeerd berenvel of gespierde mannen met een sixpack. Nee, Eline Peek is juist gefascineerd door de imperfecte mens. Ze schildert gedeformeerde mensen en daar heeft ze geen model voor nodig, ze zijn imaginair. Met haar confronterende schilderijen wil ze de kijker aan het denken zetten, ze breekt met het ideaalbeeld. Nobody is perfect!

Eline Peek is in 1970 in Utrecht geboren, opgegroeid en nooit meer weggegaan. Na de middelbare school wil ze graag naar de kunstacademie, doet daarvoor ook toelatingsexamen, maar wordt afgewezen. Daarop terugkijkend zegt ze blij te zijn met die afwijzing, ’ik was er nog niet klaar voor’. Ze gaat in 1989 naar Nimeto, een creatieve vakschool waar ze de opleiding tot etaleur volgt. Ze treedt daarbij in de voetsporen van haar vader die ook etaleur was. Als ze in 1993 de Nimeto met diploma verlaat, schrijft ze zich datzelfde jaar nog eens in bij de kunstacademie (HKU) en slaagt nu wel voor haar toelatingsexamen. Ze begint aan een opleiding Theatervormgeving, maar maakt al snel een overstap naar schilderen. Als Eline in 1997 afstudeert, wordt ze genomineerd voor de ‘Gretha en Adri Pieck Prijs’. (De Stichting Gretha Pieck (1898-1920) en Adri Pieck (1894-1982), nichten van de beroemde Anton Pieck, stelt jaarlijks een geldprijs ter beschikking aan een veelbelovend kunstenaar). Helaas gaat de prijs naar een ander, maar voor Eline voelt de nominatie als een hoofdprijs.

Al tijdens haar studie aan de HKU heeft ze een parttime baan als etaleur bij het warenhuis V&D. De (voor)opleiding aan Nimeto komt dan goed van pas. Ook na haar afstuderen blijft ze enkele dagen per week etaleren. Dat doet ze tot 2006, dan is ze toe aan verandering. Ze krijgt dat jaar een parttime baan als docent etaleren en tekenen aan de vakschool waar ze zelf is opgeleid, namelijk Nimeto. Lesgeven doet ze met veel plezier, maar het schilderen blijft toch het belangrijkste in haar leven.

Eline schildert in acrylverf en gebruikt voor haar schilderijen bij voorkeur grote doeken. Ze schildert haar imaginaire portretten en torso’s van mensen in een transparante stijl. Hierdoor lijken haar imperfecte mensen breekbaar en daardoor extra kwetsbaar. Ze schildert vrouwen met enorme borsten of juist zonder, doorleefde gerimpelde lijven, allesbehalve ons ideaalbeeld. Het zijn dan ook geen schilderijen voor ‘op de kinderkamer’. Wel zijn het zeer ‘eigen’ schilderijen waarop mensen die boeien en bij de kijker zelfs mededogen kunnen opwekken. De mensen zoals Eline ze schildert zijn aanwezig en dwingen je er langer naar te kijken. Niet alleen mooie mensen trekken aandacht, maar ook de imperfecte. In de imperfectie wordt de menselijke ziel blootgelegd.

Eline’s schilderijen kunt u o.a. vinden bij Galerie Vonkel in Den Haag. Werk van haar is ook te zien in de vaste collectie van het Drents Museum in Assen en bevindt zich ook in de kunstcollectie van PGGM.  Een eigen enthousiaste clientèle die via haar atelier werk aankoopt, draagt bij aan de nodige omzet.  Haar atelier bevindt zich sinds kort in het bedrijvencentrum Hooghiemstra, waar ze de beschikking heeft over een hoge, lichte ruimte. Daarvoor werkte ze 15 jaar in een atelier aan de Gruttersdijk.

Eline Peek is een maatschappelijk betrokken mens. Ze is jaren actief geweest voor Sophies Kunstprojecten, een Utrechts kunstenaarsinitiatief dat zich inzet voor ruimte en gelegenheid voor kunst. Sophies Kunstprojecten verhuurt betaalbare ateliers en schept mogelijkheden voor kunstenaars hun werk te exposeren. In 2005 en 2006 is zij medeorganisator geweest van ‘Boulevard d’Unica’. Een publieke verkooptentoonstelling waarbij 50 kunstenaars werk exposeren. Zeer recent richtte Eline samen met collega Elaine Vis in opdracht van Sophies een expositie in het Utrechtse stadhuis in. Op deze tentoonstelling werd werk getoond van het Utrechts kunstenaarscollectief ‘Eiland8’. Deze expositie is nu beëindigd .

Sinds 2005 is Eline een actief lid van Genootschap Kunstliefde. Ze is in dit jaar met drie andere Kunstliefde-leden betrokken geweest bij het ontwikkelen van het project ‘De Belofte’. Dit project heeft tot doel om recent afgestudeerde kunstenaars met een proeflidmaatschap kennis te laten maken met de voor- en nadelen van een kunstenaarsvereniging. De ‘beloften’ maken kennis met oudere kunstenaars en krijgen een podium om hun kunst te tonen. Het blijkt een succes want ‘De Belofte’ is een jaarlijks terugkerend programmaonderdeel op de agenda van Kunstliefde.

Sinds 2010 heeft Eline afstand genomen van haar bezigheden bij Kunstliefde om meer tijd te kunnen besteden aan haar schilderkunst. Haar uitgebreide oeuvre is te zien op haar eigen website, maar deze is momenteel ‘under construction’. Daarom hieronder een alternatieve site met haar werk en haar CV.

Er zijn veel schilders die huisjes, boompjes en beestjes schilderen, maar zoals Eline mensen schildert, durf ik wel uniek te noemen en juist daarom meer dan interessant. Voor Eline is nobody perfect, het is maar dat u het weet.

http://members.ziggo.nl/elpek

Marcel Gieling

Marcel Gieling

Marcel Gieling

Marcel Gieling heeft jarenlang een kunsthandel gehad in Utrecht. Tegenwoordig heeft hij een online galerie. Schreef tevens de boeken Pinky Messchaert beeldopbouwer, '50 Utrechtse kunstenaars in beeld' en monografiën over Gerard Hordijk en de Utrechtse schilder Jan Rodrigo.

Profiel

8 Reacties

Reageren
  1. Paul

    Mooi geschreven stuk door de heer Gieling.

  2. Rita

    Leuk artikel Mars

  3. Peet

    Daar steek ik wat van op,,,goed gedaan marcel

  4. Peet

    Daar steek ik wat van op,,,goed gedaan marcel

  5. Dennis Teunissen

    Eline rules 🙂 mooi stukje wederom!

  6. Daniella

    Die schilderij ziet eruit zoals ik me elke ochtend voel…..

  7. Pietie

    Goed stuk, van harte Eline!

  8. Kees

    Inderdaad ‘Nobody is perfect’, maar de schilderijen van Eline zijn dat wel. Ik vind ze prachtig!

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).