Het Chinese bedrijfsuitje: 4500 Chinezen eten in Utrecht Hollandse kost met meegebrachte sojasaus | De Utrechtse Internet Courant Het Chinese bedrijfsuitje: 4500 Chinezen eten in Utrecht Hollandse kost met meegebrachte sojasaus | De Utrechtse Internet Courant

Het Chinese bedrijfsuitje: 4500 Chinezen eten in Utrecht Hollandse kost met meegebrachte sojasaus

Het Chinese bedrijfsuitje: 4500 Chinezen eten in Utrecht Hollandse kost met meegebrachte sojasaus
Een galadiner met 4500 Chinezen in Utrecht. Een groot feest zou je denken, maar veel Chinezen konden hun ogen niet openhouden en vielen in slaap. Naast de 160 koks die voor het diner waren ingeroepen, werkten er ook honderden bedieningsmedewerkers. DUIC sprak met Jeanne (21 jaar). Zij werkte in de catering van de Jaarbeurs, waar het grote diner plaatsvond.

Een galadiner met 4500 Chinezen in Utrecht. Een groot feest zou je denken, maar veel Chinezen konden hun ogen niet openhouden en vielen in slaap. Naast de 160 koks die voor het diner waren ingeroepen, werkten er ook honderden bedieningsmedewerkers. DUIC sprak met Jeanne (21 jaar). Zij werkte in de catering van de Jaarbeurs, waar het grote diner plaatsvond.

Zo’n 4500 Chinese toeristen kwamen afgelopen weekend naar Utrecht. Het was een bedrijfsuitje van het Chinese Perfect, een bedrijf in gezondheids- en lifestyleproducten. Niet eerder bezocht zo’n grote groep Chinese toeristen ons land voor een bedrijfs- of groepsreis, aldus het Nederlandse Bureau voor Toerisme en Congressen (NBTC).

“Ik waande me in een klein soort China”, vertelt Jeanne. Toen de Chinezen de Jaarbeurs binnenkwamen, duurde het nog 1,5 uur voordat het diner ook echt kon beginnen. “Iedereen bleef maar foto’s maken, het liefst selfies met Nederlanders die er rondliepen. Ook duurde het nog een hele tijd voordat iedereen zijn tafel gevonden had.” De tafelschikking was van te voren al gemaakt, daarbij viel Jeanne direct iets op: “Nergens was het tafelnummer 4 te vinden.” Na het diner heeft ze een aantal Chinese gewoontes opgezocht, waardoor ze erachter kwam dat het getal vier in de Chinese cultuur het getal van de dood is. “Daarom werd dat nummer dus nergens gebruikt.”

Hollandse maaltijd

De buitenlandse gasten kregen echte Hollandse kost voorgeschoteld. “Dat werd best goed gegeten. Maar de Hollandse smaak ging er wel een beetje af, doordat iedereen zelf eigen sojasaus had meegenomen.” Sojasaus was niet het enige dat de Chinezen meenamen naar het diner, Jeanne kon na het diner ook honderden sinaasappelschillen opruimen. Als toetje stond er iets met chocolademousse op het menu, dat werd iets minder gewaardeerd: “De helft van de toetjes bleef staan. Maar of dat nou kwam omdat ze het niet lekker vonden, dat weet ik niet. Veel Chinezen liepen namelijk telkens naar voren om foto’s te maken bij het podium, daar werden de hele tijd optredens gegeven.”

Het werken voor de Chinezen was voor Jeanne wel wat anders dan normaal: “Ik ben gewend om borden weg te halen als mensen zijn uitgegeten. Maar van te voren werd vanuit mijn leidinggevende al gecommuniceerd dat dat niet mocht. Het is in China namelijk niet gebruikelijk om borden weg te halen als ze nog niet helemaal leeg zijn. Daarom kwamen er steeds meer borden bij te staan op tafel.” Ook viel haar iets anders op. “De Chinezen zaten tijdens het diner allemaal op het puntje van hun stoel. Ze zetten hun tas namelijk achter hun rug op de stoel, zodat die niet op de grond staat. Daarvoor gaan ze dan zitten. Ik dacht, zo zit je toch niet comfortabel? Maar later werd me verteld dat dat een gewoonte is, een vorm van hygiëne ook.”

