Kijktip: Utrechters nemen vluchtelingenproblematiek op de hak met korte film | De Utrechtse Internet Courant Kijktip: Utrechters nemen vluchtelingenproblematiek op de hak met korte film | De Utrechtse Internet Courant

Kijktip: Utrechters nemen vluchtelingenproblematiek op de hak met korte film

Kijktip: Utrechters nemen vluchtelingenproblematiek op de hak met korte film
Welkom (Winner Best Film 48 Hour Utrecht 2015) from BLIK filmcommunicatie on Vimeo.

Welkom (Winner Best Film 48 Hour Utrecht 2015) from BLIK filmcommunicatie on Vimeo.

De film ‘Welkom’ van het Utrechtse collectief Pretty Fly is de winnaar van het 48 Hour Film Project Utrecht. In deze korte film worden twee vluchtelingen, Mik en Mak, ‘volgens het boekje’ welkom geheten.

In de film zien we hoe Mik en Mak welkom worden geheten met een spandoek en het inburgeringsboek ‘How to vluchteling’. Ondanks alle goede bedoelingen wordt al snel duidelijk dat wanneer deze vluchtelingen te dicht bij huis komen er een heel andere houding tegenover Mik en Mak ontstaat.

‘Welkom’ gaat nu meedoen aan de wereldfinale van het 48 Hour Project in Atlanta, die in maart 2016 zal plaatsvinden. De film kreeg ook de prijs voor beste script, beste edit en best use of character.

16 Reacties

Reageren
  1. Dien Meibos

    Vond het een slecht geacteerd filmpje met nog slechtere humor.

  2. Enrico

    Kan geen andere plek vinden om mijn ongenoegen te uiten.

    Ik ben boos. Net zoals ik 25 jaar geleden hemel & aarde moest bewegen om een fatsoenlijke woning te krijgen met vrouw en kind, dreigen mijn 2 kinderen, beiden halverwege 20, in dezelfde situatie te komen omdat alle sociale woningen voor ‘vluchtelingen’ (= gelukszoekers) beschikbaar komen.
    Van mijn leven had ik niet gedacht dat ik zo anti-vreemdelingen zou zijn, maar het is de overheid – landelijk en in de gemeente nu eindelijk gelukt.

    Zo om te gaan met het toekomstperspectief van mijn kinderen, die resp. werken/opgeleid worden voor de zorg en basisonderwijs (sociaal!) waarin je dus niet goud geld verdient, dat is een schande. Wat hebben zij met die oorlogen in Syrië, Eritrea, etc. etc. te maken? Weg met die vreemdelingen.

  3. Een dankbaar kreng

    @Enrico: je hebt twee kinderen kunnen opvoeden en hopelijk zijn ze allebei in goede gezondheid. Daarnaast krijgen ze de kans om te studeren en zo een goed leven voor zichzelf te maken – met uitzicht op een baan, in een land met fatsoenlijke arbeidsomstandigheden en doorontwikkelingsmogelijkheden.

    Het leven, en een goed leven, is geen recht.

    Tel je zegeningen en wees dankbaar voor je leven, man.

  4. André

    Er wordt helemaal niets weggegeven aan ‘vreemdelingen’. Jouw kinderen kunnen zich als woningzoekende inschrijven en zij kunnen de eerste jaren ‘gewoon’ op kamers wonen. Waarom moeten zij nu al in een sociale huurwoning? En er is een tekort aan sociale huurwoningen omdat er niet voldoende betaalbare woningen gebouwd worden en omdat steeds meer mensen alleenstaand zijn en in hun uppie een woning bezet houden. Wij zijn een van de rijkste en welvarendste landen ter wereld. Wij hebben geld en plek genoeg om mensen die hulp nodig hebben hulp aan te bieden. Een daarbij zijn we net als de rest van Europa vergrijsd. Er gaan meer staatsburgers dood dan dat er geboren worden. En dode Nederlandse staatsburgers betalen geen belasting. En zonder belasting geen betaalbare gezondheidszorg, subsidies, uitkeringen… en doordat er niet genoeg werkenden zijn komt er ook minder in het pensioenenpotje. Onze economie heeft mensen van buitenaf nodig. U heeft besloten slechts 2 kinderen op deze wereld te baren en niet een stuk of 8, zoals niet zo heel lang gelden nog gebruikelijk was. En die mensen die huis en haard ontvlucht zijn pikken niet de huizen van uw kinderen in. Ze komen in woningen die verkocht zouden worden (en u weet: na verkoop blijven er weer minder sociale huurwoningen over). Strijd voor een betere aanpak van het bijbouwen van betaalbare woningen. Beïnvloed de politiek. En ga niet verwend lopen klagen.

