“Inwoners Utrecht hebben verminderde levensverwachting van 12 maanden door uitstoot” | De Utrechtse Internet Courant “Inwoners Utrecht hebben verminderde levensverwachting van 12 maanden door uitstoot” | De Utrechtse Internet Courant

“Inwoners Utrecht hebben verminderde levensverwachting van 12 maanden door uitstoot”

“Inwoners Utrecht hebben verminderde levensverwachting van 12 maanden door uitstoot”
Volgens de Natuur en Milieufederatie Utrecht (NMU) hebben inwoners van de stad een verminderde levensverwachting van ongeveer 12 maanden door de blootstelling aan hoge en langdurige lage concentraties fijnstof. Kinderen die op plekken wonen waar veel verkeer rijdt hebben bijvoorbeeld, in vergelijking met kinderen die op het platteland wonen, zo’n 30% meer kans om astma te ontwikkelen.

Volgens de Natuur en Milieufederatie Utrecht (NMU) hebben inwoners van de stad een verminderde levensverwachting van ongeveer 12 maanden door de blootstelling aan hoge en langdurige lage concentraties fijnstof. Kinderen die op plekken wonen waar veel verkeer rijdt hebben bijvoorbeeld, in vergelijking met kinderen die op het platteland wonen, zo’n 30% meer kans om astma te ontwikkelen.

De NMU start daarom een meerjaren campagne om de luchtkwaliteit en gezondheid van Utrechters te verbeteren.

Volgens de milieuorganisatie is het instellen van milieuzones een stap in de goede richting om de uitstoot van roet en fijnstof door oude dieselvoertuigen terug te dringen, maar er moet veel meer gebeuren. Utrechters zouden veel vaker de (elektrische) fiets of het openbaar vervoer moeten nemen in plaats van de auto.

Speciale app

In de campagne promoot de NMU onder andere het fietsen met een speciaal ontwikkelde app die fietskilometers bijhoudt. Voor iedere 100 gereden kilometers kunnen Utrechters korting krijgen bij ondernemers in de regio. Naast inwoners en politici worden ook grote bedrijven benaderd om de campagne te omarmen.

Er zou ook een oplossing gevonden moeten worden om tweetaktscooters die 20 tot 2.700 keer meer vervuilend zijn dan oude diesel voertuigen te laten vervangen door schonere (elektrische) scooters.

9 Reacties

Reageren
  1. Huygens

    Van die mensen die klagen over de stijgende zorgkosten maar hun kinderen wel een scooter meegeven. Onder die doelgroep bewustzijn creëren lijkt me een heel goede oplossing!

  2. Vincent

    Het oorpronkelijke persbericht (http://www.nmu.nl/artikel/steun-de-campagne-gezondoppad) lijkt beter geschreven dan dit artikel

  3. Jiri

    Het probleem oplossen is niet het instellen van een milieuzone waardoor een enkele oude diesel de stad niet meer in mag, maar het ondertunnelen van de knooppunten van de snelwegen A2, A12, A27 en A28: Oudenrijn, Lunetten en Rijnsweerd onder de grond!

  4. Toine Goossens

    De NMU liegt. Ga met mij mee naar de website:

    http://www.compendiumvoordeleefomgeving.nl/indicatoren/nl0340-Gezondheidseffecten-van-fijn-stof-en-ozon.html?i=13-128

    Daar staat:
    Gezondheidseffecten van fijn stof en ozon, 1992 – 2009

    Luchtverontreiniging door fijn stof en ozon was in 2009 verantwoordelijk voor één tot anderhalf procent van de totale voortijdige sterfte. Circa 1 procent van de spoedopnamen voor long- en hart- en vaataandoeningen in Nederland was het gevolg van kortdurende blootstelling aan fijn stof en circa 0,2 procent voor ozon.

    In 2009 overleden er 128.617 mensen in Nederland. Daarvan stierven er 1780 voortijdig ten gevolge van fijnstof, en 1340 als gevolg van ozon (statistische gemiddelden, zie aldaar).
    Dat is een voortijdige sterfte van 3120 personen; ofwel 2,4% van alle overledenen.

    Het voortijdig overlijden heeft betrekking op een periode van enkele dagen, enkele maanden en soms een jaar. Laten we veiligheidshalve op 6 maanden gaan zitten. Dan zijn er als gevolg van fijnstof en ozon 1560 levensjaren verloren gegaan.

    De gemiddelde leeftijd bij overlijden bedroeg in 2010 76,8 jaar. Ik rond dat af naar 76 jaar voor 2009.

    Het aantal levensjaren van degenen die in 2009 stierven komt dan uit op:

    128.617 x 76 = 9.774.892 en het verlies door vooroverlijden is:

    1560×100/9.774.892 = 0,015959225%

    Daarmee staat vast dat de luchtkwaliteit een flutprobleem is dat voortdurend tot een olifant wordt opgeblazen.

    Er zijn maatschappelijke en politieke problemen die ons geld en onze aandacht vele malen meer nodig hebben.

