NRC: moskee in Utrecht-Overvecht zet aan tot radicalisering | De Utrechtse Internet Courant NRC: moskee in Utrecht-Overvecht zet aan tot radicalisering | De Utrechtse Internet Courant

NRC: moskee in Utrecht-Overvecht zet aan tot radicalisering

NRC: moskee in Utrecht-Overvecht zet aan tot radicalisering
De Al Fitrahmoskee in de Utrechtse wijk Overvecht is volgens NRC een kweekvijver voor jihadisme. De krant sprak met een paar mensen die lessen volgden in de moskee.

De Al Fitrahmoskee in de Utrechtse wijk Overvecht is volgens NRC een kweekvijver voor jihadisme. De krant sprak met een paar mensen die lessen volgden in de moskee.

Kinderen en jongeren wordt een afkeer van de Nederlandse samenleving aangeleerd, zo wordt duidelijk gemaakt in de reportage. Hen wordt geleerd dat zij hun hoofd moeten afwenden als zij een te schaars geklede vrouw zien of een kerk.

Het bestuur van Al Fitrah reageert in de krant en uitgebreid via Facebook. Er wordt een onjuist beeld geschetst zegt het bestuur omdat Al Fitrah uitsluitend goedheid en nobelheid wil verspreiden onder islamieten.

Om islamitische kinderen beschermd te kunnen opvoeden, heeft Al Fitrah de afgelopen jaren zeker zes organisaties opgericht. Zo heeft de moskee een eigen kinderwebsite, een eigen voedselbank en een afdeling voor meisjes en jonge vrouwen waar wordt geadviseerd om bij gezondheidsproblemen alleen op Allah te vertrouwen en niet op de Nederlandse gezondheidsinstellingen.

Zorgen

Minister Asscher laat aan de krant weten het een volstrekt ongewenste situatie te vinden dat mensen in een moskee worden aangezet om zich af te wenden van de Nederlandse samenleving.

Hij overweegt op aangeven van de Tweede Kamer om radicaliserende islamitische organisaties te verbieden. De Kamer vroeg hem onlangs die mogelijkheid te onderzoeken. Een motie daarover van PvdA en VVD werd met een grote meerderheid aangenomen.

Gekoppelde berichten

17 Reacties

Reageren
  1. Bill

    Maar natuurlijk zegt Al Fitrah dat ze dit niet doen, dat is een sollicitatie voor sluiting..

    Onder andere salafisten kunnen in zo’n geval gebruik van de “Takiyya” maken. Volgens wikipedia is “Het leerstuk staat moslims toe om hun geloof te verbergen of loochenen als ze bedreigd of vervolgd worden.” Dus verplicht (!) liegen om de islam te verdedigen.

    Al met al een zorgelijke ontwikkeling, aangezien een moskee in de buurt van de autoboulevard, Imam Maalik, ook al eens mensen van bedenkelijk pluimage heeft geprobeerd uit te nodigen.. Ik hoop dan ook dat de gemeente de controle wat meer gaat opvoeren..!!

  2. peewee

    Wanneer blijkt uit onderzoek dat deze moskee tegen de Nederlandse samenleven is dan dient onmiddellijk deze moskee gesloten te worden en de imams te worden verwijderd.

  3. Geenstijl@Utrecht

    Nou nou nou zeg wat een verassing, dit wisten wij niet hoor in Utrecht, net doen of er niets aan de hand is met dit soort gebeds-kazernes, allemaal hele lieve vrolijke mensen hoor.
    Stel je eens voor hoe moeilijk dat te verkopen is om dit soort haat-kazernes aan te pakken, je weet wel mensenrechten ed., gewoon net doen of er niets aan de hand is, want daar zijn de Utrechtse burgemeester en zijn college goed in.
    Ik zou lekker op een huichelachtige manier gaan thee drinken als VVD- burgemeester deed de PvdA ook al jarenlang en uitleggen dat dit eigenlijk niet past in een open samenleving.

  4. Jeroen

    Ok Bill, dus als de moskee zegt aan te zetten tot radicaliseren dan doen ze dat en als de moskee zegt niet aan te zetten tot radicaliseren dan doen ze dat ook alleen liegen ze erover. Dat klinkt mij behoorlijk als een Catch 22 in de oren.

  5. lex

    De VVD-fractie heeft afgelopen weekeinde direct een raadsinformatieavond over de dubieuze praktijken van alFitrah aangevraagd. Hierbij zou dan wellicht ook het moskeebestuur zijn verhaal kunnen doen. Fractievoorzitter Dimitri Gillissen: ,,Ik ben geschrokken. Dit roept veel vragen op. Ik wil weten wat daar allemaal gebeurt en hoe schadelijk deze praktijken zijn voor de buurt.”

    D66-raadslid Arjan Kleuver wil van de burgemeester weten wat hij op dit moment allemaal doet om de moskee in toom te houden en welke mogelijkheden Van Zanen nog heeft.

    Ik hoop dat de redactie van DUIC op die info bijeenkomst aanwezig is.

  6. Y

    Geloof er niks van is allemaal moslims pesten! Media blaast altijd alles op, moslims worden dagelijks in een kwaad daglicht gezet maar gelukkig geven ze niet al te veel aandacht aan deze nietsnutten!

