Feiten & cijfers over de Utrechtse wijken: bijna overal stijging van bijstandsuitkeringen | De Utrechtse Internet Courant Feiten & cijfers over de Utrechtse wijken: bijna overal stijging van bijstandsuitkeringen | De Utrechtse Internet Courant

Feiten & cijfers over de Utrechtse wijken: bijna overal stijging van bijstandsuitkeringen

Feiten & cijfers over de Utrechtse wijken: bijna overal stijging van bijstandsuitkeringen
In bijna alle Utrechtse wijken is het aandeel huishoudens met bijstand gestegen, woninginbraak en geweldsdelicten zijn verminderd en het aantal banen is bijna overal afgenomen. Dat en meer blijkt uit de nieuwste Wijkwijzer van de gemeente Utrecht.

In bijna alle Utrechtse wijken is het aandeel huishoudens met bijstand gestegen, woninginbraak en geweldsdelicten zijn verminderd en het aantal banen is bijna overal afgenomen. Dat en meer blijkt uit de nieuwste Wijkwijzer van de gemeente Utrecht.

In de wijkwijzer vergelijkt de stad de veiligheid, samenhang, tevredenheid en sociaaleconomische positie van de inwoners ten opzichte van vier jaar geleden.

‘Overvecht hoogste aandeel huishoudens met bijstand’

Het aantal banen per 100 inwoners is overal afgenomen, behalve in Zuid. In de Binnenstad was de afname het grootst. Ondanks de afname blijft de werkgelegenheid in deze wijk veruit het grootst.

In bijna alle Utrechtse wijken is het aandeel huishoudens met bijstand gestegen. Dit geldt niet voor de Binnenstad. De toename is het grootst in de wijken waar al relatief veel bijstandshuishoudens waren: Overvecht, Zuidwest, Noordwest en Zuid. Overvecht heeft met 18,2 procent het hoogste aandeel huishoudens met bijstand. Dit is bijna drie keer zoveel dan het stedelijke aandeel van 6,3 procent.

Veiligheid

In de wijken Zuid, Zuidwest en Leidsche Rijn zijn gevoelens van onveiligheid gestegen. De meest gunstige veiligheidspositie hebben Oost en Vleuten-De Meern: woninginbraak, geweld, onveiligheidsgevoelens en jongerenoverlast komen er minder vaak voor dan gemiddeld in Utrecht.

In Overvecht vinden meer woninginbraken en geweldsincidenten plaats dan de rest van de stad. De bewoners voelen zich minder veilig en ervaren meer jongerenoverlast dan gemiddeld. Bewoners van Zuidwest en de Binnenstad ervaren ook meer jongerenoverlast ten opzichte van vier jaar geleden. In de Binnenstad vinden verreweg de meeste geweldsincidenten vinden plaats in deze wijk: 10 geweldsincidenten per 1000 inwoners in 2014.

Gemiddelde waardering: 7.0

Ondanks de incidenten is de waardering voor de Binnenstad hoog onder de bewoners. De wijk krijgt met een 7,9 de hoogste waardering van de stad. Gemiddeld geven Utrechters hun buurt een 7.0. Noordwest, Overvecht en Zuidwest scoren lager dan het stadsgemiddelde. Overvecht scoort het laagst met een 5,6. Bewoners van Overvecht hebben het vaakst een negatieve toekomstverwachting voor hun buurt.

Het algemene buurtoordeel en de sociale cohesie zijn op wijkniveau weinig veranderd. De sociale cohesie is in Oost gedaald en in Overvecht, Zuid en Zuidwest zijn bewoners actiever geworden in de eigen buurt. In Leidsche Rijn is dit verminderd, maar daar hebben bewoners een positievere toekomstverwachting.

Woninginbraak

Woninginbraak komt in alle wijken minder voor. De sterkste afname vond plaats in wijken waar eerst veel werk ingebroken: West, Noordwest Noordoost en Zuidwest. Ondanks de positieve ontwikkeling ligt het inbraakniveau in deze wijken nog steeds boven het stadsniveau. Hetzelfde patroon is zichtbaar bij geweldsincidenten.

De staat van de openbare ruimte is verbeterd in West, Noordoost, Leidsche Rijn en Vleuten- De Meern. In Zuidwest is de openbare ruimte volgens de bewoners verslechterd. De tevredenheid over de verkeersveiligheid is afgenomen in West, Overvecht, Noordoost, Oost, Zuid en Vleuten- De Meern. In deze wijken, behalve Vleuten- De Meern is men ook minder positief over het parkeren van fietsers. Over de parkeergelegenheid voor auto’s zijn alleen bewoners in Noordoost beduidend minder tevreden dan vier jaar geleden.

2 Reacties

Reageren
  1. Atse

    Een link naar het originele document kan ook geen kwaad:

    http://www.utrecht.nl/fileadmin/uploads/documenten/3.ruimtelijk-ontwikkeling/Openbaar_vervoer/WijkWijzer_2015.compressed.pdf

  2. Geenstijl@Utrecht.

    Het kan ook niet anders als er geen visie is met dit huidige kabinet VVD/PvdA.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).