Lunchroom ‘ZiZo’ in zwaar weer: “Jan van Zanen, je regelt het maar” | De Utrechtse Internet Courant Lunchroom ‘ZiZo’ in zwaar weer: “Jan van Zanen, je regelt het maar” | De Utrechtse Internet Courant

Lunchroom ‘ZiZo’ in zwaar weer: “Jan van Zanen, je regelt het maar”

Lunchroom ‘ZiZo’ in zwaar weer: “Jan van Zanen, je regelt het maar”
Lunchroom, cadeauwinkel en atelier ZiZo, dat (deels) gerund wordt door mensen met een verstandelijke beperking staat onder druk. Zorgorganisatie Reinaerde heeft aangegeven het huurcontract van het pand op de Oudegracht niet te zullen verlengen. De huur is te hoog, het pand is verouderd, de inkomsten zijn verminderd en de vergoedingen van de overheid om mensen met een beperking via dagbesteding te begeleiden, lopen terug. Mocht Reinaerde, dat verantwoordelijk is voor ZiZo, beslissen niet door te gaan op de Oudegracht dan is ZiZo na twintig jaar weg. Vandaag namen we een kijkje en spraken met betrokkenen.

Lunchroom, cadeauwinkel en atelier ZiZo, dat (deels) gerund wordt door mensen met een verstandelijke beperking staat onder druk. Zorgorganisatie Reinaerde heeft aangegeven het huurcontract van het pand op de Oudegracht niet te zullen verlengen. De huur is te hoog, het pand is verouderd, de inkomsten zijn verminderd en de vergoedingen van de overheid om mensen met een beperking via dagbesteding te begeleiden, lopen terug. Mocht Reinaerde, dat verantwoordelijk is voor ZiZo, beslissen niet door te gaan op de Oudegracht dan is ZiZo na twintig jaar weg. Vandaag namen we een kijkje en spraken met betrokkenen.

Drie vrouwen van middelbare leeftijd lopen aandachtig de winkel door. Op zoek naar allerlei hebbedingetjes turen ze rond in de winkel. Achter de kassa staat de verstandelijk gehandicapte Kirsten. Een stagiair is daar samen met haar aan het werk. De stagiair roept het te betalen bedrag naar Kirsten en zij regelt dan vervolgens de financiële afhandeling. “Wilt u pinnen of contant betalen?”, roept Kirsten vanachter de toonbank. Het ziet eruit als een gestroomlijnde samenwerking.

Jeanette Hoeflaken is begeleidster op de werkvloer bij ZiZo. Onder het genot van een kopje koffie vertelt ze over de mooie dingen van ZiZo. “Het is leuk dat we hier, midden in de samenleving, dit pand hebben. Zo hoort het vind ik. We zitten hier niet voor niets al twintig jaar. De mensen hebben ons alttijd kunnen vinden en we hebben een grote groep vaste klanten” zegt Hoeflaken.

Schermafbeelding 2014-10-10 om 15.56.06Bezuinigingen

Het eetcafé wordt bijna volledig bemand door mensen met een beperking. Nu hebben de werknemers even pauze. Saïd zit achter de lunchtafel te grijnzen. “Ik vind het heel leuk werk. Ik hou ontzettend van het contact met de mensen die hier komen. ZiZo is alles voor me”, zegt Saïd. Hij vindt het dan ook jammer dat Zizo last heeft van de bezuinigingen. “Om het netjes te zeggen: bezuinigingen zijn rot!”

Ook Touria die twee dagen per week in het atelier werkt, hoopt dat ZiZo blijft op dezelfde plek. “Het moet gewoon blijven. Dit is een veel te leuke werkplek. Jan van Zanen, je regelt het maar!”

Zorgorganisatie Reinaerde zegt het te betreuren dat ze het huurcontract niet opnieuw kunnen verlengen. “Er zijn geen financiële middelen voor verbouwing en we hebben te maken met het feit dat de gemeente Utrecht 35% bezuinigt op dagbesteding waar het Rijk het bij 5% houdt”, aldus woordvoerder van Reinaerde Joost Hamelynck. “We hebben afgelopen maanden met een ondernemer bekeken of hij ZiZo voor een deel over zou kunnen nemen. De ondernemer zou zelf de onderneming gaan runnen, en Reinaerde zou de begeleiding verzorgen. Dat zag er hoopvol uit. Helaas zijn we daar niet uitgekomen.”

“Op dit moment zijn we bezig alle mogelijke toekomstige opties voor ZiZo te onderzoeken”, zegt Hamelynck. “Eén van die opties is nog steeds blijven op de Oudegracht, hoewel dat heel moeilijk gaat worden. Het allerbelangrijkste is voor ons dat we de mensen, die straks eventueel geen dagbesteding meer hebben op de Oudegracht, elders gaan opvangen. Dat geldt ook voor de betaalde krachten. Niemand komt in ieder geval op straat te staan.”

