Groenlinks blijft zich verzetten tegen Koeienbrug van 300.000 euro in Amelisweerd | De Utrechtse Internet Courant Groenlinks blijft zich verzetten tegen Koeienbrug van 300.000 euro in Amelisweerd | De Utrechtse Internet Courant

Groenlinks blijft zich verzetten tegen Koeienbrug van 300.000 euro in Amelisweerd

Groenlinks blijft zich verzetten tegen Koeienbrug van 300.000 euro in Amelisweerd
Het Utrechtse college ziet geen aanleiding om de aanleg van de koeienbrug te heroverwegen. GroenLinks raadslid Brechtje Paardekooper laat het daar niet bij zitten en is vastbesloten om vervolgstappen te ondernemen: “Natuurlijk zal ik dit doen in samenwerking met onze Bunnikse collega’s.”

Het Utrechtse college ziet geen aanleiding om de aanleg van de koeienbrug te heroverwegen. GroenLinks raadslid Brechtje Paardekooper laat het daar niet bij zitten en is vastbesloten om vervolgstappen te ondernemen: “Natuurlijk zal ik dit doen in samenwerking met onze Bunnikse collega’s.”

GroenLinks is tegen de bouw van de geplande koeienbrug in Amelisweerd. Ondanks kritiek van de gemeenteraad wil VVD-wethouder Geldof de bouw voortzetten. “De wethouder heeft niet duidelijk gemaakt waarom die brug nodig is. Bovendien zien wij niet in waarom een privébrug van gemeenschapsgeld betaald zou moeten worden”, aldus Paardekooper.

Boer Van Dijk uit Amelisweerd heeft een nieuwe melkstal gebouwd en de koeienbrug is nodig om een deel van zijn koeien te verplaatsen van het weiland aan de zuidkant van de Kromme Rijn naar de melkstal. Tot nu toe molk Van Dijk de koeien ’s zomers in de wei en nu kan dat het hele jaar in de nieuwe melkstal. De koeien lopen zelf naar de stal, worden gevoerd, lopen dan naar de melkinstallatie en vervolgens via de brug naar de wei.

Kwetsbaar landschap

GroenLinks heeft samen met PvdA, SP, Partij voor de Dieren en Stadsbelang Utrecht schriftelijke vragen over de bouw van de brug gesteld. Zo vragen zij aan het college hoe de kosten van de brug (drie ton) en de negatieve gevolgen voor het landschap worden terugbetaald. “De landgoederen vormen een prachtig maar ook heel kwetsbaar landschap. In de Toekomstvisie Landgoederen is opgeschreven dat boeren op het landgoed moeten bijdragen aan het beheer van de natuur en het behoud van cultuurhistorische en waarde van het landschap. In dit geval wordt er slechts naar de economische waarde gekeken. De al gebouwde melkveestal detoneert in het landschap, en daar komt nu nog een forse betonnen brug bij”, aldus Paardekooper.

De brug en de stal zullen samen een belangrijke bijdrage leveren aan het behoud van de landbouw op de landgoederen stelt, het college naar aanleiding van de schriftelijke vragen. Naast het behoud van de landbouw op de landgoederen zal ook het beheer van het cultuurhistorisch landschap inclusief de belevingswaarde van boerenbedrijvigheid, koeien in het landschap en fruitteelt worden behouden. Daarnaast zal het dierenwelzijn worden verhoogd en is de bijdrage bevorderend voor de toekomst van de landbouw als duurzaam bedrijf. Volgens Paardekooper is er goed, beter en best en is het belangrijk om te kijken wat het beste is voor het landschap en de dieren. “Voor vleeskoeien is het ook goed om buiten te staan er dan is er geen brug nodig en dat is het beste voor het landschap.”

Alternatieven

Volgens Paardekooper zijn er meerdere alternatieven en ze hoopt dat die in haar vervolgstappen worden bekeken. De eerste stap die Paardekooper neemt, is in gesprek gaan met de commissie. “Er moet gekeken worden naar alternatieven zoals ruilverkaveling, of het houden van deels vleeskoeien en deels melkkoeien.”

Voor Paardekooper is er na de antwoorden op de schriftelijke vragen nog onduidelijkheid: “Uit de antwoorden wordt voor mij niet duidelijk waarom het nodig is om zo’n grote brug te bouwen en daarmee de bedrijfsuitbreiding van één boer mogelijk te maken. Bovendien: ik kan me voorstellen dat er veel Utrechtse ondernemers met scheve ogen naar deze subsidieverstrekking kijken.” Ook de Bunnikse wethouder Zakee is niet blij met de brug en weigerde hier eerder toestemming voor te geven.

