Graffiti-artiesten voor de laatste keer aan het werk in graffititunnel Westplein | De Utrechtse Internet Courant Graffiti-artiesten voor de laatste keer aan het werk in graffititunnel Westplein | De Utrechtse Internet Courant

Graffiti-artiesten voor de laatste keer aan het werk in graffititunnel Westplein

Graffiti-artiesten voor de laatste keer aan het werk in graffititunnel Westplein
Al meer dan 30 jaar komt de Utrechtse graffitispuiter die onder de naam DST bekend is in de tunnel onder Westplein. Op vijf januari zal de tunnel sluiten, een gemis voor Utrecht vindt hij: “In een stad als Utrecht moeten er plekken zijn waar het toegestaan is om graffiti te spuiten.”

Al meer dan 30 jaar komt de Utrechtse graffitispuiter die onder de naam DST bekend is in de tunnel onder Westplein. Op vijf januari zal de tunnel sluiten, een gemis voor Utrecht vindt hij: “In een stad als Utrecht moeten er plekken zijn waar het toegestaan is om graffiti te spuiten.”

Begin deze week maakte de gemeente bekend dat de fietstunnel op 5 januari definitief dicht gaat. De tunnel zal daarna gesloopt worden. Een eerdere oproep van GroenLinksraadslid Pepijn Zwanenberg om de tunnel te behouden heeft niet mogen baten. De steunpilaren van het toekomstig bus-, en tramviaduct moeten namelijk precies op de plek van de tunnel de grond in.

“Zo rond 1984 zette ik mijn eerste tag”, vertelt DST. Nu 30 jaar later is er een hoop veranderd. “Het is nu denk meer ‘booming’ dan vroeger, de sociale media dragen hierbij aan mee. Iedereen kan alles delen.” Ook DST gaat nog regelmatig op pad, maar niet meer zo vaak als vroeger.

Dit weekend was de graffitispuiter jarig en was hij samen met een groep vrienden aan het werk in de graffititunnel: “Het is erg jammer dat dit gaat verdwijnen. Het is een mooie plek waar het is toegestaan.” DST laat weten dat hij waarschijnlijk al zo’n honderd keer hier aan het werk is geweest. Hoeveel lagen verf er in totaal op de muren zitten weten hij en z’n vrienden niet: “Maar ik denk dat de tunnel wel enkele centimeters smaller is geworden”, vertelt één van de graffitispuiters lachend.

De mannen zijn uren bezig met hun ‘pieces’: “We zijn zo rond 11:00 uur begonnen en waarschijnlijk blijven we tot 17:00 uur.” Sommige werken met van tevoren bedachte ontwerpen, andere bedenken het ter plekke. Of het kunst is laten de mannen graag door anderen beslissen: “Maar het is zeker een uiting van creativiteit.” De mannen pleiten er voor dat er plekken in de stad moeten blijven waar het toegestaan is om graffiti te spuiten. “Zo kan het open en vrij gebeuren.”

Graffiti 01 Graffiti 04 Graffiti 03

10 Reacties

Reageren
  1. Bert Haanstra

    Zonde, was een genot om doorheen te fietsen. Regelmatig nieuwe werken en hoge kwaliteit, gaf Utrecht de urban uitstraling die het verder overal moet missen.

  2. Bill

    @Gemeente: Waar blijft de nieuwe plek om deze schitterende vorm van kunst tentoon te spreiden…?

  3. DST

    Leuke recentie van mijn verjaardag… 🙂
    En dat toevallig na precies 30 jaar.

  4. Utrecht CULTUURSTAD

    Jammer dat hier niet creatiever mee om is gegaan… het hal en leuke ” Street grafity wandel tunnel kunnen zijn…. Een klom kan toch ook een paar meter naar links of rechts op geschoven worden ? Een boeiende stad stad zit vol met ” historische diversiteiten” Kijk naar Berlin/London waar ze dit goed integreren ipv onnodig weg halen…

  5. Joe

    Ik zal de tunnel inclusief graffiti missen. Nu Wolvenplein gesloten is, stel ik voor dat men daar aan de buitenkant van de gevangenismuur aan de slag gaat… Dan kan ik er weer bijna-dagelijks van genieten… Net als bijvoorbeeld de bezoekers van de Culture Boat en alle toeristen op de rondvaartboot :-).

  6. DST

    Welicht kan de grindbak een altarnatief bieden, ook al komt daar volgens mij de nieuwe busbaan `dichterswijk`, die nu in aanleg is.
    Mijn inziens moet het mogelijk zijn om alle twee de wanden te onztien, en die open te stellen voor graffiti, dan wel met een hek tussen de busbaan en de stoep die er dan zou moeten komen, inclusief bankjes, en afvalbakken.

    Dit zou een oplossing kunnen zijn, maar hoe is de weg naar de gemeente, dat weet ik niet.

  7. DST

    Heeft iemand een idee, wat betreft de weg naar de gemeente?

  8. Bill

    @DST: Goed plan m.b.t. de Dichterswijk… Zal eens rondvragen, ken wat mensen rond het College.. Daarnaast is Pepijn Zwanenberg nog steeds de persoon die het beste deze initiatieven kan opperen.

  9. Zonnewende

    Héél jammer! Ik had m’n hoop gevestigd op de poging van Pepijn. Want inderdaad: kijk maar eens naar Berlijn. Deze tunnel was een sprekend voorbeeld van Street Art en ik reed er dan ook graag doorheen. En nee, ik voelde me er als vrouw niet onveilig!

    Ik hoop dat er een nieuwe openbare plek komt, waar we met z’n allen kunnen genieten van deze creatievelingen.

  10. Olivier

    Nog een keer in de tunnel wezen kijken, de laatste vrijdag. Als afscheid heb ik een korte film over de sfeer van deze bijzondere fietstunnel gemaakt.
    http://youtu.be/FzZbJIICvy0

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).