Na 2,5 jaar eist het OM een geldboete van 300 euro van Elwien Bendanon | De Utrechtse Internet Courant Na 2,5 jaar eist het OM een geldboete van 300 euro van Elwien Bendanon | De Utrechtse Internet Courant

Na 2,5 jaar eist het OM een geldboete van 300 euro van Elwien Bendanon

Na 2,5 jaar eist het OM een geldboete van 300 euro van Elwien Bendanon
Na 2,5 jaar mocht Elwien Bendanon vanochtend eindelijk zijn verhaal vertellen tegenover de rechter. Hij wordt er van verdacht twee personen mishandeld te hebben op 29 mei 2012. Bendanon ontkent ten stelligste dat hij over de schreef is gegaan.
Na 2,5 jaar mocht Elwien Bendanon vanochtend eindelijk zijn verhaal vertellen tegenover de rechter. Hij wordt er van verdacht twee personen mishandeld te hebben op 29 mei 2012. Bendanon ontkent ten stelligste dat hij over de schreef is gegaan.

Na 2,5 jaar mocht Elwien Bendanon vanochtend eindelijk zijn verhaal vertellen tegenover de rechter. Hij wordt er van verdacht twee personen mishandeld te hebben op 29 mei 2012. Bendanon ontkent ten stelligste dat hij over de schreef is gegaan.

“Ik heb al die tijd mijn verhaal willen vertellen, over het onrecht dat mij wordt aangedaan”, vertelt Bendanon aan de rechter. De zaak loopt al sinds mei 2012. Toen vond voor Café De Kneus in de Nobelstraat een opstootje plaats. Opstootjes waren niet vreemd in deze straat, de politie moest regelmatig meerdere keren per nacht ingrijpen bij het dronken uitgaanspubliek. Bendanon die al 27 jaar als beveiliger werkt en al jaren sociaal betrokken is bij de straat was ook die avond aan het werk.

In zijn eigen woorden laat Bendanon aan de rechter weten wat er die nacht gebeurde: Er was een opstootje in de Nobelstraat, hij was samen met, Sahin, een collega beveiliger aanwezig. Bendanon probeerde de angel uit het conflict te halen door een van de ergste herrieschoppers bij de arm mee te nemen en ze uit de groep te halen. Enkele betrokkenen bij het opstootje verklaarden echter aan de gearriveerde politie dat ze mishandeld zijn en wijzen Sahin aan als dader. Deze beveiliger werd meegenomen door de politie en hierop volgend werd Bendanon als getuige gehoord.

Hij verklaarde direct dat de politie de camerabeelden moest bekijken om de waarheid te achterhalen. Als getuige maakte hij zich toen nog geen zorgen om zijn eigen hachje. In de loop van het onderzoek zijn er echter ook belastende verklaringen afgelegd tegen Bendanon. Hij zou twee mensen hebben mishandeld tijdens het opstootje. Bendanon bleef vragen om de camerabeelden. “Die beelden konden mijn integriteit bewijzen.” De camerabeelden zijn echter nooit meegenomen in het onderzoek.

Meineed

Toen begin oktober Bendanon dan eindelijk voor de rechter verscheen om zijn verhaal te doen voltrok er een ander schouwspel. De verdediging had twee getuigen opgeroepen die ontlastende verklaringen hadden over de rol van Bendanon tijdens het opstootje. De getuigenis van een van de getuigen week volgens de OvJ Trokic af van wat hij eerder tegenover de politie had verklaard. De Turkse man Coscun, die de Nederlandse taal niet machtig is en daarom niet alle vragen begreep, werd op last van de OvJ op verdenking van meineed gearresteerd.

Het was voor de rechter reden de zitting te schorsen. Na de schorsing gaf zij aan de zaak tegen Bendanon te willen aanhouden. Ze honoreerde het verzoek van mr. De Leon (advocaat van Bendanon) om de verbalisanten op te roepen voor de volgende zitting.

Direct bij aanvang van de zitting van vandaag sprak de Leon zijn verbazing uit over een bericht dat hij gisteren op DUIC had gelezen. Daarin werd gemeld dat er een gesprek tussen de OvJ en Coscun had plaats gevonden waarin hem werd toegezegd dat wat hij ook beweerde op de zitting er geen consequenties aan verbonden zouden zijn. De OvJ bevestigde dat dit gesprek had plaats gevonden. Toen De Leon vroeg om een verslag verwees Trokic naar een papier dat op de tafel voor de rechter was gelegd. Ook zij had er nog geen kennis van genomen. Het gespreksverslag was niet ondertekend en er stond ook geen datum onder.

