“Maximaal 35 procent bezuinigingen: misschien geen goede kwaliteit zorg meer in Utrecht” | De Utrechtse Internet Courant “Maximaal 35 procent bezuinigingen: misschien geen goede kwaliteit zorg meer in Utrecht” | De Utrechtse Internet Courant

“Maximaal 35 procent bezuinigingen: misschien geen goede kwaliteit zorg meer in Utrecht”

“Maximaal 35 procent bezuinigingen: misschien geen goede kwaliteit zorg meer in Utrecht”
De SP in Utrecht maakt zich zorgen over de bezuinigingen op de begeleiding en dagbesteding van inwoners van Utrecht met hersenletsel, een lichamelijke beperking of chronische ziekte. Deze bezuinigen kunnen voor sommige Utrechtse organisaties oplopen tot 35 procent, zo blijkt uit berichtgeving van de Volkskrant

De SP in Utrecht maakt zich zorgen over de bezuinigingen op de begeleiding en dagbesteding van inwoners van Utrecht met hersenletsel, een lichamelijke beperking of chronische ziekte. Deze bezuinigen kunnen voor sommige Utrechtse organisaties oplopen tot 35 procent, zo blijkt uit berichtgeving van de Volkskrant

In het artikel komt naar voren dat het verhuizen naar een andere gemeente een optie is om betere zorg te krijgen. Alle gemeenten gaan verschillend bezuinigingen volgend jaar, als voorbeeld wordt Utrecht aangedragen. Zo gaat de gemeente Utrecht tot maximaal 35 procent bezuinigen op begeleiding en dagbesteding van de genoemde groep zorgbehoevenden, de Gooise gemeenten daarentegen slechts 13 procent.

Waar nu nog alles gefinancierd wordt uit de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten zal vanaf volgend jaar alles op gemeentelijk niveau gebudgetteerd worden. Hierdoor kunnen de gemeenten zelf bepalen hoe zij de bezuinigingen opvangen en verdelen. Ook kan het geld gerichter uitgegeven worden.

Zorgorganisatie Boogh, die zo’n 900 thuiswonende gehandicapten in haar bestand heeft, zal de verschillen in bezuinigingen gaan merken. De locatie in Utrecht zal het met 25 tot 35 procent minder budget moeten doen, terwijl de locatie in Baarn, Hilversum en Huizen slechts 13 procent moeten bezuinigen. De gemeente Utrecht geeft in de Volkskrant aan dat alle gemeenten moeten bezuinigen, sommige doen dat stapsgewijs, andere zoals Utrecht, in één keer. Daarnaast stelt het Rijk minder geld beschikbaar voor dergelijke zorg.

De SP in Utrecht maakt zich zorgen: “Door nu zo drastisch te bezuinigen op de dagbesteding, wordt het steeds lastiger om de nodige begeleiding te kunnen bieden.” Directeur Van Oldeniel van de zorgorganisatie Boogh laat aan de Volkskrant weten: “Ook met een kwart minder budget weten we niet of we in Utrecht nog goede kwaliteit van zorg kunnen leveren. Met zoveel minder personeel kunnen we mensen minder goed begeleiden om zelfstandig te wonen.”

5 Reacties

Reageren
  1. Utrechter

    Ja dit is de realiteit, en nu moeten keuzes gemaakt worden, goede verzorging voor ouderen en gehandicapten of geven wij geld uit aan gelukzoekers en onrendabele.
    De zak met geld is op, dus ik ben benieuwd hoe de SP dit op gaat lossen, met een rode toverstaf over de rug van werkenden.

  2. Hans Boterbloem

    Misschien is deze doelgroep wel jarenlang verwend geweest en doet het pijn om een stapje terug te doen.
    Is die werkster wel nodig, of de betaalde vrijwilliger, of kun je die driewieler niet delen met een medebewoner, zoals ook de dure elektrische scooter.
    Kleine dingen die een groot verschil maken voor een AWBZ pot.

  3. Geenstijl@Utrecht.

    Jan van Zanen met ontslag sturen en wat vervelende ambtenaren eruit, hou je genoeg over.

  4. He he, eindelijk.

    Ik misgun niemand iets, maar ik begrijp niet hoe het kan dat mensen met hersenletsel zo in watten worden gelegen.
    Werkster, begeleiding, lekker ieder jaar op vakantie en dit allemaal uit de AWBZ pot.
    Natuurlijk gaat het goed fout met de zorgkosten in Nederland.

  5. He he, eindelijk.

    Graaicultuur.

    Het graaien moet stoppen claimt Halsema. De zorgverleners moeten meer geld, schreeuwt Emiel Roemers. Wij leven in een staat waar saamhorigheid en zorg samen gaan. Daar mag geen plaats zijn voor graaien, oreert Cohen op zijn geruststellende vaderlijke toontje.

    Samen trekken ze als Robin Hood ten strijde tegen het vermeende onrecht dat ons burgers wordt aangedaan door de graaiers. Even waan ik me veilig in mijn comfortzone. Immers links buiten zal strijden voor mijn recht. Als mens met een spierziekte en een zieke zoon die ook nog autistisch is val ik wel onder de groep mensen die wat te verliezen heeft.

    Het dromen duurt maar even want de pgb hulp roept mij letterlijk terug naar het land van de werkelijkheid. Ze staat voor me en wil loonsverhoging. Immers het is natuurlijk belachelijk dat ze maar achttien euro bruto verdiend aan het schoonmaakwerk. Dat moet met reiskosten en btw etc minstens vijfentwintig euro zijn. Mijn PGB is toch toereikend genoeg? Op de vraag of ze die middag met mij mee kan om boodschappen te doen antwoord ze ontkennend. Ze moet namelijk op pad voor de politieke partij alwaar ze prominent lid van is.. Ze trekt ten strijde tegen de graaicultuur.

    Die zelfde middag raak ik in conflict met de gediplomeerde zorgverlener uit de softe sector, van onze klassiek autistische zoon. Hij claimt dat wij meer hulp bij het huiswerk begeleiden nodig hebben. Het is volstrekt schadelijk voor ons kind als wij hem overhoren. Dat is niet goed voor zijn ontwikkeling. Beter is dat hij het overneemt . Het kost wel vijfenveertig euro per uur. Terwijl ik hem verbijsterd aankijk gaat hij verder met het vertellen dat de vakantie ingedeeld dient te worden. Er moeten minstens wat uitjes voor onze dertien jarige zoon gepland worden. Dit moet natuurlijk onder begeleiding. De kosten van een dergelijk uitje zijn maar drie honderd euro, een koopje. De groep zal bestaan uit 8 jongeren. Snel reken ik uit dat een dagje pretpark de hulpverlener 2400 euro oplevert.
    Vriendelijk bedank ik ook daarvoor en besef dat het PGB op een veel effectievere manier ingezet kan worden.

    Wat ik mij nou afvraag. Hoe kan het dat de mensen die werkzaam zijn in deze sector en de aanhangers zijn van de politieke partijen die de graaicultuur willen bestrijden zelf de grootste graaiers zijn? Ze graaien en grabbelen de AWBZ pot schoon leeg. Waar ze geen rekening mee houden is dat wanneer ze zelf in deplorabele staat, aan een plek binnen de awbz zorg toe zijn de awbz pot door henzelf is leeg gehengeld.
    Luidkeels wordt er verkondigd dat het graaien moet stoppen. Gezondheidszorg moet gewaarborgd blijven. Hier geld maar 1 leus, verbeter

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).