GroenLinks stelt schriftelijke vragen over grote bomenkap Cremerstraat | De Utrechtse Internet Courant GroenLinks stelt schriftelijke vragen over grote bomenkap Cremerstraat | De Utrechtse Internet Courant

GroenLinks stelt schriftelijke vragen over grote bomenkap Cremerstraat

GroenLinks stelt schriftelijke vragen over grote bomenkap Cremerstraat
De geplande kap van 161 bomen tussen het spoor en de Cremerstraat in Nieuw Engeland heeft voor vraagtekens gezorgd bij de fractie van GroenLinks. Zij zien liever niet dat bomen ten onder gaan ten faveure van leidingen. De partij heeft schriftelijke vragen gesteld aan het college van B&W.

De geplande kap van 161 bomen tussen het spoor en de Cremerstraat in Nieuw Engeland heeft voor vraagtekens gezorgd bij de fractie van GroenLinks. Zij zien liever niet dat bomen ten onder gaan ten faveure van leidingen. De partij heeft schriftelijke vragen gesteld aan het college van B&W.

Gisteren werd duidelijk dat de gemeente van plan is om 161 bomen te kappen om zo ruimte te maken voor uitbreiding van het spoor. Ook kan er hierdoor ruimte gemaakt worden om vernieuwing van de warmteleidingen voor Eneco te faciliteren. Vooral dit laatste stuit tegen het zere been van de GroenLinks fractie. “Het zou handiger zijn om leidingen niet aan te leggen op plaatsen waar bomen zijn gepland. Dit is een ongewenste ontwikkeling.”

De partij laat tot slot in de vragen doorschemeren dat ze in de toekomst liever zien dat hier van tevoren over wordt nagedacht. “Een goede inrichting van de ondergrond, met name met het oog op voldoende groeiruimte voor bomen zou deel uit moet maken van alle grote infrastructuur- en bouwprojecten.”

12 Reacties

Reageren
  1. Rietje

    Gemeente Utrecht, ga eens wat zorgvuldiger met het kostbare groen om. We hebben het zo hard nodig !

  2. Jolinda van Hoogdalem

    Het zou fijn zijn als ook belangen van de bewoners (en dieren) meegewogen wordt. Onlangs kregen wij een paar struiken voor de deur in het kader van vergroening van de wijk op het MP Lindoplein. En ook kregen we van de gemeente geveltuintjes. Wouw. Het is een prachtig plein geworden en een bloemige straat. Maar wat een drama om daartegenover dan 161 bomen te kappen in de straat achter ons. Dit lijkt meer op ontgroening. Ik kan niet begrijpen hoe dat mogelijk is. Het groene straatbeeld dat er nu is krijg je niet zomaar weer terug. Gemeente denk nog een keer na!

  3. Jaap

    (Stads)ingenieurs zien bomen niet anders dan ander straatmeubilair. Wordt een boom te groot ? Dan kap je hem en zet er een jong boompje voor in de plaats. “Hoe moeilijk kan het zijn.” Staat een boom in de weg, geen punt. Dan plant je gewoon weer een nieuw boompje een eindje verder op. “Hoe moeilijk kan het zijn.” Eea bleek mij laatst bij een gesprek met ingenieur Willem Buunk, gemeenteraadslid voor de VVD.

  4. Jolinda

    Bomen zijn geen straatmeubilair, maar mede’bewoners’ van de stad. Ze zorgen voor en goed stadsklimaat, het zijn de longen van de stad. Ze helpen om de vervuiling en fijn stof op te vangen. Zeker voor een drukke omgeving met veel auto’s zoals het gebied waar de 161 bomen gekapt moeten worden, dus heel belangrijk. Het zijn geen oude stoelen die je zo bij het grofvuil zet. Het is ontzettend jammer als mensen daar zo over denken. Zo veel bomen van, in dit geval tussen de 20 en 40 jaar oud, vellen is echt een grote klap voor het klimaat (en de vogels) in de buurt.

  5. Jiri

    Hé, daar zijn de vriendjes van de partij van de grote onderwerpen weer! Zijn de dansende verkeerslichten al geplaatst? Mhuhahaha

  6. Bram

    Vreemd toch wel, dat dit soort gedoe iedere keer weer gebeurt.
    Utrecht is een stad waar het ‘GroenLinks-achtige’ gedachtegoed leeft. Maar in wat er door de stad wordt ondernomen zie je daar weinig van terug. Het lijkt wel of de ambtenarij die met dit soort zaken te maken heeft, in een eigen wereldje leeft waarin andere regels gelden.

