Linkse boekhandel ‘De Rooie Rat’ na ruim 40 jaar failliet: “Pauze in het gesprek” | De Utrechtse Internet Courant Linkse boekhandel ‘De Rooie Rat’ na ruim 40 jaar failliet: “Pauze in het gesprek” | De Utrechtse Internet Courant

Linkse boekhandel ‘De Rooie Rat’ na ruim 40 jaar failliet: “Pauze in het gesprek”

Linkse boekhandel ‘De Rooie Rat’ na ruim 40 jaar failliet: “Pauze in het gesprek”
De politieke boekhandel ‘De Rooie Rat’ is na 43 jaar failliet. Dat heeft de winkel bekend gemaakt. “Er spelen meerdere factoren. Dingen waar alle boekhandels mee te maken hebben.”

De politieke boekhandel ‘De Rooie Rat’ is na 43 jaar failliet. Dat heeft de winkel bekend gemaakt. “Er spelen meerdere factoren. Dingen waar alle boekhandels mee te maken hebben.”

In een verklaring laat de bedrijfsleiding het volgende weten: “Na meer dan veertig jaar boekverkoop en fijne gesprekken ziet de Rooie Rat zich helaas gedwongen faillissement aan te vragen. Uiteraard zet het collectief achter de Rooie Rat in op een doorstart. We zijn hard aan het werk om hier eerste korte- en later ook lange-termijnoplossingen voor te vinden. Wanneer we concrete plannen hebben zullen we u daar natuurlijk zo snel mogelijk van op de hoogte stellen. Wat in ieder geval vaststaat is dat we eind september onze locatie aan de Oudegracht 65 op zullen moeten geven.”

Over de oorzaak van het faillissement zegt de leiding tegen Boekblad.nl dat het een probleem is waar alle boekhandels mee te maken hebben: “Het zijn financiële problemen. Er spelen meerdere factoren. Dingen waar alle boekhandels mee te maken hebben, maar ook het wegvallen van financiële zekerheid. Het speelt allemaal al een tijdje, maar op een gegeven moment is een plus een twee.”

Tot eind september is iedereen nog welkom. “U zou het collectief achter de Rooie Rat een groot plezier doen als u nog eenmaal langs komt, om onder het genot van een goed boek, een heerlijke kop koffie en een fijn gesprek afscheid te nemen van onze winkellocatie. Maar onthoud: het is geen einde, slechts een pauze in het gesprek.”

15 Reacties

Reageren
  1. Van Pimpelen

    … past bovenstaand artikel wel bij de signatuur van DUIC?

  2. Sophie

    @ van Pimpelen: wilt u goede journalistiek? Dan hoort dit er gelukkig ook bij. We leven nog niet in de VS of in Rusland, waar alleen bepaald gekleurd nieuws de mensen bereikt.

  3. Frans van Overeem

    @vanpimpelen. Wat is volgens u de signatuur van Duic dat ze dit bericht niet zouden plaatsen?

  4. Rob

    Een politiek linkse boekhandel die aanstuurt op een doorstart??
    Gekker moet het toch niet worden… Een doorstart dat is toch hardstikke RECHTS?

  5. Wil

    Misschien dat ze teveel focusten op de “fijne gesprekken” dan op boeken verkopen en geld verdienen..,?

  6. Herman

    De verklaring van de “Rooie rat” geeft precies aan waarom ze failliet zijn gegaan. Anno 2015 gaat alles via Internet, dat hebben ze alleen niet door.

  7. Gerry Jöris

    Jammer, vond het altijd een hele fijne boekhandel met een hele aparte collectie. Ben nu uit Utrecht weg dus ben er al een paar jaar niet meer geweest (maar dat is natuurlijk niet de reden van het faillissement).
    Trouwens een flauwe opmerking van Rob.

  8. Gerda

    Ze hebben het verbazingwekkend lang volgehouden. Als je nagaat hoe groot de voorraad was en hoeveel geld daar dus in zit. En dat vooral met boeken voor een klein publiek, dus met een lage omloopsnelheid. Onder het motto: spreiding van het kapitaal, ging ik er in de loop van de jaren geregeld een boek kopen. Heel erg jammer deze markante winkel nu ook verdwijnt.
    Laten we allemaal vooral de kleine zelfstandig winkeliers in onze buurten en in de stad in ere houden door ze onze klandizie te gunnen.

  9. paul

    wat ik me nog wel het meeste afvraag of er nu ook een sociaal plan is voor de medewerkers. Want daarvoor zijn er over het algemeen geen middelen beschikbaar bij een faillissement. Ze hadden ook een paar maanden eerder kunnen stoppen om zo geld over te houden voor de medewerkers. Maar dat zou (te) sociaal zijn?

  10. Walther Kok

    Erg jammer De laatste jaren dat ik in Utrecht werkte was ik een vaste klant en tevreden klant.

  11. Tom

    Verbaast me dat ze het sowieso zo lang hebben uitgehouden…

  12. Erik

    En zo ging het gelukkig ook met het rooie gedachtengoed. Foetsie, weg, failliet, mia!

  13. Mao de Vries

    @Gerda – het gaat niet over wel of niet gunnen van klandizie. Sommige dingen gaan nu eenmaal beter via het internet. Een boek zoeken (en vinden!) is daarvan een mooi voorbeeld. Het is daarom ook wonderlijk dat in het oude Postkantoor een bibliotheek komt. Al is dat in combinatie met horeca nog levensvatbaar te noemen.

    Hopelijk komt er een goede taco-tent op de Oudegracht, dat mis ik nog een beetje in Utrecht. Iemand anders nog ideeën?

  14. Wil

    @mao: ook op internet zal de RR geen lang leven beschoren zijn. Links is gewoon niet zo hip meer, boeken evenmin, dus zeker de combi lijkt me niet levensvatbaar. De vraag is hoe erg dat eigenlijk is. Een tacotent in de RR is wellicht een idee…

  15. Geenstijl@Utrecht.

    Ach die goeie ouwe tijd, anarchisten kookhandboeken onder toonbank door, heerlijk al die linkse rakkers.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).