20 Reacties

Reageren
  1. Bill

    Koeienbrug in Amelisweerd…? Ben ‘t niet vaak met GroenLinks eens, maar dit is idd absurd…! Volgens mij is dit een uniek stukje Utrecht dat door zo’n brug wordt verkracht, met ernaast de opmerking tot dit voor de hele regio (600.000 mensen) van belang is dat ‘t Krommerijngebied ongeschonden blijft. Op naar wat alternatieven…!

  2. Ronald

    Ik zou graag gebruik willen maken van deze handige nieuwe route, jammer dat ik geen koe ben.

  3. Hoe heet dat potje ?

    De aannemer stemt VVD ..!

  4. stefan

    Zomaar eens met GL-waarom deze voorziening faciliteren? Is inderdaad lelijk en gewoon verkapte subsidie!

  5. Ruud

    Volledig eens met GroenLinks! Wat een bizar lompe brug. Dit kan toch niet waar zijn?! Een schandalige aantasting van een nu nog prachtig stukje landschap.

  6. Frank

    Paardekooper?
    Nomen est omen.

  7. tjatja

    Lijkt me weer een vriendendienst van een VDD’er voor een kennis.

    Waarom maakt een wethouder zich zo sterk voor het privé-/zakelijk-belang van 1 ondernemer/ boer?

    Misschien moet een fatsoenlijke journalist dit eens echt gaan uitzoeken. Als hij of zij dat tenminste durft. NRC/ VK/ DUIC/ Tegenlicht/ Zembla?

    Waarom wordt de mede door de gemeente onderschreven visie genegeerd?

    Ik word ook moe van het rechtse gezeik over zgn “linkse”subsidies.

    Als er ergens veel subsidie naar toe gaat, dan is het wel naar rechtse hobby’s. Het bedrijfsleven wordt voor een groot deel overeind geholpen door subsidies. Typisch dat een partij die de vrije markt propagandeert geen geloof heeft in zijn eigen religie en ondernemers bij risico miljoenen (miljarden) toestopt .

    Daarnaast heeft de VVD kennelijk zo’n hekel aan Amelisweerd dat het gebied koste wat kost verneukt moet worden. Of door een nutteloze snelweg of door een lelijk gedrocht als deze brug.

  8. tjatja

    Misschien had deze boer wat beter moeten nadenken bij deze investering in deze stal. Nu dwingt de investering tot het bouwen van deze brug. Iets met de omgekeerde weg.

    Overigens is deze brug heel lelijk.

  9. Kees Truijens

    Houd vol, Brechtje, je vecht voor en goede zaak.

  10. Amelisweerdan

    Als Amelisweerdfan en GL lid ben ik het niet met mevrouw Paardekoper eens. Wat mij betreft zijn de bruggetjes over de Kromme Rijn de kersen op de taart. Wanneer dit goed wordt ingepast dan kan het er best mooi uitzien. Als de brug in de stijl van de andere bruggen wordt uitgevoerd, dan ben ik niet tegen. Mijn voorkeur gaat wel uit naar de variant met talud. Niet vergeten dat er 200 meter verder ook al een vergelijkbare brug ligt met talud en die past ook mooi in het landschap. De afbeelding bij dit artikel is NIET de voorkeursvariant die nu op tafel ligt en is een beetje stemmingmakend.
    Grote woorden als verkrachting van het landschap slaan nergens op zolang men zich niet realiseert dat er iets verderop een gelijkende mooie brug ligt en wanneer zich men niet realiseert hoe de waarschijnlijke uitvoering van de brug gaat worden.

  11. Fiona

    Beste Amelisweerdan, u gaat er aan voorbij dat niemand die brug gaat gebruiken, behalve de boer en zijn koeien. Ook al zou het dan een “kers op de taart” zijn, dan nog hoeft men toch niet te betalen voor een brug die niemand nodig heeft behalve één boer?

  12. Hendrik

    Om hoeveel koeien gaat het eigenlijk?
    Ik zou zeggen, laat die boer lekker in het weiland blijven melken. Als ik het goed begrijp gaat het alleen om de zomermaanden. Wat is dit voor luie flutboer?

