Neudeflat verkocht; 1 oktober start de verbouwing | De Utrechtse Internet Courant Neudeflat verkocht; 1 oktober start de verbouwing | De Utrechtse Internet Courant

Neudeflat verkocht; 1 oktober start de verbouwing

Neudeflat verkocht; 1 oktober start de verbouwing
De Neudeflat is verkocht. Syntrus Achmea Real Estate Finance gaat de verbouwing van het markante gebouw naar 88 appartementen en een commercieel deel op zich nemen. 1 oktober start de verbouwing.

De Neudeflat is verkocht. Syntrus Achmea Real Estate Finance gaat de verbouwing van het markante gebouw naar 88 appartementen en een commercieel deel op zich nemen. 1 oktober start de verbouwing.

Dat maakte bouwbedrijf De Nieuwe Norm zojuist bekend. De verbouwing start op 1 oktober en duurt ongeveer een jaar.  Op de eerste verdieping wordt een horecafunctie gerealiseerd. Op de 2e tot en met 15e laag komen appartementen en op de 16e verdieping komt er een publieke voorziening met uitzicht over de Utrechtse binnenstad.

Naast een transformatie zal de buitenkant van de Neudeflat op onderdelen worden gewijzigd. Zo komen er nieuwe kozijnen en gevelpanelen, verdwijnt het trappenhuis aan de buitenzijde en komen er hiervoor balkons terug.

Gemeente als intermediair

De verbouwing heeft wat vertraging opgelopen. In eerste instantie zou de verbouwing in maart al beginnen, maar door een huurcontract van de gemeente dat doorliep tot 2017 voor de onderste verdieping kon er niet zomaar verbouwd worden. Voor de onderste verdieping, waar nu nog de fietsenstalling zit, moest nog een partij gevonden worden. De gemeente heeft hiervoor als een soort intermediair opgetreden om verschillende partijen bij elkaar te brengen en zodoende zo snel mogelijk ook voor dit gedeelte van het gebouw een huurder te vinden.

Anders dan in de markt gebruikelijk is, wordt er door Syntrus Achmea Real Estate & Finance geen indicatie gegeven van de huurprijzen.

DUIC-blogger Arjan den Boer schreef in een recent verleden al eens met een verfrissende blik over de Neudeflat.

26 Reacties

Reageren
  1. Herman

    Verbouwing?

    Enige wat ze aan dit gedrocht kunnen doen is gaten boren voor springstof, dan de boel opblazen. En daarna een 10 daags festival met gratis bier om te vieren dat de Neudeflat verdwenen is.

  2. BramD

    Wat goed zeg!
    Weet iemand waar ik me kan inschrijven voor een appartement?
    Of wordt het weer voor starters en studenten?

  3. Arend

    Achmea? Van mijn ziektekostenpremie?

  4. R.A.F

    Herman hoe kom je erbij om het op te blazen wat denk je dat er met de gebouwen er omheen gebeurt .
    Dat zal niet gaan .
    Verbouwen is een goed idee met boven in de toren een uitkijk verdieping zodat je mooi over de oude stad kan kijken , ja ik weet we hebben de Dom maar niet iedereen kan die trappen op lopen en in de Neude flat zitten liften .
    En als ze klaar zijn met verbouwen kunnen ze altijd nog het door jou begeerde openingsfeest geven met gratis bier .
    En nee geen 10 dagen er moet ook nog gewerkt worden he .

  5. Jaap Verhoeven

    Grappig dat nou net de R.A.F tegen opblazen is. Maar OK, dan maar steen voor steen afbreken.

  6. Peter

    Alle mensen die voor sloop zijn vergeten dat sloop geld kost en de eigenaar niets oplevert. Leg effe uit hoe we sloop gaan terugverdienen, dan luister ik wel.

    Ik had dat ding ook liever niet gezien maar nu het er staat moet je er het beste van maken.

    Uitzicht vanaf die plek is het mooiste van heel Utrecht omdat je dat ding niet ziet.

  7. Bill

    Dit is een van de weinige gebouwen van Hugh Maaskant in de stad, beetje kortzichtig om gelijk aan sloop te denken. Volgens mij zelfs even ‘t hoogste kantoorpand van Nederland geweest. Tevens kan de opknapbeurt er een mooi complex van maken.

  8. Jeroen Makkink

    Mooi (en dapper) dat een partij het waagt om dit avontuur op zich te nemen. De huidige staat van de toren leidt inderdaad tot spontane depressie en lijkt zelfs op een zomerse dag gehuld in een permanente staat van mist en motregen. Maar: toch zitten er elementen in van hoge architectonische waarde zoals het trappenhuis met zijn mooie slanke stalen kozijntjes. Jammer, maar functioneel waarschijnlijk onhoudbaar :-(.
    Nou goed, dan maar 10 dagen aan het bier. Da’s ook wat waard.

  9. Hanneke

    11 verdiepinkjes eraf. Kan de horeca blijven, maar dan zie je er bijna niets meer van ?

  10. Frank

    Twee liften voor én de appartementen én de publieke *voorziening* op de 16e. Dat kan dan haast geen publieke *openstelling* betekenen maar zal ongetwijfeld een te huren vergaderruimte worden o.i.d..
    Verder is het trapportaal een tochtgat met een overdruk. Vraag me dus af of en hoe ze dat nog gaan oplossen.

  11. Jiri

    Waarom nou niet een chique nachtclub met een rooftop bar à la Bangkok-style op de 16e verdieping?!? Ben ervan overtuigd dat dit in Utrecht aanslaat met een magneet-werking uit heel Nederland!

