Jeroen van Amerongen van Fotogalerie Utrecht is altijd op zoek naar klassiek werk met een moderne inslag | De Utrechtse Internet Courant Jeroen van Amerongen van Fotogalerie Utrecht is altijd op zoek naar klassiek werk met een moderne inslag | De Utrechtse Internet Courant

Jeroen van Amerongen van Fotogalerie Utrecht is altijd op zoek naar klassiek werk met een moderne inslag

Jeroen van Amerongen van Fotogalerie Utrecht is altijd op zoek naar klassiek werk met een moderne inslag

Jeroen van Amerongen runt Fotogalerie Utrecht, de enige galerie in de stad die zich louter richt op fotografie. Aan alles in de galerie aan de Oudegracht is Van Amerongens liefde voor ‘klassiek met een moderne touch’ te zien en te voelen. Aan het pand, de kleuren, maar vooral ook aan de geëxposeerde werken.

Fotogalerie Utrecht is nog maar zes weken open, maar loopt al goed. “Het is dagelijks behoorlijk druk, nu al”, vertelt Van Amerongen trots. Het was aanvankelijk zijn plan om eigen werk tentoon te stellen, maar zodra hij de naam ‘Fotogalerie Utrecht’ op het raam had geplakt, was het een komen en gaan van fotografen met een portfolio onder hun arm.

Silvio Zangarini

Ook de Italiaan Silvio Zangarini is zo eens binnen komen lopen. Zijn werk hangt nu in Van Amerongens galerie. “Het werk van Zangarini heeft een extra dimensie. Hij probeert de kijker een vraag mee te geven: is het manipulatie of een andere weergave van de werkelijkheid? De discussie die die vraag oproept, is heel leuk”, vertelt de galeriehouder.

Marjolein Loppies

De andere fotograaf waar Van Amerongen werk van heeft hangen, is Marjolein Loppies. “Marjolein is urbex-fotograaf, ze is altijd op zoek naar verlaten panden. Die ongeraaktheid en natuurlijk verval zorgen voor een nieuwe schoonheid”, legt Van Amerongen uit. “Zo werkt het bij mensen ook: bij oudere mensen ontstaat ook een nieuwe schoonheid. Die aantrekkingskracht voelen mensen denk ik.” De werken van Loppies zijn ook nog eens geprint met een aparte techniek, genaamd Novasilk. De techniek zorgt ervoor dat de werken nog meer diepte krijgen en een zeer bijzondere lichtinval. Van Amerongen: “Eigenlijk is het niet uit te leggen, mensen moeten zelf zien hoe dat is.”

‘De nieuwe fotografen zijn ongelooflijk’

“Het werk van Silvio maakt met dat van Marjolein een goede combi”, vindt Van Amerongen. “Ik had het commercieel gezien nog veel langer kunnen laten hangen, maar ik ben ook heel blij met de nieuwe expositie.” Vandaag heeft hij een deal gesloten met de fotografen Alice Wielinga en Cris Toala Olivares. “Hun werk is ongelooflijk. Alice maakt wonderbaarlijke collages en de foto’s van Cris zijn journalistiek én artistiek. Hij weet met elke foto een verhaal te vertellen.” De enthousiaste galeriehouder vervolgt: “De nieuwe werken zijn totaal anders dan de werken die nu hangen, maar ook spannend en kleurrijk. En natuurlijk ook overduidelijk met de klassieke touch.”

Kieskeurig

Van Amerongen is kieskeurig in de keuze van het werk dat hij tentoonstelt: “Ik ben altijd op zoek naar werk met een twist. Laatst was hier een man die stillevens had gefotografeerd. Dat was heel knap, maar ik voelde geen spanning, er was geen twist. Ik hou van klassiek werk met een moderne touch, en die knipoog is heel belangrijk. Ik heb mezelf voorgenomen dat ik werk pas goed genoeg vind voor de galerie als ik het zelf gemaakt zou willen hebben en als ik het zelf zou willen ophangen. Ik moet er een persoonlijk gevoel bij hebben, dan kan ik er ook met passie over vertellen. Een enthousiast verhaal is belangrijk.”

De werken van Silvio Zangarini en Marjolein Loppies hangen nog twee weken bij Fotogalerie Utrecht op Oudegracht 334.

08

geen Reacties

Reageren

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).