Gemeente treft maatregelen vanwege drukte bij fietsenstalling Vredenburg | De Utrechtse Internet Courant Gemeente treft maatregelen vanwege drukte bij fietsenstalling Vredenburg | De Utrechtse Internet Courant

Gemeente treft maatregelen vanwege drukte bij fietsenstalling Vredenburg

Gemeente treft maatregelen vanwege drukte bij fietsenstalling Vredenburg
De gemeente Utrecht heeft acties ondernomen om de problemen bij fietsenstalling Vredenburg te verhelpen. Afgelopen zaterdag schreef DUIC over de enorme drukte aldaar.

De gemeente Utrecht heeft acties ondernomen om de problemen bij fietsenstalling Vredenburg te verhelpen. Afgelopen zaterdag schreef DUIC over de enorme drukte aldaar.

Het was het één van de drukte zaterdagen van het jaar in het winkelgebied in Utrecht. Omdat het zonnig was kwamen vele bezoekers met de fiets. Bij fietsenstalling Vredenburg kwamen alle problemen met het parkeren van fietsen in Utrecht samen. Naar aanleiding van deze problemen heeft de gemeente actie ondernomen.

Veel frustraties kwamen voort uit het feit dat de fietsenstalling vol zat voor reguliere fietsen, maar dat er nog wel plekken vrij waren voor foutief geparkeerde fietsen. Deze  werden hier gebracht door medewerkers van Toezicht en Handhaving, er werden speciaal plekken vrijgehouden voor deze fietsen. De gemeente heeft nu besloten om dit zogeheten tussendepot op te heffen.

“Komende zaterdag worden er dus geen verwijderde fietsen in de stalling geplaatst. De plekken van het tussendepot kunnen dan voor bezoekers gebruikt worden. De gevaarlijk gestalde fietsen gaan vanaf zaterdag direct naar de Kanaalweg”, laat wethouder Lot van Hooijkdonk weten.

Ook is er besloten om tijdens piekmomenten extra medewerkers in te zetten bij fietsenstallingen zodat rijen wachtende mensen zoveel mogelijk voorkomen worden. “Tevens zijn er gastheren op straat om de fietsers te verwijzen naar de stalling. Ook zetten zij fietsen recht. Bij grote drukte werkt dit echter minder goed”, aldus de wethouder.

Mobiele fietsenstalling

Afgelopen donderdagavond is er al een mobiele stalling op Vredenburg geplaatst om capaciteitsproblemen zoveel mogelijk te voorkomen. De eerste avond is er door 186 fietsers gebruik gemaakt van deze mobiele stalling met een capaciteit van 150 plekken. Wethouder Van Hooijdonk: “Helaas lukt het niet een mobiele stalling te plaatsen op zaterdag in verband met de markt. Bij de herinrichting van Vredenburgplein (2017) wordt onderzocht of het gewenst en mogelijk is een mobiele stalling tijdens marktdagen te plaatsen.”

De wethouder laat verder weten: “Er wordt gesproken met Corio en de huidige beheerder over de overname van de stalling Laag Catharijne. Die zou mogelijk als overloop kunnen dienen.”

13 Reacties

Reageren
  1. Nellie Voss

    Lijkt me dus dat gemeente Utrecht echt een fietsenstalling moet afdwingen van de verbouwende Bijenkorf. Is hard nodig en volgens de regels ook verplicht.

  2. Fietsersbond Utrecht - Marjolein

    Helemaal eens met Nellie!
    Het kan toch niet zo zijn dat een grotere Bijenkorf wegkomt met minder fietsparkeerplekken dan er waren? De veelgebruikte fietsklemmen voor de Bijenkorf zullen volgens plan niet terugkeren, maar een alternatief wordt niet geboden….

    Je vraagt je wel eens af of de winkeleigenaren in het centrum wel beseffen dat het grootste deel van hun klandizie op de fiets komt.

  3. jvs

    Fietsers zijn echt lui, te beroerd om een geschikte plaats te vinden voor hun fiets. Het liefst staat de fiets in de winkel waar ze moeten zijn.
    Fietserbond, hebben jullie onderzoeken waaruit blijkt dat alle Bijenkorf bezoekers op de fiets komen? Zou verwachten dat het meer een streek functie heeft en mensen met ander vervoer komen. Die fietsen voor de Bijenkorf staan altijd in de weg. Beter dat je die fietsen niet daar plaatst.

  4. et

    Die grote kuil naast/achter het muziekpaleis inrichten als fiets parkeergarage.

  5. Mikel

    Wat een bullshit. Utrecht is onbereikbaar en onbetaalbaar om met de auto te komen.
    Zorg gewoon voor genoeg fietsenrekken. Waarom moet ik hem in een fietsgarage zetten.

  6. Jelle Koerselman

    JVS jij komt zeker altijd met de auto? En dan zeggen dat fietsers lui zijn, pfff. En fietsers kunnen hun fiets alleen netjes stallen als er ook (genoeg) plekken zijn , die waren oa bij de Bijenkorf maar sowieso te weinig. Wil je als gemeente dat alle fietsen netjes gestald worden moet je ook zorgen dat dat kan. En fietsers zijn net mensen idd het liefst voor de deur parkeren, waar ken ik dat ook alweer van……o ja automobilisten! JVS zeik jij maar lekker verder.

