Iittala verdwijnt na tien jaar uit het Utrechtse straatbeeld | De Utrechtse Internet Courant Iittala verdwijnt na tien jaar uit het Utrechtse straatbeeld | De Utrechtse Internet Courant

Iittala verdwijnt na tien jaar uit het Utrechtse straatbeeld

Iittala verdwijnt na tien jaar uit het Utrechtse straatbeeld
De vestiging in Utrecht van de Finse designwinkel Iittala gaat sluiten. Na tien jaar verdwijnt de winkel met de prominente plek op de hoek van de Stadhuisbrug, Choorstraat en de Oudegracht.

De vestiging in Utrecht van de Finse designwinkel Iittala gaat sluiten. Na tien jaar verdwijnt de winkel met de prominente plek op de hoek van de Stadhuisbrug, Choorstraat en de Oudegracht.

Iittala en de verhuurder konden geen nieuw huurcontract overeenkomen. Er komt ook geen nieuwe vestiging voor de twee verdieping tellende winkel in de stad, zo laat het filiaal desgevraagd weten. “De reden dat wij Iittala Utrecht sluiten is dat wij ons focussen op andere omgevingen zoals bijvoorbeeld de Van Baerlestraat in Amsterdam,” laat de woordvoering van het bedrijf weten. “Hier hebben wij afgelopen oktober een nieuwe flagship store geopend. En verder hebben we samenwerkingen met bijvoorbeeld De Bijenkorf, waar wij eigen shop in shops hebben.”

In de winkel wordt luxe servies, meubelen en keukengerei verkocht. 20 maart is de laatste dag dat de winkel open is.

25 Reacties

Reageren
  1. Atilla Vigh

    Het verbaast me niets.
    Je zal op die plek de hoofdprijs betalen aan huur.
    Alleen zaken als Veltman-Liesting (aan de overkant) of grote concerns met bestaansrecht redden het. Of bedrijven met eigen panden: C&A. Dat is de reden waarom de Brenninkmeijers zo rijk zijn. Al die panden in Europa zijn eigendom en hypotheek vrij. En de C&A is in handen van de familie, niet van een of ander leegslurpend investeringsvehikel.
    Aan de andere kant, ben ik benieuwd of de verhuurder wel iemand vindt die op die plek de hoofdprijs wil betalen. Uiteindelijk zullen de huren naar beneden moeten: er dient echt een correctie plaats hebben in huurprijzen. En natuurlijk saneren. We zullen zien als HC straks af is, en verderop wat later Leidscherijn Centrum, wat de ontwikkelingen zijn.

  2. Marcus

    Ik ben toch benieuwd wat hier achter zit. Ik gok, omzet die naar beneden gaat, verhuurder die niet wil zakken.

  3. Willem

    Het wordt steeds gezelliger in de binnenstad. Not! Hoop leegstand en pop-up-winkeltjes. Wat heeft een mens daar nog te zoeken?

  4. Theo

    @ Marcus meestal zijn huurcontracten voor winkelpanden 5 jarig. De verhuurder kan na afloop de huurprijs opschroeven. Dus als Iittala na 10 jaar stopt, lijkt het mij wel duidelijk waarom. Ook heeft Iittala een mooie webshop die vaste klanten waarschijnlijk steeds meer gebruiken en verkochten ze ws. meer via de bijenkorf dan via deze flagshipstore.

  5. W.H. de Groen

    Is werkelijk 1 van het mooiste pand in de binnenstad en daar mag dan ook wel een aardige huur voor betaald worden ! Een nieuwe huurder zal snel gevonden worden mag ik aannemen anders is er echt iets goed mis.

  6. Janna Nijeburgers

    Ach jongens, geen nood. De Ittala spullen haal je gewoon bij Leeuwins op Oudkerkhof, 20 meter verderop.
    Het lijkt me een superplek voor een restaurant of een koffietent! In zo’n prachtpand pakt vast een ondernemer een prachtkans!

  7. Fab

    Na Mobach dit ook al weg. Voor een bijzondere winkel met horeca is dit geen gekke plek. Als de Bieb straks ook weg is dan wordt dit een totaal andere hoek qua invulling. Te hopen is dat men niet voor de eenheidsworst gaat van nog meer van hetzelfde, waar de gracht inmiddels vol van zit. Want nog even en het bruisende centrum van de stad verlegt zich.

  8. Andreas van der Wal

    Zag het afgelopen zaterdag dat ze deze maand gaan sluiten. Het is een mooie winkel en mooie lokatie. Maar ja ik denk dat er niet heel veel mensen zijn die er iets kopen het is vrij prijzig en de gemiddelde man koopt toch liever zijn servies bij ikea of minder dure zaken. Als er maar geen stach of andere hipstertent in komt want dat hebben we nu wel even genoeg in Utrecht.

