Gemeente wil asfalt rondom stadsstrand bij Oog in Al; Soia vindt het geen gezicht | De Utrechtse Internet Courant Gemeente wil asfalt rondom stadsstrand bij Oog in Al; Soia vindt het geen gezicht | De Utrechtse Internet Courant

Gemeente wil asfalt rondom stadsstrand bij Oog in Al; Soia vindt het geen gezicht

Gemeente wil asfalt rondom stadsstrand bij Oog in Al; Soia vindt het geen gezicht
De gemeente wil aankomend najaar het Stadsstrand bij Oog in Al opnieuw herinrichten om de bereikbaarheid van de plek te verbeteren voor bezoekers en nood- en hulpdiensten. Strandtent Soia is het niet eens met het plan zoals het er ligt en heeft een enquête gestart om aan bezoekers van het strand te vragen of hen dit wat lijkt.

De gemeente wil aankomend najaar het Stadsstrand bij Oog in Al opnieuw herinrichten om de bereikbaarheid van de plek te verbeteren voor bezoekers en nood- en hulpdiensten. Strandtent Soia is het niet eens met het plan zoals het er ligt en heeft een enquête gestart om aan bezoekers van het strand te vragen of hen dit wat lijkt.

“GEEN ASFALT OP ONS STRAND!” zo luidt het statement op de Facebookpagina van Soia. Sidney Rubens, eigenaar van de horecagelegenheid, legt uit waarom hij liever geen asfalt op het strand ziet zoals de gemeente het voor ogen heeft. “We zijn helemaal blij dat de bereikbaarheid verbeterd wordt, laat daar geen misverstand over bestaan. Maar de manier waarop kan in onze ogen anders. De gemeente wil graag het fietspad om het strand heen leggen, terwijl wij het fietspad er liever alleen naartoe zien gaan.”

Het plan van de gemeente voor de geasfalteerde weg komt voort uit de visie die 9 jaar geleden is vastgesteld om van het Amsterdam Rijnkanaal een langgerekte recreatiezone te maken. (je kunt hier de laatste versie te lezen.) Het stadsstrand is hierin één van de hotspots en voor de gemeente daarom belangrijk om heel toegankelijk te maken.

“Ik vind dit boulevard-idee een goede ontwikkeling alleen op onze zogenoemde ‘Noord plek’ is het ontwikkelingsidee wat minder,” vervolgt Rubens. “Het plan zoals het er nu ligt is geen gezicht. Wij denken dat de beleving en het uitzicht van de plek verdwijnt. Daarom hebben we ook een enquête gestart. We zijn benieuwd wat de gebruikers, bezoekers en omwonenden van de plek van het plan vinden.”

Rubens vertelt dat hij ook al een landschapsarchitect in de hand heeft genomen. “Ik zie het pad liever aangelegd worden met steentjes, schelpjes of keitjes in plaats van het asfalt. Ook de markering van de weg kan in mijn ogen beter met bankjes of iets dergelijks dan met beton. Dat past veel meer bij de groene beleving van dit gebied.”

Geen privéterrein

De gemeente laat weten veel in overleg te zijn met Rubens. “De fietsstrook zorgt voor een betere bereikbaarheid van het stadsstrand en de omgeving. Het is onderdeel van het ‘rondje stadseiland’, een ronde van circa 10 km langs het Amsterdam Rijnkanaal en het Merwedekanaal. Hiermee wordt tegemoet gekomen aan de behoefte van omwonenden aan mogelijkheden voor fietsen, wandelen, skaten of joggen langs het kanaal,” aldus woordvoerder Mara Hoogveld.

“De fietsstrook is onderdeel van de openbare ruimte, het is geen privéterrein van de ondernemer. Desalniettemin is er is steeds overleg geweest met de ondernemer. Op zijn verzoek hebben we de aanleg van het fietspad vertraagd naar het najaar en niet gepland in het strandseizoen. We blijven in gesprek: er staat al een nieuwe afspraak met de ondernemer gepland.”

2 Reacties

Reageren
  1. WP

    Het facebook bericht van SOIA was in eerste instantie nogal tendentieus te noemen. Er werd zelfs gesproken over een brede asfaltweg. Vanuit de plannen kan ik in ieder geval opmaken dat dat zeker niet het geval is. Maar ik ben wel benieuwd hoe het nu echt gaat worden. Als SOIA er zo op tegen is dan weten ze toch zeker wel waar ze zo op tegen zijn??? Een enquête laten invullen is prima, maar dan moet je wel met meer info komen…

  2. Remco

    Dhr. Rubens wil vooral dat zijn horecabedrijf goed bereikbaar is (kassa!), dus daar mag de gemeente voor zorgen. Maar hij wil zeker niet te veel niet-klanten op “zijn” strand die zijn gasten zouden kunnen hinderen.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).