Gevangenis Wolvenplein opent vanaf eind maart 2015 de deuren voor iedereen | De Utrechtse Internet Courant Gevangenis Wolvenplein opent vanaf eind maart 2015 de deuren voor iedereen | De Utrechtse Internet Courant

Gevangenis Wolvenplein opent vanaf eind maart 2015 de deuren voor iedereen

Gevangenis Wolvenplein opent vanaf eind maart 2015 de deuren voor iedereen
Het Wolvenplein wordt vanaf eind maart beheerd door antikraakbedrijf Bewaakt en Bewoond. De oudste gevangenis in Nederland zal dan beschikbaar worden voor wonen, werken en horeca. Naast studenten, kunstateliers en startende bedrijven, zal ook een restaurant tijdelijk in het pand kunnen huisvesten.

Het Wolvenplein wordt vanaf eind maart beheerd door antikraakbedrijf Bewaakt en Bewoond. De oudste gevangenis in Nederland zal dan beschikbaar worden voor wonen, werken en horeca. Naast studenten, kunstateliers en startende bedrijven, zal ook een restaurant tijdelijk in het pand kunnen huisvesten.

Het Wolvenplein in het centrum van Utrecht sloot afgelopen zomer de deuren door bezuinigingen bij het Ministerie van Veiligheid en Justitie. De gevangenis staat nu leeg. De eigenaar van de gevangenis, het Rijk, heeft een tijdelijke beheerder geselecteerd: de organisatie Bewaakt & Bewoond. Als Justitie de huidige gebruiker de huur opzegt, gaat de tijdelijke beheerder naar verwachting het gebouw voor een periode van enkele jaren overnemen.

David vs. Goliath

De kleine organisatie Bewaakt & Bewoond uit Den Haag kreeg de voorkeur boven grotere antikraakbedrijven om het pand tijdelijk te beheren en onderhouden. “Het voelt soms wel als David vs. Goliath, maar daarom is het des te mooier dat wij voor dit pand de komende tijd huurders mogen herbergen”, aldus de trotse Floris Zwolsman van B&B. “Het is echt op basis van de gunfactor aan ons toegewezen. Zo’n uniek en prachtig gebouw moet behouden worden voor een stad als Utrecht.” Vooral de creativiteit en diversiteit van het plan sprak het Rijk aan.

Huurders kunnen zich bij de organisatie melden, maar moeten volgens Zwolsman wel bij het plan passen. “We zijn al met heel veel gegadigden om tafel gezeten en gaan nu precies uitzoeken wie in de gevangenis kan huren. Alle denkbare disciplines zijn voor ons waard om te overwegen. Van een restaurant en exposities tot studentenwoningen en startende ondernemers.”

Terras aan de singel

De 180 cellen die op dit moment definitief worden ontruimd kunnen voor vele doeleinden worden verhuurd, maar ook in de gymzaal, de kerk, bidplaatsen, de luchtplaats en de bibliotheek is ruimte genoeg voor aanmelders. “Maar we stampen het gebouw niet vol”, haast Zwolsman zich te zeggen.

Een pop-up restaurant gaat er volgens Zwolsman zeker komen. “Hier is het toch prachtig in de zomer met een terras aan de singel.” Ook zal er begin april een kunstexpositie plaatsvinden en rond de Tour de France zal op de voormalige luchtplaats voor gedetineerden iets worden georganiseerd voor kinderen. Verder is volgens de enthousiaste Zwolsman nog veel ongewis. “Zodra we de sleutel hebben kunnen we gaan beginnen met de definitieve indelingen.”SAMSUNG CAMERA PICTURES

De buitenplaats kan als 'drive-in' bioscoop een nieuwe functie krijgen
De buitenplaats kan als ‘drive-in’ bioscoop een nieuwe functie krijgen
De telefoonpaal op de luchtplaats.
De telefoonpaal op de luchtplaats.
180  ventilators, voor elke gedetineerde 1
180 ventilators, voor elke gedetineerde 1 kunnen allemaal worden verhuisd.
De luchtplaats voor gedetineerden in de isoleercel.
De luchtplaats voor gedetineerden in de isoleercel.
Ook de tandartsvoorzieningen moeten weg
Ook de tandartsvoorzieningen moeten weg.
In de gymzaal kunnen exposities worden gehouden of verhuurd aan sportverenigingen
In de gymzaal kunnen kunstexposities worden gehouden of verhuurd aan sportverenigingen.
De bibliotheek moet nog ontruimd worden.
De bibliotheek moet nog ontruimd worden.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Een voormalige cel die als studentenkamer kan worden ingericht
Een voormalige cel die als studentenkamer kan worden ingericht.

6 Reacties

Reageren
  1. lennie

    Hier was toch een andere organisatie mee bezig? Paar jonge meiden die presentatie gaven bij nieuw utrecht. Dit lijkt behoorlijk lettelijke kopie…

  2. W.H.de Groen

    Laat duidelijk zijn dat ik het er helemaal niet mee eens ben dat een Haags bureautje dit leegstandsbeheer ter hand gaat nemen en hier nog de nodige vragen over gesteld gaan worden.

    We moesten die wet leegstandsbeheer maar eens helemaal gaan herzien want deze heeft te veel nadelen voor huurders e.d.

  3. Ronald van Voorthuizen

    Waarom verkoopt het Rijk dat gebouw niet gewoon aan een projectonwikkelaar die er dan meteen permanente woningen, werkplekken en horeca in vestigt?

  4. lennie

    Pand staat in de verkoop. Dit gaat om de tussentijd. Als het meteen verkocht zou kunnen worden was het allang weg. Wie wil het hebben in vastgoedcrisis, een rijksmonument waar je niks mee mag en waar grondig aan verbouwd moet worden. Maar waarom het niet gegund is aan utrechtse partij zoals bovengenoemd?? Er lagen mooie plannen.tenminste wat ik ervan heb meegekregen. Bovendien panden van t rijk zijn van ons allen, waarom alles weggeven aan hoogste bieder als ze ook maatschappelijke functie kunnen hebben. Zéker in t hart van de stad

  5. Femke

    Ja helemaal mee eens! Die dames (FUEL Projects) presenteerden in september dit concept voor deze locatie in de gevangenis.

  6. maureen

    Misschien is die Floris Zwolsman zelf wel een ‘boefje’. Of werkt hij met FUEL samen?

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).