De Utrechtse bedrijven Meneer Smakers en Powerpeul hebben met behulp van de witte lupineboon een nieuw soort veganistische burger op de markt gezet. Sinds donderdag staat de ‘Tante Lieke’ op de kaart in de twee vestigingen van Smakers.
De witte lupineboon wint gestaag aan bekendheid in de culinaire wereld. De boon die knapperig, eiwit- en vezelrijk is blijkt een goede vleesvervanger te zijn. “Je moet de boon natuurlijk nog wel bewerken voordat het op de kaart kan en met winterpeen, paprika, kerriepoeder en nog wat ingrediënten krijg je echt een hele lekkere burger,” vertelt Erik Scharrenburg, de eigenaar van Meneer Smakers.
De boon wordt op de markt gebracht door Powerpeul, een Utrechts bedrijf dat zich als eerste in Nederland heeft gespecialiseerd in de boon. “Mensen kennen de lupine vooral van de plant die van oudsher in Nederlandse tuinen staan, maar weten vaak niet dat er ook soorten lupine zijn die bijzondere bonen voortbrengen,” legt Jacqueline Castelijns van Powerpeul uit. “Het bijzondere aan deze witte lupine die wij verkopen is dat de boon voor 36 procent uit goede eiwitten bestaat en voor 40 procent uit vezels. Dat heeft geen enkele andere peulvrucht. Het is een soort kruising tussen kikkererwt en tuinboon.”
Scharrenburg en Castelijns hebben elkaar anderhalf jaar geleden leren kennen op het foodfestival Vol van Smaak. “Ik wilde al langer een veganistisch gerecht op de kaart zetten en toen kwam ik Jacqueline tegen en was direct onder de indruk van deze voedzame boon. Na wat gesprekken zijn we samen gaan experimenteren in de keuken om te kijken of we er ook een burger van konden maken.”
Dat lukte en de burger staat sinds donderdag op de kaart. Tante Lieke wordt gemaakt van witte lupinebonen, kerriekruiden en verse winterpeen. De topping bestaat uit gegrilde paprika met mango-chutney en cashewnoten.
geen Reacties
ReagerenEr zijn nog geen reacties geplaatst.