  7. Geenstijl@Utrecht

    @Younes/Yousef, je hebt helemaal gelijk jonge, ik zou helemaal niet willen wonen of verblijven in dit verderfelijke land vol ongelovigen met al die slechte voorzieningen.
    Maar het is gewoon een feit dat dit haat-kazernes zijn die zo snel mogelijk moeten verdwijnen.

  8. Michael

    Nou nou nou zeg Geenstijl@Utrecht, om de zaak nou meteen in de fik te zetten . . .
    Of bedoel je wat anders met verassing?

  9. Objectivist

    Ik moet u bekennen dat ik dit nog tamelijk onschuldige voorbeelden vind. De Koran is een theologische superioriteitsleer die haar onderworpenen (gelovigen) doorlopend ophitst tegen de ongelovigen en afvalligen en zelfs regelmatig direct oproept tot geweld jegens niet-moslims. Dan vind ik het nog tamelijk onschuldig om kinderen aan te leren het hoofd af te wenden wanneer men een schaars geklede (ongelovige) vrouw of kerk tegen komt.

    Zulks lijkt eerder op een verwesterde gematigde leer gericht op het voorkomen van gewelddadige incidenten tussen moslims en ongelovigen (door de moslim conflictvermijdend gedrag aan te leren), dan op de zuiver Islamitische leer die de moslim leert de Kufar (ongelovige) met hand en tand te bestrijden. In een Islamitisch land waar de Sharia wetgevend is bijvoorbeeld, is een dergelijke opvatting als hier aangeleerd wordt in ieder geval volstrekt ondenkbaar. Het zal zelfs als afvalligheid worden beoordeeld…

    Het verbieden van een dergelijke organisatie zou dan ook nog wel eens ongewenste effecten kunnen hebben door juist underground radicalisering in de hand te werken.

    Minister Asscher heeft ondertussen weer eens kilo’s boter op het hoofd. Hoe kun je nu tegelijk tegenstander zijn van mensen die de Nederlandse samenleving verwerpen én dan ook voorstander zijn van het op massale schaal binnenhalen van cultureel wezensvreemden die vaak van jongs af aan zijn geindoctrineerd met het idee een superieure moslim te zijn die het land van de inferieure ongelovige betreedt..? You cant’t have your cake and eat it too, Asscher.

  10. Freddy

    Belangrijk is om met de Islamitische gematigde gemeenschap die 90 % ervan, te overleggen hoe deze type radicalen geblokkeerd kunnen worden.
    Het is een stijd namelijk BINNEN de islam, en extreme krachten trachten juist te polariseren in 2 kampen, niet Islam versus wel Islam. Net als Wilders/ Pegida/ Nederlandse extremisten dat proberen. Het gaat onze samenleving niet verder helpen als we kiezen voor welke extreme zijde dan ook.

  11. Berend

    @Y: Zo is het. Het is allemaal een complot. Blijf vooral in die slachtofferrol.

  12. Bill

    Blijkbaar is er (volgens een reactie op Facebook via Duic) in 2008 al een boek over deze moskee met z’n gevaarlijke praktijken geschreven, de politiek weet het en doet er dus blijkbaar te weinig aan, of kan (wettechnisch gezien) er te weinig aan doen. Tijd voor strengere wetten om ook de zg. gematigde moslims (die wel willen integreren) te beschermen tegen deze gevaarlijke stroming.

    Hier trouwens het boek..: http://www.bol.com/nl/p/salaam/1001004005769241

  13. Y

    GeenStijl@utrecht (geertje)
    Objectivist (pimmetje)
    Berend (theotje)

    Ach gut snik snik.

  14. Hans Oudwijk

    De notoire Tilburgse Salafistische familie Salam wordt al sinds jaar en dag door de AIVD in de gaten gehouden. Alleen de slappe Nederlandse rechtsspraak en angst heeft hen voor veroordelingen voor opruiing en extremistische propaganda kunnen behoeden. Hoe zij aan hun Nederlandse paspoort komen weet alleen de PvdA.
    Pa Salam runt een beruchte moskee in Tilburg waar de geesten worden rijp gemaakt voor de jihad. Zoon Suhayb Salam heeft daartoe zijn eigen extremistische filiaal in Utrecht, Overvecht.
    Burgemeester, Jan van Zanen heeft nu de kans te laten zien dat hij de verontruste burgers van Utrecht serieus neemt en hen en hun kinderen kan en wil beschermen tegen de extremistische politieke islamisten. Er mogen geen mohammedaanse jihadisten binnen de Utrechtse stadsgrenzen geaccepteerd worden. Deze salafistische moskee moet resoluut gesloten worden.

  15. Hans Oudwijk

    Jeroen 21 DECEMBER 2015 OM 12:08
    Inderdaad Jeroen. Catch 22, daarmee geef je een puntige en adequate omschrijving van de islam.
    En je weet; er is maar één islam maar er zijn 1.3 miljard mohammedanen.

  16. Jeroen

    Hansie kletst zoals gewoonlijk weer uit z’n nek. Doei Hans!

  17. Mark Plumen

    Als de innerlijke acceptatie van de kuisheid van de Nederlandse vrouw een kenmerk moet zijn van radicaliseren, kan je elke man die met een “buitenlandse vrouw” uitgaat, omgaat een vriendschap mee heeft oppakken voor radicalisering.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).