Onder antiek, Chinees behang van Oud-Amelisweerd zat schilderij onder schilderij verstopt | De Utrechtse Internet Courant Onder antiek, Chinees behang van Oud-Amelisweerd zat schilderij onder schilderij verstopt | De Utrechtse Internet Courant

Onder antiek, Chinees behang van Oud-Amelisweerd zat schilderij onder schilderij verstopt

Onder antiek, Chinees behang van Oud-Amelisweerd zat schilderij onder schilderij verstopt

In landhuis en museum Oud Amelisweerd in Utrecht is een derde laag muurschilderingen ontdekt, die verstopt zat onder een al eerder ontdekte muurschildering. Die muurschildering was weer ruim een eeuw verborgen onder antiek Chinees behangpapier. Al de vondsten zijn aanstaande zaterdag eenmalig te bekijken.

De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed doet samen met de TU Delft al enige tijd onderzoek naar de cultuurhistorie van het landhuis. De onderzoekers noemden de vondst donderdag ‘verbluffend’. Volgens hen is dit soort schilderijenensembles zeer zeldzaam en ‘een uniek deel van het cultureel erfgoed dat ernstig wordt bedreigd’.

Toen het behangpapier was weggehaald, kwam linnen behangsel tevoorschijn met schilderingen op een groene achtergrond. Bij een bepaalde lichtval zagen de restauratoren verfstreken, die niet op het groene oppervlak zaten. Met behulp van röntgenapparatuur, een thermische camera en infraroodonderzoek kwam het derde op doek geschilderde behangsel tevoorschijn.

De oudste behanglaag is beschilderd met guirlandes, engeltjes en medaillons. Het is volgens de onderzoekers heel bijzonder dat de behangsels van het in 1770 gebouwde landhuis helemaal gaaf bewaard zijn gebleven. Het doek is door de wetenschappers in kaart gebracht, maar kan niet aan het publiek worden getoond. Het behang wordt mogelijk later virtueel gereconstrueerd.

Over drie dagen open dag

Na langdurige restauratie zal het achttiende eeuwse landhuis Oud-Amelisweerd voor één dag open zijn. Op 25 mei zullen bezoekers een voorproefje kunnen krijgen van het Armando museum, dat daar eind dit jaar zal openen.

1 Reactie

Reageren
  1. peter van ardenne

    Nog steeds een wonderlijke locatie voor de schilderijen van Armando

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).