Het weekend van Quinten Peelen: ‘Utrecht is een goed bewaard geheim dat steeds meer uitlekt’ | De Utrechtse Internet Courant Het weekend van Quinten Peelen: ‘Utrecht is een goed bewaard geheim dat steeds meer uitlekt’ | De Utrechtse Internet Courant

Het weekend van Quinten Peelen: ‘Utrecht is een goed bewaard geheim dat steeds meer uitlekt’

Het weekend van Quinten Peelen: ‘Utrecht is een goed bewaard geheim dat steeds meer uitlekt’
Zondag beginnen 23 jonge pianisten aan de strijd om de hoofdprijs bij het 10de Internationale Franz Liszt Pianoconcours: ruim 50.000 euro en optredens over de hele wereld staan op het spel. Vanaf morgen komen de eerste jonge topmusici aan in Utrecht. Het is aan directeur Quinten Peelen (42) om het grote, internationale concours in TivoliVredenburg soepel te laten verlopen.

Zondag beginnen 23 jonge pianisten aan de strijd om de hoofdprijs bij het 10de Internationale Franz Liszt Pianoconcours: ruim 50.000 euro en optredens over de hele wereld staan op het spel. Vanaf morgen komen de eerste jonge topmusici aan in Utrecht. Het is aan directeur Quinten Peelen (42) om het grote, internationale concours in TivoliVredenburg soepel te laten verlopen.

Waarom moeten mensen het concours vanaf dit weekend gaan bezoeken?

“Het is sowieso bijzonder dat dit concours maar eens in de drie jaar plaatsvindt. Als je het mist moet je drie jaar wachten. De allerbeste jonge pianisten van de wereld spelen de komende weken in TivoliVredenburg. Het leuke aan een muziekconcours is dat het een wedstrijd is en mensen houden van het wedstrijdelement. Die jonge pianisten zijn gebrand om te winnen. Het concours lijkt een beetje op een kookprogramma op TV. Je krijgt echt een kijkje in de keuken en dan met de spanning die een wedstrijd met zich mee brengt. Dat het concours nu weer terug is in de binnenstad is ook heel mooi en speciaal.

Wat is daar zo speciaal aan?

“De akoestiek is fantastisch en de Hertzzaal van TivoliVredenburg is gewoon gemaakt voor dit soort dingen. Verder is het pand groot genoeg voor randprogrammering als masterclasses en talkshows.”

Franz Liszt

Franz Liszt is toevallig deze week jarig. Heeft dat nog iets te maken met dat het concours nu begint?

“Nee, haha. Dat is wel toeval hoor. Wel is het zo dat het concours voor het eerst in het najaar is. Daar hebben we expres voor gekozen, omdat we zeker wilden zijn dat we het konden organiseren in het nieuwe TivoliVredenburg.”

Is er een reden dat het concours in Utrecht is?

“Zoals ik al vertelde is de topvoorziening TivoliVredenburg een ontzettend mooie locatie. Daarnaast is het mooi om als Utrechter te weten dat Liszt nog in de stad heeft opgetreden. In 1842 gaf hij voor duizend gulden een concert op ongeveer de plek waar nu het TivoliVredenburg staat. Die duizend gulden kun je beschouwen als een wereldsterrensalaris voor die tijd.”

Wat is er dan zo speciaal aan Franz Liszt?

“Franz Liszt mag gerust de beste pianist van zijn tijd worden genoemd.Voor de gekte die rondom hem ontstond is toen zelfs een naam gekomen: ‘Lisztomania’. Hij was een popster van zijn tijd. Wat ook speciaal was is dat hij bijna 75 jaar oud werd. Daardoor heeft hij heel veel en heel veel verschillend werk gemaakt en dat maakt Liszt ook een interessant iemand om een concours omheen te bouwen.”

Waar verheug jij je het meest op het komend weekend?

“Komende zaterdag gaat het eigenlijk al echt los, zij het achter de schermen. Een heel spannend moment gaat zijn als de kandidaten uit acht vleugels mogen kiezen. Ze hebben de keus uit het topsegment van de vleugels. De vleugelbouwers hopen dat de talentvolle pianisten voor hun merk gaan. Ook zij gaan dus een beetje de strijd met elkaar aan.”

Waarom heeft Koningin Maxima besloten de afsluitende avond bij te wonen van het evenement?

“Ik geloof dat de Koningin iemand is die geïnteresseerd is in jonge musici. Ik denk dat het daarnaast belangrijk is dat dit alweer de tiende editie gaat worden van het concours. Dat maakt het ook wel extra speciaal.”

Schermafbeelding-2014-10-23-om-13.05.47-e1414062417332Utrecht

Wat heb jij zelf met de stad?

“Ik woon zelf al twintig jaar in Utrecht. Ik woon nu in een zijstraat van de Croeselaan. Om preciezer te zijn in de Van der Goesstraat. ”

Wat is er speciaal aan de stad Utrecht?

“Het mooie aan Utrecht is de dynamiek van de stad. De stad is enorm in ontwikkeling. Er komen steeds kroegjes en tentjes bij en het wordt steeds levendiger. Eerder deze week was de presentatie van Utrecht in Parijs voor de start van de Tour de France. Het geeft aan dat we ook internationaal steeds meer op de kaart komen te staan. Vroeger spraken we het nooit zo uit en hielden we het voor onszelf. Tegenwoordig is Utrecht een goed bewaard geheim dat steeds meer uitlekt naar de buitenwereld. Mensen beginnen het steeds meer te ontdekken en te waarderen.”

Heb je een favoriete plek in de stad?

“De kroeg Stan & Co is mijn favoriete plek. Het is er nog niet zo lang maar het geeft wat mij betreft een beetje dat hippe en dynamische weer wat Utrecht heeft. Sowieso is het hele straatje waar Stan & Co in zit leuk aan het worden. Ik stond hier ook tijdens het WK Voetbal tijdens wedstrijden van Nederland. Hier komt jong en oud samen!”

Is het dan ook zo dat je veel in de stad te vinden bent in de weekenden?

“Nee, eigenlijk niet. Ik ben doordeweeks altijd al in de stad te vinden. Ons kantoor zit op de Ganzenmarkt. In het weekend zoek ik liever een beetje de rust op en ben ik het liefst thuis.”

Hoe zien je vrije dagen thuis in het weekend er dan uit?

“Uitslapen zit er voor mij niet in. We hebben thuis twee burmeesjes die je gewoon rond acht uur wakker maken. Dan ga ik ze eten geven. Verder ben ik eigenlijk heel erg van het relaxen. De Van der Goesstraat is een leuk hoefijzerstraatje, met alleen bestemmingsverkeer. Als het mooi weer is, zitten we vaak gewoon met een kop koffie in de zon op straat een beetje met de buurt te kletsen.”

Het Franz Liszt pianoconcours duurt tot en met acht november. Je blijft op de hoogte van het festival via de site. Ook kun je via een app op de hoogte blijven van de ontwikkelingen in TivoliVredenburg en is er een webcast waarop je de verrichtingen in de zaal live kunt volgen.

geen Reacties

Reageren

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).