Foto’s: tientallen woonwagenbewoners protesteren in Stadskantoor | De Utrechtse Internet Courant Foto’s: tientallen woonwagenbewoners protesteren in Stadskantoor | De Utrechtse Internet Courant

Foto’s: tientallen woonwagenbewoners protesteren in Stadskantoor

Foto’s: tientallen woonwagenbewoners protesteren in Stadskantoor
Enkele tientallen woonwagenbewoners hebben vanmiddag actie gevoerd in het Stadskantoor tegen het, in hun ogen, slechte woonwagenbeleid van de gemeente Utrecht. Burgemeester Jan van Zanen kwam naar beneden om een klein groepje uit te nodigen voor een gesprek.

Enkele tientallen woonwagenbewoners hebben vanmiddag actie gevoerd in het Stadskantoor tegen het, in hun ogen, slechte woonwagenbeleid van de gemeente Utrecht. Burgemeester Jan van Zanen kwam naar beneden om een klein groepje uit te nodigen voor een gesprek.

De kritiek van de woonwagenbewoners richt zich op het tekort aan standplaatsen en de lange wachtlijsten die daaruit voortvloeien, vooral jongeren zouden hiervan de dupe zijn. André van der Haar: “Het kan zo niet langer, Utrecht geeft aan dat het een stad van de mensenrechten is maar die rechten zijn blijkbaar niet van toepassing op ons woonwagenbewoners.”

De woonwagenbewoners voeren al enkele weken actie, ze hebben onder andere een stuk grond bezet nabij het Maximapark om aandacht te vragen voor hun positie, daar bivakkeren de veelal jonge woonwagenbewoners in caravans.

Door de schaarste aan woonwagenplekken wonen veel jonge woonwagenbewoners nog bij hun ouders thuis en staan ze jarenlang op de wachtlijst. In andere steden zouden extra plekken worden vrijgegeven maar in Utrecht niet. In de praktijk zouden daarom bijna geen standplaatsen vrijkomen en moeten meerdere gezinnen in een woonwagen wonen.

SP, GroenLinks, en D66 hebben over het onderwerp al schriftelijke vragen gesteld. In deze vragen wordt aangehaald dat de woonwagenbewoners spreken van een uitsterfbeleid van de gemeente. Van der Haar: “Ik kan op deze manier niet onze cultuur doorgeven aan mijn kinderen. Op deze manier sterft onze cultuur uit.”

Foto’s Robert Oosterbroek

Woonwagenbewoners 001 Woonwagenbewoners 003 Woonwagenbewoners 004 Woonwagenbewoners 005 Woonwagenbewoners 006 DSC_9974 Woonwagenbewoners 007 Woonwagenbewoners 008 Woonwagenbewoners 009

5 Reacties

Reageren
  1. Rutherford B. Pepito

    Great slogan! Absolutely great slogan. It’s catchy and really sticks in your brain.

  2. Rogier

    Woonwagenbewoners zijn geen mensen

  3. Jan Lisman

    Reageerder Rogier: u bent niet bij uw volle verstand.

  4. beestje

    Hoezo woonwagencultuur? Over het algemeen zie ik villadorpen met een hek er omheen. Die “wagens” zijn alleen maar groter en luxer geworden dan menig burgerhuis. Je zet er een hek omheen en je hebt een staat in de staat met eigen regels.

  5. johan

    Na ruim een eeuw sociale woningbouw zijn die woonwagens totaal achterhaald en dienen vooral als criminele vrijstaatjes waar alle omwonenden overlast van ondervinden.
    Ik zou ook wel in zon vrijstaand paleis op wielen willen wonen, maar helaas ik ben geen “etnische kamper” van komaf dus heb daar überhaupt geen recht op. Bizar dat deze zichzelf verklaarde “bevolkingsgroep” anno 2015 nog aparte privileges heeft mbt. de woningwet.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).