  7. Thijs

    Helemaal eens Mikel. Stoppen met die fiets bullshit. Utrecht pretendeert fietsstad te zijn maar als je met je fiets de stad ingaat moet je in middle of nowhere 3 hoog achter of in een kelder je fiets kwijt zien te raken om uit de handen van de fiets gestapo te blijven. Een fietser wil niet in de rij staan voor een bonnetje en bij terugkomst weer in de rij staan hopend dat je je bonnetje nog hebt om je fiets weer mee te kunnen nemen. Wat is er mis met fietsen in de openbare ruimte handels merk van Nederland toeristen staan er foto’s van te maken. En ja fietsers parkeren voor de deur daarom ga je op de fiets wat is daar mis mee. Foutief geparkeerde fietsen gevaarlijk gestalde fietsen wat is dat voor truttigheid in het kwadraat. Wat doet een gevaarlijk gestalde fiets bijten ? staat de foutief gestalde fiets niet helemaal in het juiste vakje oh snel foto maken en afvoeren dat gevaarlijke ding. Zorg voor voldoende stallingen en wel in overvloed of verbied fietsen helemaal in de binnenstad kijken hoe dat bevalt.

  8. JvS

    @Jelle, lopend of op de fiets ga ik de stad en verder Utrecht in.
    Heb altijd plek voor mijn fiets, als het moet loop ik iets verder dan normaal of pak ik een andere stalling.
    Nog andere argumenten?

  9. Joep

    Beter laat dan nooit zou je haast zeggen. Maar de gemeente is al lang gewaarschuwd voor de fietsparkeerproblemen. Het Muziekpaleis heeft 0 fietsenstalling, Muziektempel Doornroosje in Nijmegen, ook net nieuw open, heeft er 4000 ! Waarin een kleine stad als Nijmegen veel groter kan zijn dan Utrecht. Ook de Bijenkorf laten uitbreiden zonder voldoende fietsenstalling is opnieuw een gemiste kans, maar daar valt nog wat aan te doen als de gemeenteraad dat tenminste echt wil (maar dat zal wel niet).

  10. Mia Amram

    Fietserbond Utrecht; er zijn vaak genoeg fietsparkeerplaatsen in de binnenstad maar fietsers moeten wel bereid zijn iets verder te lopen. Verder worden veel fietsklemmen bezet door fietsen die er langer staan, als ze vrij zouden zijn voor kort parkeren zou er wat meer ruimte zijn. Nu staan ‘s ochtends vroeg al de meeste fietsklemmen vol op bijv. de Mariaplaats, terwijl de dag nog moet beginnen.
    Het zou ook helpen als fietsers uit hun comfortzone komen en begrijpen dat er teveel fietsen in de binnenstad op plekken staan waar dit hinderlijk of rommelig is.
    Die fietsklemmen voor de Bijenkorf waren op zijn Utrechts gezegd een rotgezicht, het ziet er een stuk leuker uit zonder, er is dus een fietsenstalling schuin tegenover op het Vredenburg….

  11. WS

    @Joep,

    met muziekpaleis bedoel je neem ik aan TivoliVredenburg. Als je daar nu even naar de buren gaat vind je de vermaarde fietsenstalling….Met misschien nog wel meer dan 4000 plekken…. Kijk anders even op u-stal.nl

  12. AVR

    Het lijkt uit sommige reacties alsof de fietsers er sport van maken op verkeerde plekken te gaan staan en andere bezoekers te belemmeren. Ik kom ook vaak op de fiets naar centrum en het is geen pretje om een plek te vinden. De stalling Vredenburg bediend niet alleen de Tivoli Vredenburg, maar het hele plein met alle bijbehorende winkels. En dan worden nog bezoekers van Bijenkorf hier naar toe verwezen? De stalling heeft a totaal onvoldoende capaciteit, daar gaat dit artikel over.
    Tweede probleem is, dat bijna alle stallingen ergens ondergronds geplaatst zijn bereikbaar door steile helling. Probeer maar daar met een kind op zitje binnen te komen: levensgevaarlijk. En nog een ding, fietser pakt de fiets omdat die ergens sneller wil zijn dan de voetganger. Als ik 10 min heb om iets te halen bij Bart Smit op HC, dan ga ik niet mijn fiets in Vredenburg-stalling neerzetten, om vervolgens 5 minuten terug te lopen. (A.u.b.bespaar je commentaar op hoe ik mijn tijd moet inplannen, dat weet ik met 2 kinderen zelf het best).

  13. Marije

    Helemaal eens met Thijs! Wat is er in hemelsnaam erg aan een fiets die niet precies in een fietsenklem staat? Ben nog nooit een gevaarlijke fiets tegen gekomen. Zou er wel eens een horrorfilm van willen zien. Erger me al jaren kapot aan dat er fietsen worden weggehaald die te lang ergens staan. Tegenwoordig worden ze zelfs al na twee weken weg gehaald. Ik woon in de binnenstad en mijn fiets staat wel eens vaker twee weken stil. Moet ie dan maar worden afgevoerd?

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).