Gemeenteraad wil actiever geïnformeerd worden over de gang van zaken rond de wietclub | De Utrechtse Internet Courant Gemeenteraad wil actiever geïnformeerd worden over de gang van zaken rond de wietclub | De Utrechtse Internet Courant

Gemeenteraad wil actiever geïnformeerd worden over de gang van zaken rond de wietclub

Gemeenteraad wil actiever geïnformeerd worden over de gang van zaken rond de wietclub
De raadsleden Queeny Rajkowski (VVD) en Marloes Metaal (CDA) hebben schriftelijke vragen aan het college gesteld over de Stichting Social Cannabis Club Utrecht (SCU). Aanleiding is een artikel dat de Telegraaf heeft gepubliceerd met informatie over de communicatie tussen de gemeente en SCU.

De raadsleden Queeny Rajkowski (VVD) en Marloes Metaal (CDA) hebben schriftelijke vragen aan het college gesteld over de Stichting Social Cannabis Club Utrecht (SCU). Aanleiding is een artikel dat de Telegraaf heeft gepubliceerd met informatie over de communicatie tussen de gemeente en SCU.

De Telegraaf heeft de communicatie tussen de partijen ingezien dankzij een beroep op de Wet Openbaarheid Bestuur. In de communicatie verwijt een bestuurslid van de Stichting Social Cannabis Club Utrecht, wethouder Victor Everhardt van Volksgezondheid van “wispelturigheid en “inconsistentie”. De reden hiervoor is, omdat de wethouder afgelopen november besloten heeft de beroepsprocedure tegen het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) te stoppen. Zonder deze procedure is de komst van de zogeheten wietclub niet mogelijk. Om de wietclub te realiseren is een ontheffing van de Opiumwet nodig.

Stichting Social Cannabis Club Utrecht werd in februari 2014 opgericht en gesteund door de gemeente, nadat ontheffingsaanvragen op de Opiumwet door het ministerie van Volksgezondheid waren afgewezen. Het bestuurslid vindt dat er doorgegaan moet worden met de procedure en eist daarvoor een topadvocaat op kosten van de gemeente: “De 22.000 euro is al uitgegeven voor die procedure en dan nu stoppen? Nee toch?”, dat meldt De Telegraaf.

Het CDA en de VVD vinden experimenten met de regulering van cannabis onverstandig en onwenselijk. Beide fracties zijn van mening dat experimenten met de regulering van cannabis in strijd zijn met de wet en de internationale verdragen die Nederland gesloten heeft. Daarnaast heeft het Openbaar Ministerie onlangs aangegeven handhavend op te zullen treden mocht een vergelijkbaar initiatief in Amsterdam van de grond komen. De raadsleden zijn daarom verbaasd over de hoge eisen van de wietclub. Ze vragen zich af waarom het college er nog steeds voor kiest om geld in dit “kansloze” project te stoppen.

Uit de openbaar gemaakte mailwisseling tussen de gemeente en de club blijkt een verschil van inzicht over de haalbaarheid van beroep tegen het besluit van het Ministerie van VWS om geen experimenten toe te staan. De raadsleden vragen het college de raad actiever te informeren over de communicatie tussen de partijen.

4 Reacties

Reageren
  1. JE SUIS REALISTIC

    l;kwcjewhdbchbyghdw

  2. Geenstijl@Utrecht.

    Wat een schijnheilige vertoning weer van een liberale club als de D66, waartoe Victor Everhardt behoord.
    Democratuur ten top, ouwe zgn liberaal.
    Maar ik vind dat mensen nog steeds moeten kunnen blowen zonder over hun schouder te moeten kijken, omdat er mensen in jaren 50 zijn blijven hangen.

  3. JE SUIS REALISTIC

    wietwinkel in Denver, Colorado.

    Voor de vrije moraal over softdrugs moet je tegenwoordig niet meer in Europa, maar in Noord- en Zuid-Amerika zijn. Dat is minder verwonderlijk dan het lijkt. Vooral Noord-Amerikanen zijn grote liefhebbers van cannabis. .

