Foto’s: Molen op de Adelaarstraat heeft zijn wieken weer terug | De Utrechtse Internet Courant Foto’s: Molen op de Adelaarstraat heeft zijn wieken weer terug | De Utrechtse Internet Courant

Foto’s: Molen op de Adelaarstraat heeft zijn wieken weer terug

Foto’s: Molen op de Adelaarstraat heeft zijn wieken weer terug
Na maanden zonder wieken is de molen op de Adelaarstraat weer zo goed als compleet. De wieken van Rijn en Zon zijn vandaag weer teruggeplaatst na een grondige restauratie. Het bouwwerk uit 1913 moest nodig opgeknapt worden.

Na maanden zonder wieken is de molen op de Adelaarstraat weer zo goed als compleet. De wieken van Rijn en Zon zijn vandaag weer teruggeplaatst na een grondige restauratie. Het bouwwerk uit 1913 moest nodig opgeknapt worden.

De ronde stenen molen is de hoogste van de provincie Utrecht en een van de hoogste van Nederland. Sinds de jaren ’70 is de gemeente eigenaar van de molen en ook toen zijn er restauratiewerkzaamheden uitgevoerd. Het gebouw werd na deze werkzaamheden gebruikt als bakkersmolen. Jaren later werd de molen niet meer als zodanig gebruikt. In 1996 opende de biologische slagerij De Molen zijn deuren in het gebouw.

De molen werd in augustus vorig jaar gekortwiekt en kon al enkele jaren niet meer draaien vanwege defecte onderdelen. De kap stond de afgelopen tijd op een werkterrein aan de Gerbrandystraat voor de renovatie. Het metselwerk aan de bovenzijde van de molen is ook opgeknapt en er zijn verschillende houten delen vervangen. De oude wieken zijn vervangen voor nieuwe wieken in oorspronkelijke stijl.

Voor het terugplaatsen van de op de Rijn en Zon werd een kraan ingezet en een deel van de Merelstraat afgesloten. Het gebeuren trok de hele dag veel bekijks. Verdere herstelwerkzaamheden gaan nog door tot juni 2016.

Foto’s: Renzo Gerritsen

©RGER_20160419_Molen Adelaarstraat_0001 ©RGER_20160419_Molen Adelaarstraat_0003 ©RGER_20160419_Molen Adelaarstraat_0004 ©RGER_20160419_Molen Adelaarstraat_0006 ©RGER_20160419_Molen Adelaarstraat_0009 ©RGER_20160419_Molen Adelaarstraat_0011 ©RGER_20160419_Molen Adelaarstraat_0014

Foto: Robert Oosterbroek
Foto: Robert Oosterbroek

3 Reacties

Reageren
  1. Kees N

    Wat leuk, dit nu weer te zien.
    Ik heb begin jaren 70 (74/75?) het optakelen van de wieken persoonlijk ook kunnen zien. De jaren daarvoor reed ik regelmatig langs de troosteloze steenhoop. Ik meen dat de molen toen in een veel slechtere staat verkeerde. Kennelijk zorgen we nu toch beter voor onze monumenten dan in het verleden!

  2. Nomdo Westerdaal

    Van 1984 tot 2000 was ik vrijwillig molenaar op deze molen en ik ben blij dat zij binnen niet al te lange tijd weer geheel maalvaardig is. Ik wens Jan Wilten vanuit Noorwegen veel succes.

  3. Jan Schuurman

    Ik wil de gemeente Utrecht feliciteren met dit mooie resultaat en het werk van een adequaat werkend molenmakers bedrijf ik hoop van harte dat ze een bevlogen vrijwillig molenaar vinden die nu ook regelmatig met de molen zal draaien

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).