Jan van Zanen kijkt terug op zijn eerste jaar als burgemeester van Utrecht | De Utrechtse Internet Courant Jan van Zanen kijkt terug op zijn eerste jaar als burgemeester van Utrecht | De Utrechtse Internet Courant

Jan van Zanen kijkt terug op zijn eerste jaar als burgemeester van Utrecht

Jan van Zanen kijkt terug op zijn eerste jaar als burgemeester van Utrecht
Precies een jaar nadat burgemeester Jan van Zanen het ambt van Aleid Wolfsen overnam kan voorzichtig een eerste balans worden opgemaakt. Het was een jaar van hernieuwde samenwerkingen en vele kennismakingen met nieuwe bewindslieden en inwoners in de stad. De burgervader kijkt met hoogte- en dieptepunten terug op zijn eerste ambtsjaar.

Precies een jaar nadat burgemeester Jan van Zanen het ambt van Aleid Wolfsen overnam kan voorzichtig een eerste balans worden opgemaakt. Het was een jaar van hernieuwde samenwerkingen en vele kennismakingen met nieuwe bewindslieden en inwoners in de stad. De burgervader kijkt met hoogte- en dieptepunten terug op zijn eerste ambtsjaar.

Voor het oud VVD-raadslid en wethouder in de stad was de benoeming op 2 januari als een gevoel van herkenning en vernieuwing. Van Zanen zag dat in zijn afwezigheid veel positief was veranderd en kon al snel gaan samenwerken met een jonge raad. Er waren echter ook dieptepunten in het eerste volledige jaar onder Van Zanen.

De burgemeester noemt het neerstorten van MH17 als een dieptepunt in 2014 en in de stad is het probleem van de prostitutiezone nog altijd een heikel punt. Daartegenover staat de forse daling van het aantal inbraken, het presenteren van de route van de Tour de France en de intrek in het nieuwe stadskantoor.

Utrecht staat er volgens Van Zanen nationaal en internationaal goed op en dat zal zich uiteindelijk ook moeten gaan vertalen in de mentaliteit van de inwoners, maar zal nog wel wat tijd gaan vergen.

Uitdagingen

Jan van Zanen ziet als de grote uitdagingen voor zijn tweede jaar onder meer de decentralisatie in de zorg. Dat zal volgens hem veel stof doen opwaaien in het eerste kwartaal. Internationale spanningen blijven in de stad ook belangrijk om in de gaten te houden, want veiligheid en openbare orde blijft tenslotte hoog in het vaandel staan.

In dat licht is het beleid met betrekking tot het tegengaan van de autobranden belangrijk. En is ook dat een van de doelen in de komende periode.

Maandag zal Van Zanen met een toespraak op de nieuwjaarsreceptie van de gemeente zijn eerste jaar als burgemeester en de toekomst van de stad verder toelichten.

8 Reacties

Reageren
  1. Jack

    Huh. Gaat dit over Utrecht?
    “decentralisatie in de zorg. Dat zal volgens hem veel stof doen opwaaien”. Ik weet niet of dit een parafrase van de journalist is maar als dit de uitspraak van de Utrechtse burgemeester is dan vraag ik me af hij snapt wat er in de gezondheidszorg aan het gebeuren is. Volgens mij gaat het om goede en betaalbare zorg voor mensen. Niet of er ergens stof opwaait of niet.

    Wat stof opwaait is de permanente verkeerschaos in het centrum (tot 2030).
    Of het toenemend aantal inwoners die geen fatsoenlijke maaltijd voor zichzelf en hun kinderen kunnen kopen en aangewezen zijn op de voedselbank.
    Zou prettig vinden als onze burgemeester daar eens wat stof voor doet opwaaien.

  2. Martijn

    Jack de gemeenten gaan vanaf 1 januari over de thuis- en ouderenzorg, dat raakt natuurlijk ook Utrecht

  3. Geenstijl@Utrecht.

    Ach die Jan van Zaniken alias te duur betaalde de marionet van de stad Utrecht, hoe kom je er vanaf.
    Hij wil Faalheid Wolfsen voorbij streven in het aantal winkel sluitingen lijkt het op.
    Laten wij hopen dat er een andere betere bestuurder komt die tegen de ambtenaren is opgewassen en wel zijn eigen mening heeft.

  4. Martijn

    @Geenstijl Zoals, wie?

  5. Geenstijl@Utrecht.

    @Martijn,Wie!!!!!. in ieder geval een burgermeester die Democratisch gekozen word door de Utrechters zelf, en geen VVD marionet.

  6. Diedrik Doude

    @GeenStijl: Jij hebt overal een mening over. Bijna reageer je op elk bericht met kritiek.
    Wat ga jij eraan doen, aan misstanden. Wat doe je met je kritiek?? Lekker anoniem spuien op een bericht of ga je je opstellen als een echte m/v en doe je er wat aan. Actief in de politiek bijvoorbeeld…
    Dit is erg makkelijk en goedkoop zo, ouderwets zaniken zonder je eigen verantwoordelijkheid te pakken

  7. Utrechtse Kraker

    @DiedrikBoude, u bent een fervent VVD lover, en een echte vent.

  8. Diedrik Doude

    Geen stijl en Utrechtse kraker: Ik VVD? Knap hoor dat je dat af kan leiden uit een naam. Nee ben absoluut geen VVD-er. Ben wel iemand die het lef heeft om niet anomiem te reageren. Jullie niet.je zal verbaasd zijn over mn politieke voorkeur….
    @geenstijl: Bedankt voor je woordgebruik. Nu twijfelt echt niemand meer aan je gebrek aan intellect en zullen je reaguursels met een glimlach gelezen worden, bij gebrek aan een serieuze bijdrage. Nogmaals bedankt dat je jezelf zomhebt neergezet!

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).