Omwonenden Lentebock Festival Ledig Erf: “Zuipfeest loopt uit de hand” | De Utrechtse Internet Courant Omwonenden Lentebock Festival Ledig Erf: “Zuipfeest loopt uit de hand” | De Utrechtse Internet Courant

Omwonenden Lentebock Festival Ledig Erf: “Zuipfeest loopt uit de hand”

Omwonenden Lentebock Festival Ledig Erf: “Zuipfeest loopt uit de hand”
Het Buurtcomité Twijnstraat en omstreken vindt dat het Lentebock Festival op het Ledig Erf uit de hand is gelopen. Het bierfestval, dat ook een herfsteditie heeft, vond afgelopen weekend plaats en trok duizenden mensen naar het Utrechtse plein. “Het is uitgelopen op een zuipfeest.”

Het Buurtcomité Twijnstraat en omstreken vindt dat het Lentebock Festival op het Ledig Erf uit de hand is gelopen. Het bierfestval, dat ook een herfsteditie heeft, vond afgelopen weekend plaats en trok duizenden mensen naar het Utrechtse plein. “Het is uitgelopen op een zuipfeest.”

Het Lentebock Festival en het Herfstbockfestival zorgen al jaren voor een vol Ledig Erf. Op de twee festivals worden speciaalbieren geschonken en veel mensen komen hier op af. Te veel mensen, vinden enkele omwonenden en sommige bezoekers. “Het is uitgelopen tot een zuipfeest van een te grote omvang voor de locatie”, laat het Buurtcomité Twijnstraat en omstreken weten.

Volgens het comité was het vorig jaar al te druk, de omvang zou moeilijk te combineren zijn met het feit dat er ook gewoon mensen rondom het plein wonen. “Als buurt zijn we vergevingsgezind; we zijn ook vrijwel allemaal klant bij de organisatoren. Het loopt nu echter uit de hand.” Omwonenden klagen over de slechte bereikbaarheid van de buurt, heel veel wildplassers, de bende van gebroken glas en plastic bekers en honderden fietsers die voordeuren en stoepen blokkeren. Ook deze ochtend liggen er nog plastic bierbekers in de verschillende zijstraten.

De voorzitter van het comité laat weten dat hij het de organisatie zeer kwalijk neemt dat er niets geleerd zou zijn van de enorme groei van bezoekersaantallen vorig jaar. Ook de gemeente zou blaam treffen: “Wij nemen het de gemeente kwalijk dat hier, mede n.a.v. de lessen van vorig jaar, volstrekt onvoldoende op is toegezien, danwel op ingegrepen is.”

Organisatie

Sanne Bijlsma van het Lentebock Festival laat weten dat er ondertussen een gesprek is geweest met het buurtcomité en dat er zeker nog enkele aandachtspunten zijn voor de organisatie. Toch vindt Bijlsma de harde kritiek niet volledig terecht: “Wij kunnen als organisatie lastig in zo’n groot gebied voor alle bezoekers instaan. Natuurlijk zijn wij tegen wildplassen en treden wij daar tegen op, en ook zouden wij liever geen rotzooi zien. Maar dit zijn toch ook wel de consequenties die verbonden zijn aan zo’n groot stadsevenement, hoe vervelend dat ook is.” Bijlsma laat verder weten dat de festivalorganisatie zo goed als mogelijk maatregelen heeft genomen elke keer als er uit de buurt een melding kwam van overlast. “Er zijn zeker nog wat aandachtspunten maar de manier van communicatie van het buurtcomité vind ik niet zo prettig. Wij proberen juist een leuk festival met alle ondernemers en omwonenden neer te zetten om zo een positief evenement te organiseren.

Het buurtcomité heeft de gemeente opgeroepen om het vergunningbeleid nog eens kritisch te toetsen. “Vergunningen voor drankfeesten van deze omvang in een woonomgeving gaan niet samen met draagvlak bij bewoners creëren voor evenementen in de stad.”

38 Reacties

Reageren
  1. Peter Pintenkoning

    Ja dat liep weer heerlijk uit de hand!

  2. Bram

    Af en toe een mooi feest op het Ledig Erf is prima! Erg jammer dat de organisatie ‘s ochtends druk bezig is eigen erf schoon te maken en voor de openbare weg wacht op actie van de gemeente. De organisatie zou behoorlijk wat goodwill kweken als men ‘s ochtends eventjes met aantal personen door de wijk trekt en de troep verwijderd, gewoon een rondje Twijnstraat/Oudegracht/Twijnstraat adWerf en stukjes park!
    Deze suggestie ook al in najaar 2014 gedaan. Lusten en lasten!