  5. Lauk Woltring

    Het is geen flutprobleem. De cijfers voor heel Nederland zijn trouwens anders dan die van Utrecht: omgeven door snelwegen en onder de (Z)W-wind van Botlek en omgeving. Laten we nou niet gaan steggelen over de meer precieze cijfers. Ik (en velen met mij) heb last van uitstoot van diesel en m.n. ook vuile bromfietsen, dieselmotoren in boten in de gracht en bij bouwwerken; ik voel het aan mijn keel (soms flinke) prikkeling, kriebel, vieze smaak. Mijn lijf is duidelijk: dit is niet gezond. Dat er daarnaast nog andere problemen zijn, ok, het een doen en het ander niet laten.

  6. bert

    Over cijfers wil je niet praten maar alleen over je eigen beleving. Typisch voor het failliet van de milieu beweging. Feiten tellen niet meer maar emotie beslist.

  7. Wijnand Jonkers (NMU)

    We willen zeker over cijfers praten, al vinden we ze schokkend.

    Milieudefensie heeft een mooi overzicht gemaakt in deze factsheet: https://milieudefensie.nl/publicaties/factsheets/informatieblad-roet-de-gevaarlijkste-luchtvervuiler
    Hierin wordt aangegeven dat voor elke microgram roet per kubieke meter de levensverwachting met een half jaar afneemt. Dit is gebaseerd op verschillende onderzoeken (referenties staan onderaan de factsheet)

    De gemeente Utrecht heeft net de roetkaart gepresenteerd:
    http://destadutrecht.nl/milieu/gemeente-presenteert-roetkaart-utrecht/
    Hieruit blijkt dat de roetconcentratie in Utrecht overal boven de 1 microgram per kubieke meter is en op sommige plekken zelfs boven de 1,5. Alleen door de roet in de lucht neemt onze levensverwachting in Utrecht gemiddeld dus al af met een half – driekwart jaar. Daar komen de effecten van andere stoffen nog bij op. Het is dus zeker geen leugen dat bewoners van de stad Utrecht gemiddeld 12 maanden korter leven door luchtvervuiling.

    Overigens is het niet alleen de milieubeweging die zich hier druk om maakt, maar bijvoorbeeld ook de medische wereld, in dit geval longartsen:
    http://www.skipr.nl/actueel/id19912-longartsen-europese-luchtnormen-zijn-schadelijk.html

  8. Toine Goossens

    @Wijnand,

    0,015959225% is inderdaad een schokkend laag percentage. Als je over cijfers wilt praten, doe dat dan ook, maar dat doe je niet. Je gaat niet op de sterftecijfers in. In tegendeel.

    Je verwijst naar algemene brochures van Milieudefensie. Daar kom ik onder meer het TNO rapport uit 2011 tegen. Als bijlage B bij dat rapport schrijft Dr. G. Hoek (IRAS) over de relatie tussen roet in fijnstof en gezondheid. Daarbij maakt hij gebruik van artikelen uit 2006 en uit 2000. Dat laatste artikel gaat in op een onderzoek in US steden tussen 1979 en 1988.

    In 2013 heb ik hier al gehakt gemaakt van een onderzoek van een andere IRAS coryfee, dr. R. Beelen.

    Het congres in Amsterdam is afgesloten met een slotverklaring waarin is geschreven dat de levensverwachting in Europa gemiddeld 8,6 maanden lager is door luchtvervuiling, met name fijnstof.
    Dat ook dat een leugen is, is inderdaad schokkend.

    Je haalt de roetkaart van de gemeente aan. Daar lees ik dat het RIVM pas sinds 2012 onderzoek doet naar de roetcomponent uit fijnstof. De hele roetkaart is gebaseerd op schattingen, modellen en statistiek. Valide metingen bestaan niet.

    Nota bene. Voor de mate van voor overlijden ging ik uit van 6 maanden. Daar kom je dicht bij in de buurt. Je negeert echter dat dat alleen betrekking heeft op mensen die eerder overlijden. Die anderen gaan op hun normale tijd dood.

    Ik ben nu 65 jaar. Mijn levensverwachting is ca. 89. Ik kijk niet op een paar dagen meer of minder.
    Ik maak mij wel grote zorgen over armoede en de toename van fragiele, kwetsbare ouderen. De milieubeweging ook?

  9. Lauk Woltring

    Science kan fantastisch zijn, maar is ook vaak gereduceerd tot enkele onderzoekbare items, waarbij tijdens het onderzoek veel factoren wegvallen door statistische methods, met een hele hoop weglatingen en aannames.
    Door de evolutie heen hebben wij smaak- en reukvermogen ontwikkeld, o.a. voor onze overleving (is voedsel goed of niet, komt er een kwade reuk in onze neusgaten of niet). Als mijn reukorgaan (en smaak op mijn tong en in mijn keel) mij zegt dat er iets smerigs aan de hand is, ben ik geneigd dat te vertrouwen. Emoties zijn signalen van ons lichaam als reactive op prikkels van binnen en van buiten. Natuurlijk moeten we die onderzoeken. Natuurlijk moeten we ook kennisnemen van research, maar dat alleen is nooit voldoende. Dat er in mijn omgeving mensen Utrecht moesten verlaten puur om gezondheidsredenen is erg. Dat anderen dubben ‘zal ik blijven of niet’ ook.
    Utrecht heeft veel te bieden, maar schone lucht, mwahh

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).