  5. Frank

    @Dien: Ik ben het voor een deel met je eens. Humor is altijd tricky omdat je eigenlijk altijd pas achteraf weet of het aanslaat. En 48 uur laat weinig ruimte voor experiment.
    Wat mij opvalt is dat hier 34 (!!) mensen aan gewerkt hebben. Mijn stelling zou zijn dat als het een klein clubje van 10-12 man geweest was, het eindresultaat beter geweest was. Dan was het misschien niet dit filmpje geworden, maar je kunt je afvragen of dat erg geweest zou zijn. Ik vind het een beetje een bloedeloos product.

  6. Bram

    @Enrico
    Kleine aanvulling op Andre. Het is inderdaad de politiek waar je moet zijn. Kunt u zich de discussie over de woningbouwverenigingen van een paar jaar geleden nog herinneren? De coöperaties zouden te rijk zijn, schande schande! Er is vervolgens een flinke greep in de kas gedaan. Gevolg; bestaande woningen verkocht, weinig nieuw gebouwd.
    Dat de vluchteling hiervan de zondebok is geworden is om doodziek van te worden.

  7. dienmeibos

    @frank,

    De humor had van mij echt wel wat harder mogen zijn nu blijft het gewoon een wat slappe grap. Dit had ik ook kunnen verzinnen en is niet echt geniaal.

  8. Luuk Upuuk

    Geen wonder dat Mik en Mak (hoe verzin je het) zo verwonderd kijken. Ze dachten in nederland te zijn maar blijken in Holland beland.

  9. Gertrude

    @Enrico: de VVD heeft er voor gekozen om ettelijke honderdduizenden woningen uit het bestand van woningcorporaties te verkopen. Tsja, dan wordt de druk op de overgebleven woningen wel erg groot. Dus ik raad je aan bij de VVD aan te kloppen cq niet meer op deze partij te stemmen.

  10. Dien meibos

    Kunnen we het over de film hebben ipv over het vluchtelingen probleem dat doe je maar ergens anders

  11. peewee

    @een dankbaar kreng
    Helaas weet je niet waar je over praat. Een van de dochters zou een woning krijgen. Inmiddels afgewezen, vluchteling gezin gaat voor. over 5 jaar nog een keer proberen????? Bedankt meelopers

  12. Frank

    @peewee:
    Ik heb er nog niet eerder van gehoord dat aan degene die een woning wil hebben en die niet krijgt, verteld wordt aan wie die woning wel toegewezen wordt. Maar ik leer graag.

    Los daarvan begrijp ik dus dat jij vindt dat een dochter van jou voorrang moet hebben op een heel gezin voor één en dezelfde woning.
    In mijn optiek is die woning dan ofwel te groot voor één persoon of te klein voor een heel gezin. Voor zover mijn informatie strekt geldt nog steeds dat je een woning kunt krijgen via een ranglijst.
    Mijn vermoeden is dat elk ander gezin ook voorrang gekregen zou hebben op jouw dochter alleen.

    En ga er nou niet bij verzinnen dat jouw dochter (ook) een heel gezin heeft, want als dat zo was zou je dat al breed uitgemeten hebben om de urgentie te benadrukken.

  13. Frank

    @Dien: Heb je de film gezien? Deze film GAAT over vluchtelingen en hoe we daar mee omgaan. Wij doen hier dus in feite precies wat de film beoogt.

  14. peewee

    @frank
    Bedweterigheid staat jou niet. Wat jij verteld is niet interessant realiteit is anders helaas weet jij het in andere reacties beter om je gelijk te halen

  15. Frank

    @peewee: Neem d’r nog een. Maar niet meer achter het stuur kruipen hoor!

  16. Renske Gerwig

    Echt een grappig en treffend filmpje. Enerzijds tranen in m’n ogen van het lachen, anderzijds laat het ook zien hoe wij met vluchtelingen omgaan. En dat allemaal in 48 uur gemaakt. Heel erg mooi!

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).