  3. Bram de Goede

    Amsterdamse museumdirecteuren pleiten voor meer hoogwaardige toeristische activiteiten in Amsterdam, geen bierfietsen meer, zou voor Utrecht ook beter zijn, geen bier- en vrijgezellenfeesten meer in de historische binnenstad, maar meer aandacht voor de unieke middeleeuwse monumentale werven i.p.v. een sliert van terrassen.

  4. Wouter

    Vind het ook kwalijk. Was van veraf aan te zien komen dat het overvol zou worden. Zowel voor bezoeker als buurtbewoner was het wat mij betreft onvoldoende geregeld.

  5. Maarten

    Natuurlijk moet zo een evenement kunnen en dat moet de buurt ook geen probleem vinden. Binnenstad is binnenstad met de voor en nadelen. Maar als je als organisatie zegt: ““Wij kunnen als organisatie lastig voor zo’n groot gebied voor alle bezoekers instaan. Natuurlijk zijn wij tegen wildplassen en treden wij daar tegen op, en ook zouden wij liever geen rotzooi zien. Maar dit zijn toch ook wel de consequenties die verbonden zijn aan zo’n groot stadsevenement, hoe vervelend dat ook is.” Dan heb je echt boter op je hoofd en kun je geen evenement organiseren.

  6. Sjef

    Bram, ga jij lekker in amsterdam wonen..

  7. Johannes van Berk

    Meneer De Goede, er waren ook mensen die niet vrijgezel zijn aanwezig, dus van een vrijgezellenfeest was geen sprake. Ook wordt in het stuk niet over bierfietsen gesproken, maar over gewone fietsen. Beter lezen graag.

    Overigens: hoe ziet u dat voor zich, geen bierfeesten meer in de binnenstad? Iedereen aan de speed?

  8. NLP

    Ging gister naar een film in het LHC en aanschouwde daar deze eigenaardige sociale gebeurtenis; met zijn honderden samen komen op een plein om schouder aan schouder urenlang bier drinken zonder verder enig vermaak. Wat een kuddevolk zijn wij mensen toch.

  9. Joep

    Verdorie inderdaad NLP, het moet eens afgelopen zijn met dat sociale gedoe. Thuis bij het licht van je TL-buis naar een witte muur staren met een kop heet water, waarom gebeurt dat tegenwoordig zo weinig?

  10. Marije

    Ik ben dit jaar niet meer gegaan vanwege de idiote drukte. Te vol en niet leuk meer. Ik haal liever elders een lentebockje als dat betekent dat ik 25 minuten minder lang in de rij hoef te staan voor 1 pintje.

  11. Daan

    Reactie van Sanne Bijlsma (Bokbier Fedtival) lijkt mij te makkelijk. Als organisatie ben je natuurlijk ook verantwoordelijk voor de impact van je festival. Zeker als dat geen ‘evenementenlocatie’ is, maar een pleintje in een buurtje waar veel jonge gezinnen wonen.

  12. Roald

    NLP is alleen maar aan het stoken met een opmerking die nergens op slaat

  13. Hans

    Stel voor het volgend jaar op een andere locatie te houden of ledig erf uit te breiden met de twijnstraat en het nieuwe plein aan de overkant van de brug. Daarnaast moeten er meer mogelijkheden om munten te halen, meer barretjes om bier te halen.

    Als andere locaties zouden Vredenburg, de Neude, Janskerkhof opties kunnen zijn.

    Dit zijn hele leuke festivallen die in combinatie met goed weer heel gezellig kunnen zijn. Helaas is de organisatie blijven hangen in 2012 en is de locatie ongewijzigd maar is het bezoekersaantal flink toegenomen.

  14. Paul

    Als halfjaarlijks terugkerende bezoeker –>
    Het waren weer 3 fantastische dagen waarbij het op vrijdag (door het super lekkere weer) wellicht aan de drukke kant was gezien de capaciteit van het Ledig Erf. Echter zaten vrijdag op alle terrassen in Nederland de mensen met de benen buiten…
    Los daarvan: Verstandig om ieder evenement goed te evalueren en als daar uit komt dat er door de organisatie meer aandacht moet besteden aan de sanitaire voorzieningen, het schoonmaken van de buurt en een betere logistiek voor fietsen zie ik verder geen reden om hier al te lang en zo negatief bij stil te staan. Laten we allemaal blij zijn dat er in Utrecht tenminste leuke evenementen worden georganiseerd. En voor alle buurtbewoners (waarvan ik er zelf 1 ben!): je hebt zelf gekozen om in de binnenstad te wonen! Geniet er van!