Dit gesprek zou later een belangrijk onderdeel vormen van het pleidooi van De Leon. Het verhoor van de getuige was in zijn ogen een farce geworden temeer omdat hij (nog steeds als verdachte van meineed) zich beriep op zijn verschoningsrecht. De duidelijk geïntimideerd getuige, ditmaal wel vergezeld door een tolk, wilde vandaag niet meer verklaren wat hij de bewuste nacht in 2012 had gezien.

Camerabeelden

Er zijn dus belastende verklaringen en ontlastende verklaringen voor Bendanon. Er waren ooit camerabeelden, maar die zijn al die tijd nooit meegenomen in het onderzoek; ook al heeft Bendanon daar meerdere malen om gevraagd. Een zaak die al 2,5 jaar speelt, een verdachte die zijn werk, bedrijf en huis kwijt is vanwege deze zaak.

Bendanon blijft benadrukken dat hij nooit iets fout heeft gedaan. De OvJ eist een geldboete van 300 euro. De Leon vroeg om vrijspraak. Hij was van mening dat door het handelen van politie en de OvJ geen sprake was geweest van een eerlijke rechtsgang. In het laatste gesprek dat de OvJ met de ontlastende getuige had, zou de man monddood zijn gemaakt. Hij verwees naar een arrest van de Limburgse rechtbank waar na vergelijkbaar handelen van een OvJ het OM niet ontvankelijk werd verklaard. Vrijspraak is volgens de advocaat van belang omdat zijn cliënt dan weer een Verklaring Omtrent Gedrag kan krijgen. Deze is nodig om zijn werk als portier weer te kunnen uitoefenen.

De uitspraak is 12 december.

9 Reacties

Reageren
  1. Jiri

    Kan een journalist eens achterhalen wat zo’n rechtzaakje na een uitspraak allemaal heeft gekost? Ik schat geen €300,-…..

  2. Rob Rietveld

    Ik weet niet of mijn mening de zaak van Elwien schaadt, maar wat een farce is deze rechtszaak! Een OvJ die een getuige monddood maakt, rechercheurs die stelselmatig weigeren camerabeelden in te zien, “slachtoffers/ getuigen” die met elkaar mee lijken te praten en een slachtoffer die “nu bang is voor uitsmijters en niet meer in de buurt durft hard te lopen”en een claim voor immateriële schade van 280 euro! durft neer te leggen. De OvJ vindt, rekening houdend met alle belangen een claim van 200 euro billik. Als je niet bij de zitting aanwezig was, geloof je niet wat er allemaal gebeurd is.

    Er zal toch hopelijk wel iets van onze rechtsstaat over blijven over 2 weken als de rechter haar uitspraak toelicht?

    Schande!

  3. Patrick.

    Huis kwijt werk kwijt en bedrijf kwijt dat gun je echt niemand en dat alles door rechterlijke dwalingen en misstanden door een zoveelste vechtpartijtje op de Nobelstraat en na 2,5 jaar een bekeuring van 300 geven ,hoe maken ze mensen kapot !!!..Werkelijk ongelooflijk dat de camerabeelden nooit zijn opgevraagd en alleen naar de feiten van onbetrouwbare getuigen is geluisterd .Ik kan de feiten en omstandigheden niet en ik kan de heer Bendanon niet maar na dit lezen hoop ik voor de heer Bendanon dat het recht in zijn voordeel 12 december zal zegevieren en dat hij de draad weer kan oppakken.

  4. michel slier

    Bendanon wat een idiote rechtsgang. Jaren geleden (jaren 80) heb ik deel uitgemaakt van een groeps beveiliging o.a. in de Kneus. Het publiek kan (zeker in de late uren) dronken en zeer lastig zijn voor welwillende gasten. Het vak van portier is niet van eenvoudige aard. Het onrechtmatig handelen van de officier jegens Bendanon behoort te leiden tot vrijspraak. Het is volstrekt ontoelaatbaar dat een Officier van Justitie een getuige beinvloed.

  5. Toine Goossens

    Het is interessant om de beïnvloeding van de getuige door de Officier naast de fiscale zaak die bij het hof Arnhem-Leeuwarden speelt te leggen. Daar zijn twee getuigen monddood gemaakt door hun werkgever, het ministerie van financiën.