    Sommige mensen denken écht dat alles maar kan. En helaas krijgen ze met die corrupte VVD-ers (wethouder Geld-of aandelen) nog hun zin ook.

    Overigens zou je met die €300.000 15 jaar lang iedere zomer een kracht in kunnen huren die in de wei gaat melken.

  13. Brechtje Paardekooper

    @Amelisweerdfan het plaatje heb ik niet uitgekozen – maar het is wel een plaatje van de gemeente zelf.

  14. Amelesweerfan

    @Fiona, wat betreft de financiering heeft u wel een punt, toch is mijns inziens de gemeente ook verantwoordelijk voor de infrastructuur. Misschien zouden gemeente en ondernemer de kosten moeten delen.
    @Brechtje, ik bedoelde ook niet te suggereren dat jij dat plaatje bewust had gekozen, maar vanuit de gemeente is dit wel onhandig gedaan. Het lijkt me dat een plaatje van de voorkeursvariant (volgens het rapport) logischer was geweest om te verspreiden.

  15. tjatja

    @Amelisweerdfan

    Iets in me zegt dat u een belanghebbende bent. Ik kan het mis hebben natuurlijk.

    De gemeente is uiteraard niet verantwoordelijk voor de aanleg van privéinfrastructuur, hoe komt u erbij. Anders zou deze brug voor eenieder toegankelijk moeten zijn.

  16. Frank

    Het typische aan het verzet is dat het feitelijk zo is dat Groen Links -kennelijk- de argumenten niet betwist waarom de brug er zou moeten komen, maar wel tegen de brug is.
    Vervolgens willen ze ofwel ingrijpen in de bedrijfsvoering van de boer ofwel denken aan ruilverkaveling. Het gevolg is dat die boer zegt: ‘zoek het maar lekker uit!’ en z’n koeien naar binnen haalt, het gras van het land haalt en er vervolgens een leeg weiland ontstaat wat eens in de zoveel tijd gemaaid moet worden, inclusief de daarbij behorende bewegingen van zwaar verkeer over de openbare weg. Tel uit je winst…

    Voor een beperkte en een in dat gebied niet ongewone ingreep in het landschap krijg je minder zwaar verkeer over de openbare weg en koeien in de wei. Zet dus maar lekker neer die brug. (maar dan wel de voorkeursvariant) Vergeleken met sommige andere totaal onzinnige infrastructurele projecten van de gemeente is dit een zinvolle, passende ingreep voor een prikkie.

  17. Amelisweerdfan

    @Tja tja, een andere mening hebben betekend niet direct dat iemand belanghebbende is. Dat ben ik overigens niet en zo nodig kan de redactie aan de hand van mij email mijn identiteit zien en zo controleren dat ik daadwerkelijk slechts iemand ben die graag zijn rondjes hardloopt door Amelisweerd.
    Echter, niet alle infrastructuur hoeft voor iedereen toegangelijk te zijn. Het gaat hier niet zuiver om priveinfrastructuur, omdat de brug de Kromme Rijn overgaat die niet in eigendom is van de agrarier. Daarnaast is er nog een algemeen belang en dat is dat door de brug het langbouwverkeer niet over de openbare paden moet. Overigens vind ik dit laatste een minder goed argument voor de aanleg van de brug omdat dit probleem minimaal is. Ik ben namelijk nog nooit een langbouwvoertuig tegengekomen op de weggetjes aldaar en het past wel gewoon dus daarvoor hoef je geen brug aan te leggen.

  18. Frank

    @Amelisweerdfan: Is het niet zo dat deze boer de grond pacht van de gemeente en het terrein zelf derhalve ook niet zijn eigendom is?

    Daarnaast: Dat areaal grasland zal gemaaid moeten worden. Het kan dus niet anders dan dat het gras meerdere keren per jaar naar de kuil c.q. de koeien moet. De weggetjes hebben meer onderhoud nodig als gevolg van gebruik door (zwaar) landbouwverkeer.

    En verder blinken de reacties weer uit door gebrek aan informatie over en inzicht in (de taken, functies, beperkingen en regels rond) het boerenbedrijf. Ondanks acties als open erf, kom naar de boerderij en boerderijdagen en wat al niet meer.

    Nog even en mensen gaan roepen dat die boer daar weg moet omdat-ie het landschap bederft.

  19. Frank de alwetende

    Frank de alwetende

  20. Frank

    Er blijkt maar weer eens: drank maakt meer kapot dan je lief is…

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).