  9. Peet

    Liep altijd met verbazing langs die winkel
    Je moet wel heel veel servies verkopen wil het rendabel worden
    Prachtplek voor restaurant
    Een vd mooiste plekken van de stad
    Toeristen
    Trendy
    Dat moet lukken

  10. Dirk

    Interessant, ik ben benieuwd waar dit heen gaat. Ik hoop eigenlijk dat het nu leeg blijft staan. Het wordt tijd dat vastgoedeigenaren hun huurprijzen flink laten zakken zodat winkeliers meer in hun winkel kunnen investeren/beter kunnen concurreren met internet.

    Vastgoed voegt veel minder toe in de waardeketen dan voorheen en het wordt tijd dat ze het voelen.

  11. WP

    Ideale locatie voor de VVV / tourist information. Nu is de VVV verstopt in een smal pand op het Domplein. Dit is veel opener en je komt er praktisch altijd langs als je in het centrum wandelt. Als je wilt dat Utrecht wat meer gaat leven voor toeristen dan moet je de VVV in zo’n mooi pand als dit plaatsen!

  12. Claudia

    Binnen 5 jaar is er alleen maar horeca in de binnenstad met de huidige hoge huurprijzen – helaas voor de mensen die ook graag willen winkelen.

  13. Atilla Vigh

    @WP en wie gaat dat betalen?
    De VVV is een private organisatie (die geen subsidie van de overheid krijgt). Hier moet een kapitaalkrachtige of winstmaker van jewelste gaan zitten, anders is het zo weer leeg.

  14. Robert

    Keuze van Iittala is een strategische, het merk is op diverse plaatsen in Utrecht te koop. Consumenten willen verrast worden en met een merk ga je wel of niet de winkel in.

    De discussie over leegstand blijft hardnekkig en gefocust op huurprijs en huurperiode. Goed om te weten dat het leegstandspercentage in de detailhandel in de gemeente Utrecht ongeveer 5 procent is. Dat is, zo schrijft het Utrechts college aan de gemeenteraad, ongeveer het niveau van de frictieleegstand, de leegstand die nodig is om optimaal in te kunnen spelen op de veranderende vraag naar winkelruimte. Dit percentage is laag en heel normaal.

  15. Maria

    Jammer. Was een mooie winkel. Alsjeblieft niet weer eenheidsworst. En dus ook geen horeca.

  16. j. de vries

    Door het ronduit autovijandige beleid van Groen Links en de gemeente zullen er nog veel meer speciaalzaken sneuvelen. Parkeerkosten omhoog, wegen afsluiten en alle andere ontmoedigende maatregelen doen de consument en toerist vluchten uit de stad.

  17. Erwin

    @j. De vries: en waar heeft u de wijsheid vandaan dat de sluiting van deze zaak samenhangt met het beleid van deze gemeente (waar overigens niet alleen groenlinks de scepter zwaait)?

  18. Atilla Vigh

    @Robert,
    En jij gelooft een college van B&W? Politici liegen dat het gedrukt staat. En ook al zou dat echt zo zijn. Ik zou wel eens naast het feit dat een retailer stoer in zijn huurwinkel zit, de winst- en verliesrekening zien. Ik durf te wedden dat bij ruim een derde het armoede troef is en nog eens derde in de gevarenzone.

  19. Ruud van den Bogerd

    Een florerende binnenstad is gebaat bij een aantrekkelijk, gevarieerd winkelaanbod. Als de diversiteit afneemt (meer winkels met hetzelfde aanbod, meer grote winkelformules die overal hetzelfde zijn), neemt de aantrekkelijkheid af. Voor bewoners van de stad, maar ook voor toeristen. Het is daarom jammer dat de gemeente niet in gesprek gaat met zowel huurders als verhuurders om juist die diversiteit overeind te houden en de allure van het centrum een boost te geven. In the end is het gevaar dat Utrecht een stad wordt met een dood centrum, bestaande uit heel veel eenheidsworst en 500 goedkope eettentjes. Jammer.

  20. WP

    @Atilla Vigh
    De inkomsten van de toeristen zullen groter worden aangezien er meer toeristen zullen zijn die de vvv zullen ontdekken.
    Overigens zou ik het geen probleem vinden als de gemeente daar subsidie aan geeft. Die is namelijk ook weer snel terugverdiend.
    In andere steden geeft de vvv wel een wat meer prominentere plaats. Dus het moet kunnen.

  21. Claudia

    De huidige VVV is inderdaad niet makkelijk te vinden voor toeristen. De Domtoren is wel goed te vinden en daar gaat iedereen naar toe.Een groot opvallend pand onderweg naar het Domplein is dus de beste plek.

  22. Katja

    Shop in shop ? Waar dat toe leidt heeft Perry Sport gezien.

  23. Frank E.

    Iittala huurde het hele pand, van onder tot boven, maar gebruikte maar twee etages. Dat werd gewoon te duur. Niet zo gek.

  24. Johan de Klerk

    Wel jammer dat er weinig meer overblijft van Iittala in Nederland. Alle eigen shops zijn tegenwoordig outlets geworden.Dat is weer lastig voor de normale retailer die de normale prijzen hanteert. Ben benieuwd wat er gaat gebeuren met het merk.

  25. Jessica Heilbrunn

    Daar zat vroeger een bontzaak. Toen was bont nog heel gewoon.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).