  15. Peter Utrecht

    Typisch gevalletje van verhipping van wat ooit leuke en originele concepten en festivals waren. Ging ooit met veel plezier naar het Bockbierfestival, waar liefhebbers van bockbier op af kwamen. Meer niet. Nu uitgegroeid tot een evenement waar je kennelijk geweest moet zijn, bezocht door 1000en hipsters en studenten, waarvan minimaal de helft niet eens bockbier lust. Maar he, buiten zuipen, gratis muziek, hippe sfeer: daar moet je bij zijn. Dat het vervolgens een mooi festival de nek omdraait, interesseert de organisatie niets. Inkomsten op korte termijn, dat is het belang. Dat het festival daarmee waarschijnlijk de nek wordt omgedraaid of naar een andere (saaiere) locatie moet, tja… En zo zijn we weer een tof, origineel festival armer, opgeslokt door de ‘evenementen’ generatie…

  16. Bart

    In principe een leuk festival, maar al jaren veel te druk. Lang in de rij voor muntjes, lang in de rij voor bier – ik laat het festival zoals het nu is graag aan me voorbijgaan. Verplaatsen van het festival naar een lokatie waar meer mensen, meer barren en meer podia passen lijkt me voor de hand liggend – en voor de organisatoren ook niet onaantrekkelijk. Lepelenburg – Griftpark (mooi samen met de kermis die er deze week ook was) – Moreelse Park – mogelijkheden te over!

  17. Schutstraat

    Abnormaal gedrag van de mensen en kroegbazen moeten wij maar gewoon vinden omdat het de binnenstad betreft.
    Ga maar verhuizen roeptoeteren mensen, en als je huis onderwaterstaat wat dan? betalen de alcoholisten de schuld?
    Horeca en dta hardloopercomplex moet maar gesloten worden.
    Maak er christelijke musea van of iets anders uit de historie van Utrecht.
    Horeca kan prima naar overvecht, k’eiland of L’rijn verhuizen.
    Er bestaat geen wet die bepaald dat in oude binnensteden horeca en winkels gevestigd moeten zijn, we moeten mee gaan in de tijd, dus oprotten met dat schorum dat zuipt.

  18. Porretje

    christelijke musea? WHAHAHAHAHAHA
    Niet iedereen die drinkt is schorum hoor!

    Net zoals elke zeikerd niet perse een conservatieve bejaarde is.

  19. Henk van der Gnoe

    Christelijke musea en ‘mee gaan in de tijd’ in 1 betoog, het kan echt! 😉

  20. David

    Er zal vast wat beter kunnen aan de organisatie van dit festival. Maar ik bespeur in de reacties van mijn medebewoners nogal wat eng elitarisme. Met een omweg zeggen ze dat ze eigenlijk mensen uit andere sociale klassen dan hun eigen liever niet in de buurt zien. Veel geklaag (niet alleen hier) is verkapte angst van een bange elite. Ook grappig is de onterechte nostalgie die er vanaf slaat. Onterecht, want vroeger was de Twijnstraat helemaal niet per se beter, maar eerder een verlopen winkelstraat die er nu dankzij de ondernemers bovenop is gekomen.

  21. twijnstraat

    Ik ben met open ogen en alle plezier in de binnenstad gaan wonen, met de wetenschap dat hier horecagelegenden zijn. Alle gevolgen van dien horen hier nou eenmaal bij, daarna hierover gaan huilen is hyoocriet.
    De organisatie van Lentebock gaat overigens niet vrij uit en de reactie van Bijlsma is volledig ontoereikend, de hand een keer in eigen boezem steken is een betere optie. En een heel plein zich laten gedragen behoort zeker tot de opties maar dit kost geld (teveel geld), zeg dat dan op zijn minst eerlijk.
    De organisatie is op de vrijdagavond overrompeld en dat is zeker niet goed te praten aangezien iedereen deze drukte aan zag komen behalve zijzelf.
    Ik vind het bockbier festival nog steeds een fantastisch initiatief en het hoort bij Ledig Erf en zal als buurtbewoner ook niet zeuren over de overlast. Maar een schoonmaakploeg die verantwoordelijkheid neemt voor net iets meer dan het eigen perceel is wel een gouden tip.

