Kort avondje Algemene Beschouwingen in de gemeenteraad | De Utrechtse Internet Courant Kort avondje Algemene Beschouwingen in de gemeenteraad | De Utrechtse Internet Courant

Kort avondje Algemene Beschouwingen in de gemeenteraad

Kort avondje Algemene Beschouwingen in de gemeenteraad
In slechts vier uurtjes zat de bespreking over de begroting van aankomend jaar erop gisteravond in de gemeenteraad. De raadsfracties kregen de ruimte om kritiek te geven op de begroting voor aankomend jaar, of om een tegenbegroting in te dienen. Dat laatste deed het CDA.

In slechts vier uurtjes zat de bespreking over de begroting van aankomend jaar erop gisteravond in de gemeenteraad. De raadsfracties kregen de ruimte om kritiek te geven op de begroting voor aankomend jaar, of om een tegenbegroting in te dienen. Dat laatste deed het CDA.

In de gepresenteerde begroting die 21 september naar buiten is gebracht is het belangrijkste doel om de werkloosheid in de stad terug te dringen. Sterker nog: de werkloosheid moet de laagste van Nederland worden. Ook werd in de begroting duidelijk dat met name de ontwikkeling van elektrisch vervoer, start-ups en betaalbare woningen worden gestimuleerd.

Meer auto’s, minder wiet en prostitutie

Het CDA stelt in hun tegenbegroting dat er meer geld naar de ouderenzorg en digitale scholing moet gaan. Ook moeten starters in de stad kunnen blijven wonen, daarvoor zien ze graag een starterslening komen. Daarnaast wil de partij meer asfalt en groene golven voor auto’s.

Gemeente ziet werkloze 55plusser als afgeschreven

Stadsbelang Utrecht ziet nog veel verbeterpunten op de arbeidsmarkt: “Als we kijken naar de werkloze 55 plusser lijkt het er op dat dit college accepteert dat zij als productiemiddel volledig zijn afgeschreven.” Ook ziet de partij een toekomstige krapte op de woningmarkt door de komst van vluchtelingen. Hierover moeten harde afspraken gemaakt gaan worden.

Meer inspraak over vluchtelingen

“De beste vorm van sociale zekerheid is het hebben van een baan,” zegt de VVD. Het klinkt als een open deur, maar het hebben van een baan vergroot de eigenwaarde, het zelfvertrouwen en het perspectief van mensen. Verder vindt de VVD dat er veel meer en openlijker gesproken moet worden over de perspectieven van de bestaande opvang en de nieuwe opvangwensen.

Regeert de angst?

GroenLinks pleitte gisteravond voor meer nuancering wat betreft privacy. “In onze stad pleiten sommige partijen voor meer cameratoezicht, terwijl de veiligheid in onze stad toeneemt. Regeert de angst?” Ook vraagt de partij zich af waar de solidariteit is gebleven die in hun ogen gepaard hoort te gaan bij een stelsel waarin een sociaal vangnet is opgenomen. “Weet iemand waarom we mensen met een uitkering tegenwoordig behandelen als tweederangsburgers?”

Van wie is de stad eigenlijk?

De PvdA ziet een steeds grotere kloof ontstaan tussen rijk en arm in de stad. “Utrecht maken we samen, is het motto van het college. De PvdA ziet daar weinig van terug in het beleid. “Bewoners van minder welvarende wijken hebben een gemiddelde levensverwachting van twaalf jaar lager dan in de meer welvarende wijken. Van wie is de stad eigenlijk? Het laagste percentage werkloosheid van Nederland blijkt een farce. In de begroting wordt gegoocheld met cijfers en de definitie laagste werkloosheid. Wie denkt het college hier voor de gek te houden?”

Gekoppelde berichten

geen Reacties

Reageren

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).