  12. Newsfinder

    Ik vind dit een prima idee.

  13. Annemarie

    Als ze alleen al de façade opknappen dan zou dat al een heleboel schelen!

  14. Toine Goossens

    En nu maar hopen dat de gemeente driedubbel glas voor de geluidsisolatie heeft voorgeschreven., anders komt Stay Okay er helemaal nooit.

    Dat is natuurlijk ook voor de huidige bewoners een goede oplossing. Isoleer alle bestaande panden. Dat is ook gebeurd langs drukke verkeerswegen.

    Het vehikel dat dit uit kan voeren is de Stichting Ondernemersfonds Utrecht. Dit fonds wordt nu slechts gevoed door een toeslag op de OZB niet woningen. Het wordt dus volledig door ondernemers betaald.

    Laat de gemeente een parallel fonds opzetten dat gevoed wordt door een gerichte opslag op de OZB woningen. De gelden worden gebruikt om de investeringen in overlast beperkende voorzieningen aan-in nu reeds bewoonde panden te financieren.
    De gemeente zet zelf 20% van de huidige OZB opbrengst niet woningen in om de binnenstad leefbaar te maken.

    Als het doel is bereikt wordt het fonds en de OZB opslag beëindigd.

    Er zal geen rijksbeleid bestaan wat dit mogelijk maakt. Daarom moet Utrecht een beroep op experimenteervrijheid doen.
    Bij succes landelijk uitrollen.

  15. Piet Puk

    @Toine Geussens
    De binnenstad is voor iedereen en ook voor nieuwe bewoners, dus niet zeuren over drukte dan had je niet in de stad moeten gaan wonen.

    Isoleer je woning gewoon zelf in de plaats je handje te willen ophouden bij de gemeente.

  16. Mona

    Met duurzame materialen en een verrassend lichtplan kan dit best iets worden; van grauwe kolos naar eigentijds ontwerp! Ook ‘s nachts. Een eye-catcher. Een uitdaging, dat klopt.

  17. Jacco

    Kan een heel mooi gebouw worden, mits opgeknapt. Ik zie ook wel wat in een bar/nachtclub bovenin.

    En ik wil nog steeds een Vapiano onderin.

  18. Henk

    Uitgerekend het fraaie trappenhuis moet wijken voor nogal lomp ogende balkons. Hoop dat die in de praktijk wat fragieler zullen uitvallen.

  19. Dennis

    Met een stayokay binnenkort op steenworp afstand, is een Vapiano onderin deze toren toch alleen maar een aanwinst voor de horeca op/rond dit plein?

  20. Rob Dettingmeijer

    Hoe krijg je het voor elkaar! Het mooiste deel van de flat het glazen trappenhuis wordt vervangen door balcons die ogen als badkuipen, waarmee een groot deel van de architectuurhistorische waarde van het gebouw naar de knoppen is.

  21. Haag

    En weet iemand misschien de verkoopprijs?

  22. Toine Goossens

    @ Pietje Puk,

    Ik ben niet gediend van anonieme reacties die mij op deze manier te kijk zetten. Reageer onder naam en ik zal inhoudelijk reageren.

  23. Frank

    @Toine: Hij gaat weliswaar met een gestrekt been de discussie in, maar Puk heeft wel een punt. Ik zie zelf niet waar het ‘te kijk zetten’ in zit. Er valt niks te kijk te zetten toch? En anoniem zijn is niet echt relevant voor het inhoudelijk kunnen discussiëren over een onderwerp. Sterker nog. Anonimiteit maakt zuivere discussie juist beter mogelijk omdat hij niet vervuild wordt door sociaal wenselijke of politiek correcte standpunten/uitspraken.

  24. SiGNe

    Het gebouw is meer dan eens uitgeroepen tot lelijkste gebouw van Nederland.
    Snds de oranje “doos” in Lelystad is dat in elk geval niet meer voorgekomen maar dat maakt het gebouw helaas niet mooier.
    Het is al eens eerder verbouwd toen de gemeente Utrecht het pand kocht, dat hielp wel iets maar niet heel veel.

    Wat betreft de verhuur van het pand, het zal vast geen sociale huur worden want op die lokatie kan men particulier meer vragen… een stúk meer.

  25. @ Rob

    Ja, Rob ben het helemaal met je eens, heel erg hoe dit gebouw wordt aangetast door deze lelijke witte badkuipen. Er zijn architectonisch respectvoller oplossingen te bedenken.
    Al eerder werd ook bijvoorbeeld de Katarijne Toren van de NS ” gerenoveerd tot een onbeduidende alledaags gebouw, terwijl de beroemde Utrechtse Architect MART VAN SCHIJNDEL hier juist een unieke gevel voor had ontworpen…

  26. Ton

    Nee: liever geen aantasting van het huidige ontwerp. Die balkons vervangen het prachtige trappenhuis. Wat zou het fijn zijn als men het gebouw met eigen ogen en oordeel zou bekijken i.p.v. steeds maar anderen napraten over hoe lelijk het gebouw zou zijn. Zo heeft men het steeds gemakzuchtig over ‘dat betonnen gebouw’, terwijl er toch voornamelijk glas, staal en natuursteen te zien is.
    Like Neude flat op FB en voer een leuke, zinnige, respectvolle discussie over het gebouw, met bijv. het artikel van Arjan den Boer als uitgangspunt. http://www.arjandenboer.nl/2014/ode-aan-de-neudeflat/

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).