Internationale interesse voor Utrechts experiment met basisinkomen | De Utrechtse Internet Courant Internationale interesse voor Utrechts experiment met basisinkomen | De Utrechtse Internet Courant

Internationale interesse voor Utrechts experiment met basisinkomen

Internationale interesse voor Utrechts experiment met basisinkomen
Er is internationale interesse voor het Utrecht experiment met een basisinkomen. Twee weken geleden werd bekend dat de gemeente Utrecht in september start met een proef van het uitgeven van een basisinkomen.

Er is internationale interesse voor het Utrecht experiment met een basisinkomen. Twee weken geleden werd bekend dat de gemeente Utrecht in september start met een proef van het uitgeven van een basisinkomen.

Het digitale magazine Motherboard weet nu te vertellen dat op initiatief van Victor Everhardt, wethouder Werk en Inkomen (D66), een selectiegroep een maandelijks inkomen van 900 euro gaat krijgen, los van regels en controle.

De controlegroep van tenminste 50 personen, zal zichzelf met het basisinkomen in haar basisonderhoud moeten voorzien. In tegenstelling tot een uitkering of de bijstand, zijn er geen voorwaarden of verplichtingen aan deze inkomsten verbonden. Zo kan het basisinkomen enkel verder worden aangevuld met andere werkzaamheden en wordt het niet gekort. De ontvangers van het basisinkomen hoeven niet op zoek naar werk; ze kunnen er ook voor kiezen thuis te blijven aangezien het inkomen verzekerd is.

Het basisinkomen werd in 1981 voor het eerst beschreven in het boek ‘Basisinkomen: van veenbrand naar gidsland’ van toenmalig GroenLinks-partijleider Bram van Ojik. Fractievoorzitter  GroenLinks Heleen de Boer  legt uit: “Een basisinkomen past bij ons idee over een ontspannen samenleving. Mensen moeten kunnen kiezen om korter te werken, om zich in te zetten voor anderen, om te kunnen zorgen voor naasten of tijd vrij te maken voor een studie.”

Het experiment, waaraan tenminste 300 mensen meewerken, is een samenwerking tussen de Gemeente Utrecht en de Universiteit Utrecht. De eerste groep ontvangt de sociale hulp met de voorwaarden die daar nu aan verbonden zijn, de tweede groep ontvangt de uitkering alleen als beloning of tegenprestatie voor verzet werk of participatie.
De derde groep zal het basisinkomen ontvangen, waaraan geen enkele voorwaarde zijn verbonden.

Dat er massaal misbruik gemaakt wordt van het basisinkomen wordt door Everhardt niet verwacht. De wethouder vertelde eerder aan De Stad Utrecht: “Uit onze gegevens blijkt dat minder dan 1,5 procent misbruik maakt van een bijstandsuitkering.”

10 Reacties

Reageren
  1. Waaaaaat?!?!

    Zeau, dit is oud nieuws zeg! Stond enkele weken geleden al in zichzelf wèl serieus nemende media, en dan nu eindelijk op duic… Niet normaal dit! Duic maakt zich belachelijk!!!!

  2. Wim Vreeswijk

    Buitengewoon slecht idee! We worden nu helemaal een stad met 1 miljard schuld en prestatieloze uitvreters, buiten de 4956 ambtenaren die ons nu al jaarlijks 1,9 miljard euro kosten (bron: Elseviers Weekblad 2e kwartaal 2014) Er is dus binnenkort helemaal geen geld meer voor de zorgm ouderen en gehandicapten

  3. Domtoren49

    Waarom zou je dit experiment willen doen?
    Waarschijnlijk wil de wethouder zichzelf graag op de kaart zetten. Geld zomaar weggeven…en dan erbij vermelden dat de ontvangers er niets voor hoeven te doen en ook op de bank (hun zuignap) mogen blijven zitten, dat trekt geheid een hele verkeerde groep mensen aan. De zoveelste Sinterklaas binnen het college en binnenkort weer van alles verzinnen om de Utrechtse burgers weer uit te zuigen omdat men geld in de begroting te kort komt

  4. Mia Amram

    Oud nieuws ja. Het wordt tijd dat onze beleidsmakers eerst een paar jaar in het bedrijfsleven vertoeven, het liefst als zzp-er. Dan komt er misschien een besef dat je wat zuiniger moet doen met geld door anderen verdiend.

  5. Martin

    Vergeet niet de enorme besparing bij het ambtenarenapparaat omdat de uitvoeringskosten vrijwel wegvallen.

  6. Kees Bangma

    Een heel goed plan ! De Heer Vreeswijk moet zich schamen om mensen die geen betaalde baan hebben uitvreters te noemen .Wat vreet Vreeswijk zelf eigenlijk allemaal uit bij zijn Neo Nazi cubje?

  7. Kees Bangma

    Meneer Wim Vreeswijk profileert zichzelf als belasting adviseur voor “ondernemers “.
    Zo ” verdient ” hij zijn geld.
    Zijn beroep van makelaar (huisjesmelker) , komt dan goed van pas.
    Deze man en zijn “partij ” PVU zijn een schande voor de stad Utrecht

  8. Kees Bangma

    DOMTOREN 49,
    Misschien is het een idee om jezelf goed te informeren over het basisloon.
    Wij zijn nu in de “SECOND MACHINE AGE”. Over 20 jaar is het begrip “Loon naar Werken ” niet meer van toepassing.
    De meeste arbeid wordt overgenomen door Robots. War te doen met de miljoenen arbeiders die dan niet meer nodig zijn? Een bijstand uitkering met sollicitatie plicht , terwijl er geen banen meer zijn ? Wie gaat daar van profiteren? De 1 procent allerrijkste. En de rest van de mensheid?

  9. Kees Bangma

    Is dit een media discussie formaat?
    Dacht het niet .
    Doe niet meer mee! Jullie zijn Af

  10. Han

    Ze zouden tegelijkertijd ook een experiment moeten doen door eenzelfde groep intensieve begeleiding te geven op alle nodige gebieden en dan na 3 jaar eens kijken….

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).