  22. Van Pimpelen

    … sedert jaren plaats ik vraagtekens bij m’n aversie voor (dus niet ‘tegen’) alcoholgerelateerde manifrustraties. Beschouwend accijnsverhogingen hier & daar bestaat het donkergrijze vermoeden dat de Staat der Neederlanden graag een graantje meepikt van hetgeen zij tracht te ontmoedigen (het wordt tijd .. voor een Werkvrije Rookplek, waarover later meer).
    Morgen wil ik schrijven over de relatief vrije journalistiek die zich ten dienste stelt van de lokale overheid…

  23. Van Pimpelen

    waar men .. leest leest men 13:53

  24. Merijn

    Mensen die zichzelf vermaken met een biertje erbij, dat is inderdaad een bijzonder eigenaardige gebeurtenis NLP. Je ziet het ook op plekken die zich ‘café’ of ‘kroeg’ noemen. Het verschijnsel heb ik zelfs al IN het LHC waargenomen! En dat noemt zich een filmhuis! Ik hou me overigens aanbevolen voor meer scherpe observaties van uw kant. Het liefst als dagelijkse column.

  25. Jiri

    Het is zoals Peter Utrecht schetst. het festival is aan zijn eigen succes ten onder gegaan. Maar er ligt ook een hoop te verbeteren bij de organisatie. Veels te lange wachtrijen voor munten, slecht getapt bier (waar de bediening het bruine en vieze spoelwater in je glas laat zitten, om daarna een biertje te tappen), als je daar wat van zegt je een grote bek terugkrijgt dat dit zo hoort (Biercafé Ledig Erf my ass!), nauwelijks toilet-voorzieningen, hutje-mutje staan, geen parkeerplekken fiets etc etc etc. De organisatie is incapabel en draait zelf dit in de kern mooie festivalletje de nek om! Want eerlijk is eerlijk, het Ledig Erf is het mooiste bierplein/terras van Utrecht!

  26. Wim

    Weg met het elitarisme? Wat is dat voor enge uitspraak? ik zou zeggen leve het elitarisme! Anders wordt heel Utrecht en Amsterdam een zuipend matras met leeghoofden, zoals op het bokbierfestival.

  27. peter

    @Hans, liever geen uitbreiding naar het andere plein. Alle omliggende straten hebben nu al overlast van fietsen en van plassende en kotsende dronkenlappen. Vond ook weer een fijne plakkaat bij mij voor de deur. Moet ik wel weer zelf gaan opruimen.

  28. Frits

    Ik woon al mijn hele leven (30jaar) op de Twijnstraat en heb dus genoeg gezien van deze bierfestijnen op t erf om objectief te kunnen oordelen dat het zowel qua publiek als organisatie hard achteruit is gegaan.

    Vroeger: m.n. gezellige groepjes bierproeverijliefhebbers, die vooral met het bier bezig waren.

    Tegenwoordig: m.n. wannabe quasihipster kutstudenten die er vooral komen om een fb ik-was-erbij-update/incheck te kunnen bewerkstelligen. waarom iedereen elkander staat aan te gapen van: “oh, kijk mij tog eens enorm hip en aanwezig zijn”, die dan in de vroege ochtend door je brievenbus pissen en nog even een wedstrijdje bockbierglazen-werpen-a/d-werf willen houden.

    Wat betreft de organisatie: vroeger was er een nog omrij mogelijkheid rond t Erf.
    Tegenwoordig: fiets maar om via de Nieuwegracht danwel Catarijnesingel want een gemiddelde quasihipster gaat toch wel midden op de doorrijdroute staan want daar ziet iedereen je betuwrrr…
    Vroeger: genoeg toiletten en verkeersregelaars en een organisatie die zijn zooi s’ochtends opruimt.
    Tegenwoordig: twee zuchtende herintredende verkeersregelaars die op een dranghek leunen zo van: “tsja,.. overmacht”.. twee pisbakken op enkele duizenden zwakgeblaasden. S’ochtends één grote bende van pis en glas. en een organisator die doet alsof ze er ook niks aan kunnen doen maar dan wel een record omzet heeft gedraaid.
    Sanne Bijlsma: je doet je naam (geen) eer aan: je hebt duidelijk nog niet vaak met dat bijltje gehakt want je gooit het bijltje er te snel bij neer..

  29. Harrie Blaas

    Frits, hou het wel geloofwaardig. Er waren 3 ‘pisunits’ met ieder 4 plekken op de parkeerplaats naast cafe Ledig Erf, 2 van dezelfde dingen naast het Louis Hartloopercomplex, bij cafe Ledig Erf en De Poort binnen was het niet druk en daar heeft men wc’s (Louis Hartlooper leek me iets lastiger te bereiken), en dan was er nog een toiletwagen midden op het terrein. Of iedereen er gebruik van heeft gemaakt weet ik niet, maar er was voor mannen een veelvoud van de ‘twee pisbakken’ die jij noemt beschikbaar.