Politiek

PvdA-raadslid Gadiza Bouazani heeft inmiddels vragen aan het college gesteld over het eventuele verdwijnen van ZiZo. Ze roept de gemeente op het unieke concept, dat ZiZo volgens haar is, te behouden voor de stad: “ZiZo is een geniale uitvinding. Als de gemeente zou bijspringen bij de verbouwing en actief zou meedenken in oplossingen voor ZiZo zou dat top zijn. Ik hoop dat ik zo snel mogelijk antwoord krijg op de vraag of het college wil meewerken aan het behouden van ZiZo. Tussen nu en volgend jaar zomer kan er nog veel gebeuren.”

SAMSUNG CAMERA PICTURES
Schermafbeelding 2014-10-10 om 15.57.12

11 Reacties

Reageren
  1. therese

    Welja,ga door met junks te pampeten ,zakcentje /vervoer/ honden ..brokken ..dietenartsvergoeding / methadon/therapien/ huisvesting / paardrijden en wat al niet meer…agressie ,gore spraak/ luidruchtigheid dat alles wordt gefinancierd en mensen met een geestelijke beperking,lief/dankbaar/geen gevaar voor de samenleving worden aan de kant gezet!! het is verschrikkelijk dat zij en hun ouders ,weer aan de kant worden gezet als wegwerpartikelen..

  2. Wilma

    Het is toch schandalig, wel een tour de france organiseren maar een bezuiniging van 35% op de dagbesteding uitvoeren. Gemeente Utrecht, u moet zich heel hard gaan schamen

  3. AAV

    ZiZo moet blijven. Waarom het geluk van deze mensen naar de knoppen helpen? Als de gemeente wil bezuinigen, laat ze dan de duimschroeven nog maar een beetje aandraaien op de uitgaven van het gemeenteapparaat en de ambtenaren. Ambtenaren hebben de gewoonte om gemakkelijk geld van de gemeenschap uit te geven. Dat moet eerst maar eens afgelopen zijn.
    ZiZo, ik heb mijn zegje gedaan.

    ZiZo moet blijven. Hoe dan ook !!!!!

  4. Geenstijl@Utrecht.

    Het is gewoon triest dat de kwetsbaren de dupe worden van de tekorten van de overheid.
    Maar als je dit echt niet wilt, moet je gaan bezuinigen op andere zaken, zoals bv,verslaafdenzorg,daklozen,asielzoekers, dus ja wat is wijsheid, en wat wil je voor keuze.
    U mag het zeggen, maar het is echt niet anders, dan dat ook mensen met een beperking in moeten leveren.

  5. Peter Renes

    Hallo ik ben Peter Renes
    Ik ben de eerste medewerker van zizo is
    21 en een half jaar is open geweest
    We zijn heel op tv geweest
    Koffietijd we hebben ook VIP’s op zizo gehad
    Sonje Barend Corry konings Jack poels
    Van Rowwen Hezè met zijn vrouw en Rob de Nijs ex vrouw

  6. Piet Bruin

    Inderdaad vervelend, maar waardoor gaan ze niet naar een goedkopere locatie? Er wordt overal al bezuinigd helemaal in de geestelijke gezondheidszorg en andere bezuinigingen zijn helaas ook noodzakelijk.

    Ik betaal mij al krom aan belastingen in Utrecht. Een goedkopere locatie zoeken en meer particulier geld ophalen.

  7. Bert

    College Utrecht, regel dit er zorg voor het voortbestaan van deze geweldige dagbesteding. Ga er zelf eens kopen en en laat uw sociale kant zien als gemeente. Ook op dit vlak!

  8. Mark

    Prima hulp en steun voor mensen, maar hoeft echt niet allemaal op de eerste rang. Ik vindt hulp zeer belangrijk maar beter twee plekken voor meer mensen op een andere plek dan 1 op de oudegracht lijkt me zo. win win situatie lijkt me , maar verzorgingsstaat hé, moet weer op de oudegracht.

  9. Kurt Westerman

    Laten we heel eerlijk zijn; de (onderhouds)kosten van een pand op de Oudegracht zijn nu eenmaal heel erg hoog. Als het daar mis gaat, moet je daar wat aan doen. Dan kun je als gemeente wel weer geld gaan bijleggen, maar je kan ook gaan kijken naar een andere centrumlokatie die goedkoper is.

    Het blijven bestaan van dit concept lijkt me de hoogte prioriteit. Als dat kan door naar een andere lokatie te gaan dan moet dat maar. Roepen dat ZiZo op de Oudegracht moet blijven omdat dat nu eenmaal altijd al zo is geweest getuigt niet heel erg van oplossingsgerichtheid.

  10. Marianne Heestermans

    Er kan een petitie getekend worden: Houdzizoopen.petities.nl

  11. Mac

    Ik zie iedereen zeuren en mopperen.
    En ik zeg dan tegen u allen, eigen schuld dikke bult!
    Jullie zeuren nu , maar wie heeft dit college gekozen?
    Niet ik , maar vele linkse rakkers onder u wel.
    Zij moeten zich gaan schamen, ZiZo lijdt en waar bent u nu.
    Dan kan ik u nu zeggen links is sinds mensenheugenis koeien met gouden horens en ondertussen de koe verkopen.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).