    Legalize it, zong Peter Tosh in de jaren zeventig tussen een woud aan wietplanten. Voor inwoners van de staat Colorado is deze hartenkreet geen mistige droom meer. Sinds 1 januari is cannabis legaal in de winkel verkrijgbaar. De staat Washington ging Colorado in december 2013 net voor. Alaska hoopt snel te volgen en gisteren maakte de gouverneur van staat New York bekend een proef te starten met medicinale wiet. Vergelijk die ontwikkeling eens met de discussie in de voormalige narco-vrijstaat Nederland, dat het ene beperkende criterium op de ander stapelt.

    Canada
    De ontwikkeling in de Verenigde Staten staat niet op zich. In het noordelijke buurland Canada woedt een discussie over de status van marihuana. Medicinaal gebruik is toegestaan, maar in diverse peilingen geeft een meerderheid van de Canadezen aan dat ook recreatief gebruik uit het strafrecht mag worden geschrapt.

    Zuid-Amerika
    Uruguay is al zover. Het Zuid-Amerikaanse land vestigde vorig jaar de aandacht op zich door als eerste natie cannabis volledig te legaliseren.

    Buurland Argentinië hanteert een gedoogbeleid. Bezit van kleine hoeveelheden is toegestaan en niemand die vreemd opkijkt wanneer in het openbaar iemand een toeter rolt. In Brazilië zijn de regels strenger, al wordt ook daar het gebruik overwegend getolereerd. In Colombia, Ecuador en Peru zijn kleine hoeveelheden voor eigen gebruik toegestaan. Al kun je kleine hoeveelheid in Colombia rustig tussen aanhalingstekens plaatsen. Je mag er tot 22 gram bezitten.

    Ook Midden-Amerikaanse landen staan overwegend tolerant tegenover cannabis. In Mexico, Costa Rica, Belize en Jamaïca is gebruik uit de criminele sfeer gehaald.

    In Azië zijn de regels strenger. Met uitzondering van Cambodja, waar een vrije moraal heerst over het gebruik van cannabis. Er is zelfs een complete toeristenindustrie ontstaan rond het roken van wiet. Ook zijn er in de hoofdstad Phnom Penh ‘happy’ restaurant die koken met het psychedelische kruid.

    Voorbijgestreefd
    Wereldwijd mag Nederland voorbij zijn gestreefd door landen en diverse Amerikaanse staten, in Europa is ons land wel het meest vrijzinnige als het gaat over softdrugs. Kroatië bijvoorbeeld erkent wel een verschil tussen hard- en softdrugs, maar op gebruik van marihuana staat nog altijd een flinke boete. Tsjechië heeft sinds april vorig jaar een regeling voor gebruik van medicinale wiet. In Italië, Spanje, Zwitserland, Roemenië, Rusland en Estland kun je een boete krijgen, maar zware straffen op bezit voor eigen gebruik zijn er niet.

    Buurland België staat het bezit van 3 gram toe; zeg maar een goed gevuld zakje wiet. Voor de meest liberale opvatting over softdrugs in Europa moet je tegenwoordig in Portugal zijn. Wie met minder dan 25 gram wiet wordt aangehouden, heeft geen enkel probleem.

    In Nederland wordt softdrugs nog altijd gedoogd, maar de regels zijn in de loop der jaren wel aangescherpt. De beperkingen zitten hem vooral in de AHOJG-criteria waaronder coffeeshops hun waar mogen verkopen. AHOJG-criteria staan voor geen affichering (A), geen harddrugs (H), geen overlast (O), geen verkoop aan jeugdigen (J), geen verkoop van grote hoeveelheden per transactie (G).

    Wietpas
    Limburgers, Noord-Brabanders en Zeeuwen konden in 2012 alleen cannabis en hasj kopen als zij zich als lid hadden ingeschreven bij een coffeeshop; de zogeheten wietpas. Deze maatregel sneuvelde bij het aantreden van het kabinet Rutte II. Wel moeten klanten met een uitreksel uit het bevolkingsregister kunnen aantonen dat hij of zij Nederlander is.