Slapen tijdens het diner

Hoewel er tijdens het diner een vol programma werd georganiseerd met praatjes en acts, hielden de Chinezen hun ogen niet open. Ongeveer drie uur na binnenkomst zag Jeanne de eerste Chinezen in slaap vallen: “Lagen ze zo met hun hoofd op tafel te slapen. Ik denk omdat het zo’n lange reis was. Ze hadden al een hele trip achter de rug, met elke dag een vol programma.” Dat had Jeanne nog niet eerder meegemaakt tijdens haar werk: “Op elke tafel lag wel minimaal één persoon te slapen.”

Voor Jeanne was het een bijzondere ervaring om mee te maken: “Er hebben nog nooit zoveel mensen met mij op de foto gewild.” Van te voren was er al aan alle werknemers gevraagd of ze bezwaar hadden om op de foto te gaan. “Maar dat het om zoveel foto’s ging had ik niet verwacht. Ze kwamen continue naast je staan, picture?” Na de laatste act vertrok de gehele delegatie weer in bussen naar hun hotels. Jeanne stond bij de uitgang om ze uit te zwaaien. En om nog wat foto’s te maken, natuurlijk.

8df6133bf6028e4cb56912718aed5b7b

9 Reacties

Reageren
  1. Geenstijl@Utrecht.

    Fantastisch toch dit soort groepen, nu nog de stad versieren met het gouden kalf en een authentieke stadskraan, moet je eens kijken wat voor een toeristen dit trekt, goed voor de stad en ondernemers.

  2. michiel

    Ahaa.. “een vorm van hygiene”

    *denkt weemoedig terug aan al die trips naar China en de roggelende medemens, gaten in de grond zonder toiletpapier, de stink tofu’s en dergelijke”

  3. Ronald

    De arme drommels zijn te moe om er nog van te genieten..

  4. Frank

    Fantastisch dit soort zaken. Het was door sommige toeristische onderzoeksbureaus overigens een jaar of tien geleden al voorspeld. Toen dacht de gemiddelde Nederlander echter nog dat het vooral de Japanners waren die Nederland (lees: Kinderdijk) als bestemming zouden vinden, maar de krankzinnige economische groei en de massale interesse in het Westen en alles wat westers is, zorgt voor een onophoudelijke stroom rijke Chinese toeristen die hier bakken met geld naartoe brengen.

    @michiel: Dat is waarschijnlijk ook precies de reden waarom je als regel je tas niet op de grond zet.

  5. de vries

    China en hygiëne? Treinreizen waar kleine onzindelijke kinderen met gaten achter in hun broek (ontblootte billetjes) rondliepen waardoor bij het hurken gewoon de ontlasting makkelijk overal kon worden gedropt, ‘toiletten’ op een rij waarbij de afscheiding bestond uit een klein laag kniehoog muurtje en je moest hurken boven een diepe goot waar alle uitwerpselen verzameld werden, geslachte katten en honden die aan grote haken bij marktkramen hingen en natuurlijk de grote rochels en fluimen die overal op de grond gedeponeerd werden. Gedurende de hele, prachtige (!) reis heb ik op hoge bergschoenen gelopen en inderdaad mijn rugzakje ‘hoog’ gehouden dus op of achter me op een stoel. Net als de chinezen deden.

  6. Geenstijl@Utrecht.

    Tja hygiëne, dat is nu iets waar Chinezen niet om bekend staan, jammer genoeg, maar geld stinkt niet en wij als stad kunnen dit soort inkomsten hard gebruiken.

  7. Charlie Paludanus

    Wat een geweldig verhaal! Grote schaterlach tijdens het lezen. Tja, die andere gewoontes ken ik ook van bijeenkomsten met Japanse collega’s die tijdens chique diners tussendoor hun kunstgebitten uit hun mond haalden om op te poetsen en gingen liggen slapen. Leuk die andere culturen.

  8. Danny

    Zouden ze wel naar Utrecht zijn gekomen als ze wisten dat dit de 4e stad van het land was?

  9. Jiri

    Maoïsten en Communisten zijn altijd welkom in onze door GroenLinks gedomineerde stad. Zou die hypocriete Rosenmüller ook een stokje hebben meegeprikt?

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).