    De president van het hof heeft bij het OM aangifte gedaan. (Bij een verdenking als deze (misdrijf door/namens de overheid, als bedoeld in artikel 162 Wetboek van Strafvordering) is het gerechtshof verplicht aangifte te doen.)

    Begaat een Officier met het (onrechtmatig) onder druk zetten van een getuige ook een misdaad?

  6. Toine Goossens

    Ook het niet bekijken van de camerabeelden is in deze zaak heel essentieel. Camera’s leggen de werkelijkheid objectief vast. Het programma opsporing verzocht zou zonder camerabeelden niet zo effectief zijn.

    De vorige week nog besloot de gemeenteraad om het aantal camera’s in Utrecht te verminderen. Cameratoezicht zou de privacy aantasten!
    De Utrechtse politici vinden individuele privacy belangrijker dan objectiviteit en ook belangrijker dan collectieve privacy. Iedere misdaad is een aantasting van iemands anders privacy.

    Veel criminelen beveiligen zichzelf met camera’s, maar staan de beelden niet af aan de politie. Vervolgens wordt daar beslag op gelegd; het onderzoek gaat voor de privacy.

  7. Geenstijl@Utrecht.

    Waarheidsbevinding is al jaren in Nederland jammer genoeg in een hoekje gezet door zowel politie als OM, iets wat een rechtstaat onwaardig is.
    En Utrechtse politici zijn allemaal slaapkopen met een eigen agenda en belangen, hier kun je allang niet meer op vertrouwen als inwoner van Utrecht.
    Het wordt tijd dat de rechterlijke macht de staande magistratuur/OM eens goed de les leest in deze rechtszaak.

  8. Ben ten Boden

    Camera beelden waren essentieel in deze zaak. Daar had de waarheid en niets anders dan de waarheid helderheid en duidelijkheid gegeven. Politie heeft meerdere malen het verzoek en de kans gekregen de beelden veilig te stellen. Maar zij dachten waarschijnlijk dat deze beelden Bendanon vrij zouden pleiten. Ook het “bewerken” van de getuige die voor Bendanon pleit is ongehoord. In deze zaak is de waarheid vinding en een goed verloop van de rechts gang aan alle kanten bewust ontregeld. Bendanon mag dit niet voor zijn kiezen krijgen. Vrijspraak wegens aantasting van de rechts orde en het willens en wetens verstoren van diezelfde rechts orde. Een ieder in Nederland heeft namelijk recht op een zitting waar alles van enige twijfel/malversaties is ontheven. Ik heb nu alle 2 de zittingen bijgewoond en mij in het dossier mogen verdiepen. 12 december weten we meer. Good luck Master!!! Dat het mooie Kerst dagen mogen worden.

  9. Ad Verdonk

    Deze zelfde OvJ heet de wijkagent verboden om tijdens de lopende zaak van de `Bende van De Meern` uitleg te geven aan de ouders. De wijkagent had begrip voor de ouders die ineens in een hectische periode zaten.De uitnodiging kwam schriftelijk van dezelfde wijkagent maar werd door Trokic afgeblazen omdat tijdens een lopende zaak er geen contact mag zijn tussen betrokkenen zoals ouders en Politie, dit zou de zaak kunnen schaden!
    Jongens, waarvan een aantal minderjarig waren werden op last van Trokic op maandagochtend 3 februari 2014 om 6 uur gelijktijdig van hun bed gelicht en, zoals de wijkagenten verklaarden in ieder geval tot donderdag vastgezet. Ongeacht wat het resultaat van de verhoren zou zijn. Uiteindelijk werd op 6 juni 2014 uitspraak gedaan door de rechter: een vrijspraak, 2 hoger beroep ivm hun opleiding en de rest taakstraffen van 2 !! tot 20 uur ( al eerder bij de Rechter geweest). Deze OvJ staat blijkbaar boven de wet en gaat ongestoord met een getuige, zonder Raadsman een gesprek houden! Dit slaat echt alles, wellicht normaal in het Oostblok maar niet in Nederland………….dacht ik!!!!!!!!! Oh ja, deze jongens hadden nogal wat stoere apps rondgestuurd en zijn uiteindelijk niet verder geweest dan op zo´n 50 meter van de plek waar `iemand` een klap uitgedeeld zou hebben in een dansschool! Erwin ik hoop van harte dat de Rechter deze OvJ flink aan de kant zet. Nog 2 dagen…spannend! sterkte

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).