  30. Robb

    Wat een ongelofelijk gelul allemaal. Zaterdag en zondag was het gewoon rustig op het bokbierfestival. Zoals het bijna elk jaar is. Tja vrijdagavond. Laat het nu eens toevalig net het allereerste mooie dag/avond van het jaar zijn waarop 60.000 utrechters uit hun holen zijn gekropen. Ja dan wordt het overal druk. Het was ook afgeladen op t wed en de neude.

  31. Utrecht groeit

    De kans dat het drukker wordt is logisch…is dat 2x per jaar zo erg ?
    Andere optie is JAARBEURS PLEIN. En dan lekker in de zon zitten op de trappen. Daar kunnen makkelijk 5000 mensen heen…

  32. Joost

    Ik was er bij als bezoeker. Onaangenaam druk (geen doorloop, dus ook slecht voor de omzet). Er waren inderdaad urinerende bezoekers bij woningen in de buurt, ondanks de urinoirs verderop. Wij zijn naar een nieuwe horecagelegenheid aan de overkant gegaan, daar was het wel gezellig. Volgende keer het publiek verdelen over meerdere locaties (Nicolaaskerkhof?)

  33. Sigrit van Hees

    Peter Utrecht en Jiri slaan de spijker op hun kop. Acht jaar geleden waren de bockbierfestivals origineel en creatief. Je stond er met maximaal een paar honderd Utrechters die deze ‘niche’ kenden. Nu gaat het festival jammer genoeg ten onder aan het eigen succes. Rouwig om? Such is life…

  34. Kurt Westerman

    Ik ben zondag op het Lentebockfestival geweest en heb een leuke avond gehad. Ja, het was erg druk maar niet bizar druk. Muntjes had ik binnen een paar minuten en voor een bockje hoefde ik hooguit een minuut te wachten voordat ik aan de beurt was. Plassen kon op genoeg plekken zonder dat ik hoefde te wachten. Er hing een fijne sfeer, blije mensen en een hoop lol

    Fijn dat alle zuurkwijlende mensen die hier reageren lekker thuis zijn gebleven. Maakte het er een stuk gezelliger op!

  35. Johan

    Persoonlijk ben ik altijd bijzonder fan geweest van het Bokbierfestival in welk seizoen dan ook. In de beginperiode heb ik het Bokbierfestival zien groeien naar het huidige formaat. Ik hoor en lees veel reacties van mensen dat de locatie eigenlijk te klein aan het worden is. Dit betekent dat het Bokbierfestival eigenlijk een enorm succesverhaal is in Utrecht. Ik hoop al jaren dat er een ommekeer gaat komen en dat de organisatie naar een eventuele andere locatie gaat kijken. Persoonlijk denk ik dat Park Lepelenburg een geschikt locatie kan zijn. Deze locatie bied veel meer controleerbare mogelijkheden ivm fietsen stalling en beweegruimte. Tevens lijkt het mij geweldig als er meer wordt gekeken naar andere prominente biercafé’s in de stad, bier is booming in Utrecht! En dat deze ook betrokken kunnen worden in de organisatie. Meer professionele koppen bij elkaar zorgen voor een prachtig gestructureerd er duidelijk programma. Tevens zal er dan ook d.m.v. een hoger budget betere afspraken gemaakt kunnen worden met betrekking om veiligheid en openbare orde.

  36. Jeroen

    Helemaal met Johan eens. Park Lepelenburg zou een prima locatie zijn. Ik ga al meerdere jaren maar afgelopen vrijdagavond was het gewoon te druk. Veel meer studenten dan normaal. Ze liepen zelfs rond met blikjes schutters! 🙁 Dan wordt het Bokbierfestival niets meer dan een algemeen bierzuipfeest en dat is erg jammer. Neemt niet weg dat het ondanks de extreme drukte nog steeds gezellig was. Er hing een prima sfeer.

  37. matthijs

    Het is echt uit de hand gelopen deze keer, daar ben ik het helaas 100% mee eens. Dat de organisatie zegt hier niets aan te kunnen doen betekent helaas eigenlijk ook maar één ding: dat dit dus niet meer te controleren is en volgende keer ergens anders zou moeten worden gehouden, of dat de gemeente er gewoon helemaal geen vergunning voor afgeeft. Als er volgende keer 10000 mensen komen loopt het gewoon echt uit de hand, zeggen De Poort en Café Ledig Erf dan weer doodleuk dat zij er niks aan kunnen doen?
    Doe maar gewoon niet meer, als jullie het niet kunnen controleren.

  38. cas

    Heb je de Neude wel eens gezien na een nachtje? Daar hoor je niemand over!

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).