    Wie kijkt naar welke drugs populair zijn in welk werelddeel, zal niet verrast zijn over de vrijere cannabismoraal in Amerika. Volgens de International Narcotics Control Board staat cannabis in Noord-, Midden- en Zuid-Amerika bovenaan de lijst. Dat geldt overigens ook voor Europa, waar XTC eveneens een populaire drug is.

    Ooit een blowtje gerookt
    Andere onderzoeken laten zien dat nergens ter wereld zoveel volwassen ooit een blowtje hebben gerookt als in de Verenigde Staten (51,6 procent in de leeftijd 16 – 34) en Canada (44,5 procent in de leeftijd 15 plus). Ter vergelijking, in Nederland is dat 22,6 procent in de leeftijdscategorie 15 – 64. Daarmee is Nederland in Europa een middenmoter. Het percentage volwassenen dat ooit cannabis heeft gebruikt ligt in acht landen hoger. De top drie: Denemarken, Frankrijk en Engeland; alle drie landen met een strenge cannabiswetgeving.

  4. JE SUIS REALISTIC

    Legale cannabis over Amerikaanse toonbanken

    DENVER –
    Het Nederlandse softdrugsbeleid is in 2014 niet meer het meest liberale ter wereld. In twee Amerikaanse staten gaat in het nieuwe jaar volkomen legale cannabis over de toonbank in speciale ‘marihuanawinkels’.

    Kiezers uit Washington en Colorado stemden in 2012 in een referendum voor legalisering van cannabis. De eerste winkels waar het spul te koop is, zullen naar verwachting vanaf 1 januari de deuren openen. Tot nog toe was alleen medicinale marihuana toegestaan, maar voortaan is ook ‘recreatief gebruik’ legaal.

    „Zo ver zijn wij nooit gegaan”, constateert hoogleraar Algemene Rechtswetenschap Jan Brouwer van de Rijksuniversiteit Groningen. Hij noemt het bijzonder dat uitgerekend twee Amerikaanse staten deze stap zetten. „De VS was dé crime fighter op dit gebied. Nu steunt zelfs de federale regering het beleid van Colorado en Washington.”

    Hoewel cannabis volgens de federale wet verboden blijft, heeft de regering besloten niet dwars te liggen. Dat ‘gedogen’ kan gevolgen hebben. „Wanneer grote staten dingen anders gaan doen, zie je eigenlijk altijd dat de regels mee veranderen”, zegt Brouwer. „Als Amerika zoiets doet, is het internationale recht de facto gewijzigd.”

    Het Enkelvoudig Drugsverdrag verplicht landen tot het strafbaar stellen van bijna alle handelingen met cannabis, legt Brouwer uit. Voor minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) is dat een belangrijk argument om regulering van de teelt, waar diverse gemeenten op aandringen, niet toe te staan. De hoogleraar ziet het probleem niet. „Nederland heeft ervoor gekozen verkoop en gebruik niet te vervolgen. Dat kan ook met de teelt.”

    Legalisering van cannabis heeft als voordeel dat het spul uit de criminele sfeer wordt gehaald en er kwaliteitscontrole kan plaatsvinden. Volgens Brouwer is gedogen echter „zo gek nog niet”. „De overheid geeft er het signaal mee af dat het niet gezond is.”

    Klanten van de Amerikaanse cannabiswinkels mogen per bezoek een ounce, zo’n 28 gram, cannabis kopen. De overheid controleert kwekers en verkopers en int 25 procent belasting en accijns. Blowen in het openbaar is verboden en anders dan in de Nederlandse coffeeshops mag ook in de wietwinkels geen cannabis worden gerookt.

    Meer staten volgen de lijn van Colorado en Washington. Zo besloot ook Uruguay onlangs teelt en verkoop van cannabis in 2014 te legaliseren. Dat kwam het land op felle kritiek te staan van buurlanden en VN-organisatie INCB, die over drugsverdragen waakt.

    De tegenstanders wijzen vooral op gezondheidsrisico’s en de kans op verslaving. Desondanks vond 65 procent van de ondervraagden in een peiling van Maurice de Hond dat Nederland het voorbeeld van Uruguay moet volgen.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).