Koeienbrug van drie ton bij Amelisweerd is van de baan | De Utrechtse Internet Courant Koeienbrug van drie ton bij Amelisweerd is van de baan | De Utrechtse Internet Courant

Koeienbrug van drie ton bij Amelisweerd is van de baan

Koeienbrug van drie ton bij Amelisweerd is van de baan
Gisteren stond de “koeienbrug” bij Amelisweerd op de agenda van de commissie Stad & Ruimte. Wethouder Geldof heeft toegezegd dat de koeienbrug er niet in zijn huidige vorm komt en dat er naar alternatieven wordt gezocht. “Het verbaast me dat raadsleden blindelings beslissingen durven te nemen”, aldus boer Kees van Dijk.

Gisteren stond de “koeienbrug” bij Amelisweerd op de agenda van de commissie Stad & Ruimte. Wethouder Geldof heeft toegezegd dat de koeienbrug er niet in zijn huidige vorm komt en dat er naar alternatieven wordt gezocht. “Het verbaast me dat raadsleden blindelings beslissingen durven te nemen”, aldus boer Kees van Dijk.

De eventuele komst van de koeienbrug voor boer Kees van Dijk is al een tijd een knelpunt in de Utrechtse politiek. Van Dijk heeft een nieuwe melkstal gebouwd en de koeienbrug is nodig om een deel van zijn koeien te verplaatsen van het weiland aan de zuidkant van de Kromme Rijn naar de melkstal. Door deze brug kunnen de koeien meer buiten staan en zal het landschapverkeer minder worden. Onder andere GroenLinks is fel tegenstander van de komst van de brug die drie ton zal gaan kosten. De partij ziet niet in waarom een privébrug van gemeenschapsgeld betaald zou moeten worden en daarnaast zou de brug negatieve gevolgen voor het landschap hebben.

Wethouder Kees Geldof wilde vorige maand de formele aanvraag voor de omgevingsvergunning ingediend bij de gemeente Bunnik, terwijl de komst van de brug nog niet in de commissie was besproken. Vandaag stond het onderwerp op de agenda: “Meerdere partijen hadden twijfels over de komst van de brug en ik denk dat de wethouder heeft onderschat hoeveel weerstand er in Bunnik en Utrecht is”, aldus GroenLinks-raadslid Brechtje Paardekooper. Ze geeft aan blij te zijn met de uitspraak: “Er wordt nu gekeken naar alternatieven voor de brug en het gaat mij erom dat het alternatief duurzaam is en dat de boer verder kan met zijn werk”, aldus Paardekooper.

Boer Kees van Dijk was ook aanwezig tijdens de vergadering: “Het verbaast me dat raadsleden blindelings beslissingen durven te nemen.” Van Dijk heeft daarom alle Utrechtse raadsleden, de provincie Utrecht en de gemeente Bunnik uitgenodigd om een keer te komen kijken: “De vragen van de raadsleden zijn eerder schriftelijk beantwoord, maar het is voor velen niet duidelijk.” Van Dijk vertelt dat het voor hem ook een slepende zaak is: “We zijn inmiddels dik vijf jaar hiermee bezig en ik mag toch wel verwachten dat ik weet waar ik aan toe ben.” Hij geeft aan zeker bereid te zijn om naar alternatieven te kijken. Daarnaast benadrukt hij dat wanneer de brug er komt zijn koeien 3000 uren op jaarbasis buiten staan tegenover 720 uren dat ze binnen staan. “Er zal een offer gebracht moeten worden en als mensen zeggen dat ze het landschap belangrijker vinden dan houden wij de koeien binnen.”

12 Reacties

Reageren
  1. Binkie van Bosbengel

    Is de mogelijkheid van een tunnel al onderzocht?

  2. Jessica

    Het zou toch ook te gek zijn voor woorden als die brug er wel zou komen… Die boer wist toch wat er wel/niet aan infrastructuur lag toen hij de nieuwe stal liet bouwen.

  3. Herman

    Ai, daar gaat de wethouder zijn bonus. Geen kerstpakket, zakenreis en gratis melk bij boer van Dijk…

    Gelukkig is dit onzinnige plan bijtijds de nek omgedraaid. En dat onzinnige argument van boer van Dijk over de maatschappelijke schade omdat zijn koeien dan minder buiten lopen is ronduit lachwekkend.
    Er is in Nederland plek zat om die koeien elders te houden. Koeien zo dichtbij de stad is zonde. Laten we dat weiland van hem heel snel in een natuurlijk landschap veranderen en van zijn boerderij een poffertjes farm maken.

  4. Andreas

    Als ze nu veer pont maken dan is het probleem ook verholpen.

  5. Clowntje Acacia

    Hilarisch ja, een hele stal koeien met een veerbootje naar de overkant van ‘n sloot van 4 meter brengen. En een tunnel? Het doet me deugd dat hier zulke creatieve ideeeën ontstaan.

    Zelf ben ik ervoor om alle koeien van die drijvende opblaasschoenen te geven, zodat ze zelf over het water kunnen surfen.

  6. Luuk Upuuk

    Wie heeft die stal dan aan de verkeerde kant van het water gebouwd???

  7. Pieter

    Ik zat zelf te denken aan een kabelbaan en een koeienparkeerplaats….

  8. @Luuk

    Wie heeft het water aan die kant van de stal neergelegd, bedoel je

  9. WP

    Die boer maakt het in financiële zin niet zoveel uit of er daar koeien lopen… Het is de vraag of wij willen dat er meer koeien lopen op de weilanden. Die boer die gaat anders gewoon dat land bemesten en maaien. Wellicht zelfs maïs op zetten… Het gaat er dus ook mede om wat wij willen… Lieve koetjes of lelijk maïs.

  10. Edwin

    @wp: voor dit soort praktijken bestaat een woord: chantage.

  11. FD

    Boer kan zijn koeien natuurlijk ook via de 75 meter verder gelegen fietsbrug naar de overkant brengen.
    Fietsbrug ‘s ochtends en ‘s avonds even een half uurtje dicht.
    Geen probleem toch ? 😉

  12. Mart

    Mijn vader vertelde dat vroeger op hun boerderij in Houten de koeien zelf met een pontje het Amsterdam-Rijnkanaal werden overgezet op daar naar het weiland te kunnen. De Krommerijn is een stuk smaller… Zie ook: http://www.voetveren.nl/sub-oudeponten/p-zzz-oud-41.htm

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).