  7. Fab

    De Gemeente Utrecht heeft nauwelijks besef van de mogelijkheden van de eigen stad. De milieuzone is niet voor niets in gesteld en tegelijkertijd kap maar 161 bomen. Te gek voor woorden. Denkt men bij de Gemeente überhaupt wel na. Dit is een ontwikkelingsgebied qua wonen. Een van de lelijkste stadstukken – ondanks de prachtige behuizing – door o.a. het spoor – wordt nog lelijker. En waarom kappen. Waarom niet verplaatsen. Geen tijd? Als het de Gemeente zo uitkomt hebben ze eindeloos tijd en is ze geweldig wat betreft het op de lange baan schuiven of ze duwt het letterlijk door zonder rekening te houden met wat dan ook. Participatie? Dat heet hier Punnik & broddelwerk en graag zo min mogelijk of liever geen inspraak.

  8. jos stelling

    Moneymakers, politici en andere plannenmakers zijn feitelijk niet geïnteresseerd in mensen, laat staan in bomen. Groen en natuur kosten alleen maar geld…. Niks vragen stellen, GroenLinks zou moeten zeggen: “tot hier en niet verder”. Ik denk dat mensen daarom op die partij hebben gestemd. Andere redenen zie ik niet.

  9. kees van oosten

    Het is natuurlijk een goede zaak dat GroenLinks kritische vragen stelt, maar het zou beter zijn als GroenLinks, die tenslotte in het college zit, er als collegepartij voor zorgt dat dit soort dwaze besluiten niet genomen wordt.

    Fracties van de gemeenteraad zouden er bovendien voor moeten zorgen (ook tijdens vakanties!) dat ze alle officiële bekendmakingen (inclusief aanvragen) ontvangen en er bovenop moeten springen als het verkeerd gaat. Dat is hun controlerende taak, daar worden ze voor betaald.

    Het zou dus niet zo moeten zijn dat er van het controleren van de gemeente niets terecht komt als bewonersgroepen dat niet zouden doen.

  10. Geenstijl@Utrecht.

    Ja Kees ik zal op jou stemmen, niet voor de BBB maar wel voor de bomen, en knikker gelijk alle foute ambtenaren eruit.

  11. Geenstijl@Utrecht.

    Kijk op deze site,
    http://www.klimaatpartij.nl.

  12. Hans

    De kap van al deze wonderschone bomen in dit onvolpreEn parkje doet me denken aan de Torteltuin uit de klassieker Pluk van de Pettelat van Annie M.G. Schmidt. Die tuin zou weg gebulldozerd worden om er
    een tegelpleintje aan te leggen. De dieren in de Torteltuin waren in groot gevaar! Mevrouw Helderder vindt het een prima idee want ze vindt de Torteltuin met alle dieren maar vies. Maar meneer Pen roept de hulp in van een ‘kluizelaar’ die in de Hasselerwaard woont. Dankzij de Lispeltuut kan Pluk de weg daarheen vinden. Na een lange tocht en een overtocht over de rivier de Waas met de pont van de ‘heen-en-weer-wolf’, wacht Pluk een teleurstelling. De kluizelaar lijkt niet te luisteren en geeft hem een bijna dood plantje mee. Pluk en meneer Pen planten het toch maar bij het park. De volgende dag blijkt de plant tot een grote bramenstruik te zijn uitgegroeid. En iedereen die van de bramen eet, gaat spelen, want hasselbramen zijn speelbramen. De werkmannen eten ervan en gaan spelen, en gebruiken al het materiaal voor hun spelletjes en om kunstwerken te maken. Tot mevrouw Helderders woede gelast de burgemeester het werk af omdat hij geen nieuw materiaal wil kopen en eigenlijk de Torteltuin niet wil wegbulldozeren en de kunstwerken heel mooi vindt. De Torteltuin is dus gered, maar het loopt vervolgens helemaal uit de hand; al snel eet de hele stad de bramen en gaat spelen, zodat het hele dagelijks leven plat komt te liggen. Uiteindelijk besluit Pluk de hasselbramenstruik te vernietigen en gooit hem in een vreugdevuur dat in het park is aangestoken. Nadat de struik is verbrand komt iedereen eindelijk weer bij zinnen.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).